17.1.22

ΟΔΟΣ: Δεν ήταν Πρωταπριλιά


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 1.4.2021 | 1073


Πρόκειται για μια θεαματική μεταστροφή, που εάν δεν οφείλεται σε λάθος διατύπωση, αποτυπώνει ίσως μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αλήθειας. Της αξίζει να καταγραφεί στις δέλτους της ιστορίας. Και αποτελεί απάντηση σε όσους αποδίδουν μεροληπτική κριτική στην ΟΔΟ.


Για όσους εκφράζουν προβληματισμό στο γεγονός ότι η ΟΔΟΣ ασκεί κριτική στις τοπικές αρχές ανεξαιρέτως (χωρίς καμιά διάκριση) και ιδιαίτερα στον Δήμο Καστοριάς, θα μπορούσε να παρατεθεί πλήθος επιχειρηματολογίας. Ήδη οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η δημοσιότητα του λιβανίσματος των περισσότερων (όχι όλων) ΜΜΕ και φορέων ενημέρωσης, ούτε αδιάβλητη είναι, ούτε λύνει τα προβλήματα του τόπου.

Στο κλίμα της Πρωταπριλιάς, από μόνη της η συνέντευξη του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που παραχώρησε σε δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, μιλώντας για περίπου 30 λεπτά, θα ήταν μια επαρκής απάντηση.

Σχεδόν δύο χρόνια από την πορεία για τις εκλογές, σ’ αυτή την συνέντευξη ήταν φανερά αμήχανος. Αρκετά αποστασιοποιημένος από το αρχικό life-style, αλλά χωρίς πολιτικό πρακτικό περιεχόμενο γνωστό προφίλ που ενδημείεπί ώρα, ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης απάντησε σε ερωτήσεις που προσκαλούσαν στην αυτό-θριαμβολογία για μια ακόμη φορά, με ευχολόγια και αοριστολογίες. Τίποτε συγκεκριμένο. Ήταν ωστόσο διακριτά προβληματισμένος. 

Προβληματισμένος για την ουσία ή την τύχη του πολιτικού αφηγήματος της "Ώρας για δουλειά", δεν ήταν αρκετά σαφές. Αν και το πρώτο φαντάζει πολύ ωραίο για να ανταποκρίνεται στα πράγματα.

Με εξαίρεση πάντως τα κρεσέντα "αμείλικτων" δημοσιογραφικών ερωτημάτων, που κολλούσαν... στον τοίχο τον δήμαρχο, ερωτήματα του τύπου «αν θα μπορέσει ο Δήμος Καστοριάς και γενικά η περιοχή να στεφθεί (!) για τρίτη φορά (!) νικηφόρα στην μάχη με τον κορωνοϊό (!)», και ως ερώτημα κινείται σε επίπεδα σουρεαλισμού, αφού η αρνητική (δυσοίωνη) πρόβλεψη θα σήμαινε φυσικό αποδεκατισμό του πληθυσμού, και με τον δήμαρχο να απαντά ότι η προσπάθεια του Δήμου Καστοριάς περιορίζεται στην συμβουλή του προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για την προστασία από την διασπορά, η συνέντευξη με τις απαντήσεις της, πιστοποιούν την ζοφερή κατάσταση της Καστοριάς. Και ενδείξεις προβληματισμού του δημάρχου.



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 1.4.2021 | 1073


Στο κλίμα της Πρωταπριλιάς, από μόνη της η συνέντευξη του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που παραχώρησε σε δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, μιλώντας για περίπου 30 λεπτά, θα ήταν μια επαρκής απάντηση για όσους εκφράζουν προβληματισμό στο γεγονός ότι η ΟΔΟΣ ασκεί κριτική.



* * *

Ζοφερή κατάσταση, διότι ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης ευαγγελίστηκε την επιστροφή στην κανονικότητα (!) με την λήξη των περιορισμών στις μετακινήσεις και το άνοιγμα των αγορών. Μόνο που ειδικά η κανονικότητα της Καστοριάς, ήταν ούτως ή άλλως και πριν τον κορωνοϊό από μόνη της εφιαλτική. Ενώ στα αστεία ή σοβαρά ήδη διατυπώνονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αποδειχθεί "προτιμότερη" η μη κανονικότητα. Πάντα για την Καστοριά. 

Ύστερα διότι ο δήμαρχος Καστοριάς, μεταθέτοντας κατ’ επανάληψη την πολιτική ευθύνη στους εκάστοτε αρμόδιους αντιδημάρχους Πολιτισμού, με λογικά άλματα και την επίκληση μαθηματικών υπολογισμών για την διοικητική διαίρεση της χώρας, το γεγονός ότι η Καστοριά βρέθηκε έξω από το δίκτυο των πόλεων για τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την Επιτροπή "Ελλάδα 2021" καθώς δεν περιλαμβανόταν, ούτε στους χάρτες που κυκλοφόρησαν επίσημα, το συνέδεσε με διάφορα ταχυδακτυλουργικά της πολιτικής.

Στο ότι «οι Νομοί είναι 54 μα οι πρωτεύουσες 51», διαψεύδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο κυρίως την πανελλήνια επιτροπή για τους εορτασμούς. Κάτι που είναι απίθανο να επιβεβαιώνεται, δεδομένου ότι αν μη τι άλλο, ο επαγγελματισμός και η οργανωτικότητα της προέδρου της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με βάση την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε της Καστοριάς. Ούτε με οποιαδήποτε άλλη Γιάννα.

Ακολούθως και σε άλλα πιο πολιτικά θέματα, διότι δεν ήταν σαφές στις απαντήσεις του, το τι θα γίνει τελικά σε σχέση με την κατάφωρα άδικη μεταχείριση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά, που συμπεριφέρεται μεροληπτικά υπέρ της Κοζάνης. Κάτι που εξελίσσεται με τον πιο εξώφθαλμα άδικο τρόπο, ιδιαίτερα στα αναπτυξιακά προγράμματα και στην υπόθεση της χρηματοδότησης με δωρεάν χρήμα, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που προκάλεσε σάλο.

Αντί συγκεκριμένων αντιδράσεων, ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης με την «επικεφαλή» (όπως αναφέρθηκε) του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Αντωνίου, επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του υπό ανέγερση αστυνομικού μεγάρου. Βέβαια έως «προχθές» επικεφαλής λογικά θα έπρεπε να θεωρείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι η κυρία Αντωνίου.


* * *




«Νομίζω μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021
θα ήταν ουτοπία να πούμε ότι έγιναν κάποια έργα»

Ιωάννης Κορεντσίδης
δήμαρχος Καστοριάς | συνέντευξη στο Δίκτυο1 | 25.3.2021


* * *


Στο ίδιο πλαίσιο αναζητείται και όποιος από τις απαντήσεις του δημάρχου Καστοριάς στην ίδια συνέντευξη, κατάλαβε και τι ακριβώς περιλαμβάνει το «πακέτο» των πρωτοβουλιών του Δήμου Καστοριάς στο «άνοιγμα» του τουρισμού, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Μαΐου 2021. 

Σαφής ήταν μόνο η αναφορά στις καθημερινές επαφές που διεξάγονται με ιδιώτες, αναφορά που παραπέμπει σε προαναγγελία στοχευμένης διαφημιστικής καμπάνιας από την οποία αυτοί που θα βγουν απολύτως κερδισμένοι είναι αποκλειστικά και μόνο οι εργολάβοι. Όπως ακριβώς είχε γίνει και πέρσι. «Ώρα για δουλειές» εν όψει; 

Εν τέλει, στις απαντήσεις ξεχώρισε κάτι ακόμη που δεν έχει προηγούμενο. Διότι πράγματι δεν έχει η ηττοπάθεια που εκφράστηκε και η αυτοδιάψευση, σε σχέση με όσα κυρίως προεκλογικά, αλλά και αμέσως μετεκλογικά, έως σχετικά πρόσφατα διαβεβαίωναν. 

Το σχόλιο αναφέρεται στην απάντηση του δημάρχου Καστοριάς στην "αμείλικτη" ερώτηση της δημοσιογράφου για τον απολογισμό του σε έργα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με μια αποστροφή που είναι χαρακτηριστική.  Παραδέχθηκε ότι θα ήταν... «ουτοπία» να ισχυριστεί ότι έγινε οποιοδήποτε έργο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. 




Δηλαδή ο δήμαρχος Καστοριάς με τα ανασηκωμένα μανίκια, τις πολιτικά ανερμάτιστες διαβεβαιώσεις ότι είναι η «Ώρα για δουλειά» και οι ίδιοι απολύτως έτοιμοι με οράματα και προγράμματα από την επόμενη της εκλογής τους κιόλας, χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό της ώρας κλπ, επιτέλους παραδέχθηκε ότι το έργο τους είναι «ουτοπία» (!) και ότι όταν ανέλαβαν, αυτά που υποσχέθηκαν, ήταν ανακριβή σε σχέση με όσα πίστευαν.



* * *

Το ακόμη πιο χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παραδέχθηκε πως «Σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να πω την αλήθεια, δεν ήμασταν έτσι... θα ήμασταν υπεραισιόδοξοι όταν αναλάβαμε να λέγαμε ότι από το 2021 θα περάσει ο Δήμος σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Αυτήν την στιγμή όμως που συζητάμε ευελπιστούμε ότι σύντομα, στο τέλος δηλαδή, από το καλοκαίρι και μετά, θα αρχίσουν να φαίνονται τα έργα τα οποία προγραμματίζουμε αυτήν την περίοδο».

Δηλαδή ο δήμαρχος Καστοριάς με τα ανασηκωμένα μανίκια, τις πολιτικά ανερμάτιστες διαβεβαιώσεις ότι είναι η «Ώρα για δουλειά» και οι ίδιοι απολύτως έτοιμοι με οράματα και προγράμματα από την επόμενη της εκλογής τους κι όλας, χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό της ώρας κλπ, επιτέλους παραδέχθηκε ότι το έργο τους είναι «ουτοπία» (!), και ότι όταν ανέλαβαν, αυτά που υποσχέθηκαν ήταν ανακριβή σε σχέση με όσα πίστευαν. 

Πρόκειται για μια θεαματική μεταστροφή, που εάν δεν οφείλεται σε λάθος διατύπωση, αποτυπώνει ίσως μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αλήθειας. Της αξίζει να καταγραφεί στις δέλτους της ιστορίας. Και αποτελεί απάντηση σε όσους αποδίδουν μεροληπτική κριτική στην ΟΔΟ. 

Συμπερασματικά και γενικά παρά τις εκθειαστικού ύφους ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και βρίσκονταν επίσης σε επίπεδα... ουτοπίας, οι απαντήσεις του Ιωάννη Κορεντσίδη, εκτός από την έκδηλη αμηχανία του, ήταν για πρώτη φορά ίσως, ορισμένες απ’ αυτές, αληθινά πραγματικές. 

Και σημειώνεται, δεν ήταν Πρωταπριλιά. 



Φωτογραφία: Το όνομα του Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989) συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του σουρρεαλισμού.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Απριλίου 2021, αρ. φύλλου 1073.



8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/1/22

    Ο σηκωμένο.... μανίκιας λειτουργεί κάτω από τις εντολές της Κυρίας Μαρίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/1/22

    Ραντεβού στις κάλτσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/1/22

    Κάτσε να δείς πλάκες τώρα που έρχεται στην ΔΜακεδονία η υφυπουργός τουρισμού.
    Αμέεε, εκεί να δείς γέλια που θα επισκεφθεί τον γιάνη, και θα πάει και στο ενυδρείο με τα κωλόψαρα 'πατριάρχης Βαρθολομαίος'και θα κάνει τον γύρο της λίμνης και θα πάει και στο βυζαντινό μουσείο αμέεε και θα επισκεφθεί και τον δεσπότη καί καί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/1/22

      Ο γιανς δεν θα ξέρει τι να βάλει....απαπασααα [....]

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος19/1/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/1/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/1/22

    Ο γιάνης μίλησε στον γνωστό κονφερασιέ [....] Ώχχχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/2/22

    Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση απόλαυσε ο δημότης της αρχόντισσας, μασώντας τρυφερό σανό προσφορά των νιόπαντρων μαζί με τα κουφέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ