22.4.20

Απειροελάχιστη η επίπτωση στην Ελλάδα από την πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ

Μόνο σε μία περίπτωση μέτρησης στη Θεσσαλονίκη 
ανιχνεύθηκε συγκέντρωση μεγαλύτερη του ορίου

Μικρότερες ή στο όριο ανίχνευσης των 10 μBq/m3 (εκατομμυριοστών του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα) ήταν οι συγκεντρώσεις καίσιου-137 που προέκυψαν από τις δειγματοληψίες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταξύ 4 και 20 Απριλίου, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Μόνο σε μία περίπτωση μέτρησης στη Θεσσαλονίκη στις 11-13 Απριλίου ανιχνεύθηκε συγκέντρωση της τάξης των 20 μBq/m3.

«Η απειροελάχιστη αυτή ποσότητα ραδιενέργειας», σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, «δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Η ανίχνευσή της δεν έχει καμία ραδιολογική σημασία, παρά μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον».

Οι εργαστηριακές μετρήσεις έγιναν από το δίκτυο των συνεργαζομένων εργαστηρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα μέσω της ατμοσφαιρικής διασποράς ίχνη του ραδιοϊσοτόπου καίσιου-137 (Cs-137) μετά την πρόσφατη δασική πυρκαγιά στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία.

Καθώς πρόκειται για απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενέργειας, όπως τονίζει η ΕΕΑΕ, δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή στα επίπεδα ακτινοβολίας στην Ελλάδα, όπως αυτά καταγράφονται από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης του τηλεμετρικού δικτύου μέτρησης ακτινοβολίας.

Συγκριτικά, η ΕΕΑΕ επισημαίνει ότι οι επίσης ραδιολογικά ασήμαντες συγκεντρώσεις καισίου-137, που είχαν εμφανιστεί στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης και της Ελλάδας μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011, είχαν ανιχνευτεί στην Ελλάδα σε επίπεδα έως και άνω των 150 μBq/m3.

Πηγή: Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ