10.1.22

ΟΔΟΣ: Η δεξίωση


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.4.2021 | 1076


Στη δεξίωση, γιατί περί αυτού θύμιζε, του περασμένου Σαββάτου, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι και θεσμικοί που παρευρέθηκαν, έκαναν λόγο για εποχή που περνάει πια στα έργα, το πηλίκο περιστρέφεται στο μηδέν.


Στην επίσκεψη του υφυπουργού μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Καστοριά το π. Σάββατο, υπό τις συνθήκες δηλαδή που αυτή πραγματοποιήθηκε, θα ήταν υπερβολή να αναμένονται συγκεκριμένες και σαφείς αποφάσεις. Πόσο μάλλον να εξαγγελθούν έργα με χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό. Να ξημερώσει μια νέα εβδομάδα με την Καστοριά εργοτάξιο.

Αυτά απαιτούν προετοιμασία, ωριμότητα φακέλων. Όταν πρόκειται να εκτελεσθούν έργα, αυτό είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό. Εκεί πράγματι δεν χωρούν τα λόγια και ομιλούν τα έργα. Τα σκαπτικά, τα μηχανήματα, οι τεχνίτες και η κινητικότητα εν γένει.

Ήθελαν τα διόδια στην Εγνατία; Έγινε αμέσως αντιληπτό ότι τα οικοδομικά εκτελούνταν και το έργο σε χρόνο ρεκόρ ήταν ετοιμοπαράδοτο. Αποφάσισε με το «καλημέρα σας» η νέα δημοτική αρχή 40% στα δημοτικά τέλη; Σε δύο μήνες οι Καστοριανοί άρχισαν να πληρώνουν, και οι προσωπικοί σύμβουλοι προσλήφθηκαν αμέσως. 

Ενώ στη δεξίωση, γιατί περί αυτού θύμιζε, του περασμένου Σαββάτου, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι και θεσμικοί που παρευρέθηκαν, έκαναν λόγο για εποχή που περνάει πια στα έργα, το πηλίκο περιστρέφεται στο μηδέν.

Άλλωστε οι συνθήκες με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις, το περιβάλλον και οι ενδυματολογικές επιλογές, το στυλ Bad boys hot girls, κοσμήματα, τιμαλφή, ρολόγια, όλα στην τρίχα, παρέπεμπαν περισσότερο σε μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συγκέντρωση πολιτικών παραγόντων. 

Με δύο στόχους. Ένα μασάζ της κοινής γνώμης με τόνωση του φρονήματος των εκλεγμένων και αξιωματούχων αφ’ ενός. Και αφ’ ετέρου, μια προπαρασκευαστικού προεκλογικού χαρακτήρα εξόρμηση, πορεία στον λαό.

Βεβαίως κανείς δεν θα ήταν σίγουρος πως εξαγγέλλονται πραγματικά έργα, εάν οι χρυσοί εκπρόσωποι φορούσαν φόρμες εργασίας, αμπέχονα με χαϊμαλιά και ινδικές φούστες οι παρευρεθείσες κυρίες. Ούτε καν κι αν φορούσαν κράνη εργοταξιακά.

Από την άλλη πλευρά, είναι τόσο εντυπωσιακά όσα ακούστηκαν στον τομέα των μεταφορών, που αν τα πολυπιστέψει κανείς θαρρεί ότι η Καστοριά θα καταστεί παγκόσμιο hub.

Υδροπλάνα στην λίμνη με τις μελέτες όπως ακούστηκε να τις υποβάλλει ο Δήμος Καστοριάς σε ενάμιση έως δύο μήνες από τώρα, και να συνδέουν την Καστοριά με τα πελάγη μας, και ποιος άραγε γνωρίζει πόσο ακόμη πιο μακριά, επεκτάσεις και έργα στο αεροδρόμιο να καθιστούν και πάλι διεθνή τον διεθνή αερολιμένα Καστοριάς "Αριστοτέλης", και κομβικό αερολιμένα όλων των νοτιοδυτικών Βαλκανίων! 

Με τους σιδηρόδρομους να συνδέουν Καστοριά με Κρυσταλλοπηγή στα πέρατα της Αλβανίας και ακόμη παραπέρα, την... σιδηροδρομική Εγνατία που εξήγγειλε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα την Κοζάνη) και την διασύνδεση της Καστοριάς με Σιάτιστα κ.ο.κ. και από εκεί worldwide. 

Με τον οδικό άξονα Ε65 να έχει εκ νέου δρομολογηθεί, και μια αληθινή βόμβα, βόμβα υδρογόνου (!) να φλερτάρει με την μεταλιγνιτική εποχή στην Δυτική Μακεδονία (διάβαζε Κοζάνη και Φλώρινα). 


* * *


Επάνω, ο φωτογραφικός φακός έκοβε συνήθως 
τον κ. Ζ. Τζηκαλάγια (δεξιά στην φωτογραφία). 
Κάτω στο check-in, των αναχωρήσεων βεβαίως. 


* * *

Έτσι για αρκετά λεπτά της ώρας που κράτησε το happening της σύναξης, είναι γεγονός ότι η πρώτη έξοδος στις επαρχίες του θρόνου του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη υφυπουργού (με υπουργό του τον κ. Κώστα Καραμανλή) με το αγέρωχο, κάπως πολιτικά υπεροπτικό στυλ (ίσως ένεκα του πολιτικού κληρονομικού τζακιού-δεξαμενής που εγκλωβίζει την Νέα Δημοκρατία και δεν της επιτρέπει γίνει ένα αληθινά ευρωπαϊκό κόμμα, δεν αποδείχθηκε αρκετή για να καταλάβει ο κόσμος το πού το πάει η κυβέρνηση με τους στρατηγικούς της στόχους.

Στην συγκέντρωση με φιλοξενούμενο τον Γιάννη τον Κεφαλογιάννη, ήταν και οικοδεσπότης και ο ημέτερος Γιάννης ο Κορεντσίδης, δήμαρχος Καστοριάς, να μην μπορεί παρά να τοποθετηθεί στις αερολογίες, με αερολογίες επίσης, ατσαλάκωτος βεβαίως και αυτός, παρά την αμηχανία του που επιτάθηκε προς το τέλος.

Για την αποφυγή κάθε παρερμηνείας των σχολίων, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει προκαταβολικά αρνητικός σε κανένα δημόσιο έργο. Και ειδικά σ’ αυτά που διευκολύνουν τα ταξίδια, μεταφορές, την διακίνηση ανθρώπων και αγαθών. 

Αλλά το να βαφτίζονται αναπτυξιακά έργα, φαραωνικά για την τριτοκοσμικού επιπέδου υπανάπτυκτη Καστοριά, όνειρα, όταν αυτά τα έργα προϋποθέτουν την ανάπτυξη και την προοπτική της, ώστε να έχει νόημα να προγραμματισθούν, αυτό είναι μια συνθήκη που ξεπερνά την ήδη κακή κατάσταση. 

Βεβαίως, δεν παραγνωρίζεται ότι, από μια τέτοια επίσκεψη ελπίζεται ότι ίσως και κάτι καλό να προκύψει, και μόνο με την διαπίστωση εκ μέρους του επισκέπτη της τραγικής κατάστασης που υπάρχει από χρόνια, αλλά και την διαπίστωση στα κεντρικά κλιμάκια λήψης αποφάσεων, ότι εκεί, πάνω στην Καστοριά, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν τα χάλια του τόπου, πριν ξεκινήσουν να στρώνουν χαλιά. 

Στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ, οι αξιωματούχοι της συγκέντρωσης το μόνο που απάντησαν με σαφήνεια είναι το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα», και πώς ελάχιστα όλα αυτά απείχαν από το επίπεδο της στρατηγικής σχεδίασης, όπως ονομάζονται επίσημα τα ευχολόγια –και στην περίπτωση της Καστοριάς τα ευχέλαια.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Απριλίου 2021, αρ. φύλλου 1076.

Σχετικά:

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/1/22

    Στο Μega ήταν ο Δήμαρχος στις 5:55 τα ξημερώματα... Τότε που όλοι κοιμούνται.... Ευθύνες πρέπει και να αναζητηθούν από την τοπική Καστοριανή Καρναβαλιστικη σελίδα του FB που παραπλάνησε το Mega και διέσυρε την πόλη μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/1/22

    Έπρεπε να δουν...από κοντά με τι έχουμε μπλέξει τόσο καιρό...
    Εν ολίγοις... κόψε φάτσα βγάλε συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/1/22

    Καλά ας γίνουμε πρώτα άνθρωποι να μην ρίχνουμε φόλα στα ταλαίπωρα τα αδέσποτα και να μην κλέβουμε τα φυτά από τα παρτέρια που βάζει ο Δήμος και μετά πιάνουμε τις εργολαβίες....

    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/1/22

      Ωραιότερες είναι οιεργολαβίες αποχιονισμου με μηχανήματα εκσκαφέα (μαχαίρια δίχως λάστιχο) και μετά πάλι εργολαβίες αποκατάστασης φρεατίων ομβρίων υδάτων στους ίδιους εργολάβους. Πέτρος Διονύσιος.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/1/22

      Αθάνατε Ντάσκα......

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος15/1/22

    Μπουρδομπότσκας σας αξίζει και πολύ σας είναι Μπέτσκες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ