13.5.22

Ψήφισε τα αγαπημένα σου βιβλία

Υποψήφιος στο "Ελληνικό Non-Fiction" ο Νώντας Τσίγκας για «Τα "κρυμμένα" ημερολόγια του Ίωνα Δραγούμη»  (εκδ. Πατάκη)

Ψηφίστε "εδώ"

* * *


«Εκατό χρόνια μετά τη δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη, η έκδοση των ημερολογιακών τετραδίων του παραμένει ημιτελής· δέκα από τα είκοσι τέσσερα τετράδιά του, που φυλάσσονται στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δεν έχουν εκδοθεί. 

Τα «κρυμμένα» ημερολόγια (Οκτώβριος 1912‒Αύγουστος 1913) περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από το μερικώς δημοσιευμένο Τετράδιο με αριθμό 18 και αφορoύν μια κρίσιμη ιστορική περίοδο: Ο διπλωμάτης Ίων Δραγούμης υπηρετεί ως έφεδρος δεκανέας πεζικού, αποσπασμένος με ρόλο πολιτικού συμβούλου στο Γενικό Επιτελείο, και παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα. 

Ο ιστορικός χρόνος πυκνός: Οι ευκαιριακές συμμαχίες του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου εναντίον μιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που φυλλορροεί· η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη· η άνοδος στον θρόνο του Κωνσταντίνου Α΄· ο Ελευθέριος Βενιζέλος που μεσουρανεί παντοδύναμος· η προσάρτηση νέων εδαφών στην Ελλάδα· η κατάρρευση του οράματος του "ανατολισμού" που ο Αθανάσιος Σουλιώτης-Νικολαΐδης, ο Ίων Δραγούμης και άλλοι είχαν αγωνιστεί να υλοποιήσουν ήδη από το 1908 με την "Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως". 

Στις σελίδες του Τετραδίου 18, γραμμένες με θαλερά ελληνικά, αναδεικνύεται τόσο η συμβολή του Ίωνος Δραγούμη στις πυρετώδεις διεργασίες κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όσο και οι κατοπινές του πρωτοβουλίες (όπως η πρόταση στην κυβέρνηση για την κατάληψη της Καβάλας και η εντολή κατάληψης του Καστελόριζου). 

Αναγνωρίζει κανείς εδώ την ανυπότακτη ιδιοσυγκρασία του, τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του βίου του. Βλέπει τον έρωτά του με τη νεαρή ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη στην πιο καλή ίσως στιγμή. Διακρίνει την πιο ώριμη αλλαγή στην πνευματική του πορεία ν’ αρχίζει να ξεδιπλώνεται. 

Ο αναγνώστης θα κληθεί να αποτιμήσει και την πολιτική διορατικότητα του Δραγούμη σε ζητήματα που κρίθηκαν μεν τότε, όμως συνεχίζουν να διατηρούν τον αντίκτυπό τους ως τα σήμερα».

  • Εκδόσεις Πατάκη 2020. Συγγραφέας: Ίων Δραγούμης. Εισαγωγή, επιμέλεια, σχόλια: Νώντας Τσίγκας. Πρόλογος: Μάρκος Φ. Δραγούμης. ISBN: 9789601687490, 14x21, σελ. 448


* * *

Βραβεία Βιβλίου Public 

Τα Βραβεία Βιβλίου δημιουργήθηκαν από τα Public για να δώσουν «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό ώστε να αναδείξει τα αγαπημένα του βιβλία για τη χρονιά που μας πέρασε (2021). O καθένας από εμάς ανάλογα με το τι βιβλία διαβάζει μπορεί να ψηφίσει μέσα από 8 διαφορετικές κατηγορίες. Η διαδικασία της ψηφοφορίας, πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα από το παρόν microsite και ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις.

1η φάση: 9-29 Μαΐου

Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το αγαπημένο του βιβλίου μέσα από τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν από τους εκδότες που συμμετέχουν στα Βραβεία Βιβλίου Public. Ο κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία και μπορεί να ψηφίσει σε μια ή περισσότερες κατηγορίες.

2η φάση: 2-14 Ιουνίου

Τα Public ανακοινώνουν, με αλφαβητική σειρά, τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης. Οι αναγνώστες καλούνται να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή, επιλέγοντας από την παραπάνω λίστα το αγαπημένο τους βιβλίο ανά κατηγορία. Στη δεύτερη και τελική φάση έχουν όλοι ξανά το δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία. Τα αποτελέσματα των βραβείων θα ανακοινωθούν την 21η Ιουνίου στην διαδικτυακή σελίδα του Public.
Ανακοίνωση νικητών: 21 Ιουνίου


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
  • Ελληνικό Μυθιστόρημα
  • Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα
  • Ελληνικό non-fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία)
  • Ελληνικό Διήγημα
  • Σύγχρονη Ελληνική ποίηση
  • Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία
  • Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία
  • Ευ ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Παράλληλα θα υπάρξουν και κατηγορίες βραβείων που θα αναδειχθούν από επιτροπή και αυτά είναι Εκδοτικό Αποτύπωμα, Τιμώμενη Λογοτεχνία: Γερμανόφωνη, ενώ θα υπάρξουν και τα βραβεία των Βιβλιοπωλείων Public "Ελληνικό Μυθιστόρημα" και "Παιδικό Βιβλίο", όπου θα ψηφίσουν όλοι οι βιβλιοπώλες των καταστημάτων Public


Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα

Θα αναδειχθεί ο εκδότης που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε. Στην παραπάνω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εκδότες που θα συμμετέχουν στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 & συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έως και σήμερα. Για την κατηγορία αυτή θα αποφασίσει κριτική επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν, για λόγους διαφάνειας, μετά την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των νικητών στην τελετή απονομής βραβείων.


Τιμώμενη Λογοτεχνία: Γερμανόφωνη

Επαγγελματίες από το χώρο του βιβλίου θα συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας short list 10 τίτλων. Στη συνέχεια, ολιγομελής ελληνική επιτροπή από πρόσωπα που σχετίζονται και γνωρίζουν σε μεγαλύτερο βάθος την αντίστοιχη λογοτεχνία, θα αναδείξει το νικητήριο βιβλίο για την ειδική αυτή κατηγορία. Τα ονόματα της επιτροπής θα ανακοινωθούν, για λόγους διαφάνειας, μετά την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των νικητών.


Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public

Για 9η χρονιά θα δοθεί και το «Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public» που θα ψηφίσουν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων μας. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν δύο υποκατηγορίες:

1. Μυθιστόρημα που συμμετέχουν όλα τα βιβλία που έχουν υποβληθεί στην κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα».
2. Παιδικό Βιβλίο και συμμετέχουν τα βιβλία που έχουν υποβληθεί στη κατηγορία «Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ