7.7.21

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων



Το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2020 (εκδόσεις 2019), σε εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/2010 -Άρθρο 40). Πρόκειται για τις βραχείες λίστες στις οποίες κατέληξε η αρμόδια επιτροπή και αφορούν στα Κρατικά Βραβεία λογοτεχνίας 2020: μυθιστορήματος, διηγήματος/νουβέλας και ποίησης, στα κρατικά Βραβεία δοκιμίου/μαρτυρίας 2020, καθώς και στο Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2020. Οι βραχείες λίστες συνοδεύονται από αιτιολογημένη έκθεση της επιτροπής, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίσης περιόδου (2019). Μεταξύ των υποψηφίων για το Κρατικό Βραβείο διηγήματος/νουβέλας είναι και πάλι ο Ηλίας Παπαμόσχος για το βιβλίο του "Η μνήμη του ξύλου", εκδόσεις Πατάκη.

Απόσπασμα από την έκθεση της επιτροπής: [...] Στην κατηγορία του διηγήματος/νουβέλας η συγκομιδή ακολούθησε τις πολύ καλές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, χωρίς κάποια εντυπωσιακή μεταβολή. Κείμενα άρτια και συγκροτημένα ακολούθησαν τρεις βασικές τάσεις: η πρώτη αφορά την επιστροφή στον γενέθλιο χώρο, με κείμενα όπως το Σπίτι παιδιού του Κ. Συφιλτζόγλου, Το παιδί του Γ. Παλαβού και το Μαύρο νερό του Μ. Μακρόπουλου. Το τελευταίο μάλιστα διεύρυνε την παραπάνω θεματική και προς την κατεύθυνση μιας περιβαλλοντικής δυστοπίας, μια κατεύθυνση που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ενταθεί στον χώρο της μυθοπλασίας. Από την άλλη, απασχόλησαν συλλογές διηγημάτων με σαφή παιγνιώδη προσανατολισμό και εντυπωσιακά μορφικά και θεματικά ευρήματα όπως το Ζαχαρίας Σκριπ του Δ. Καρακίτσου και η ευφάνταστη συναρμογή μυθοπλαστικών κειμένων και φωτογραφικής εικόνας του Αχιλλέα ΙΙΙ, Παραχαράκτης. Τέλος, μια τρίτη τάση εντοπίστηκε στα μικρά πεζογραφήματα εσωτερικής εμβάθυνσης και αποχρώσεων, όπως του Η. Παπαμόσχου, Η μνήμη του ξύλου και του Π. Τσίρου, Η μοναξιά των σκύλων.

Περισσότερα: "εδώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ