22.7.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Ιωάννης Σκόρδας


Για τι άλλο πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι δημότες αυτής της πόλης να ακούσουν από τους αντιπροσώπους που επέλεξαν; Λίγο λείπει να αρχίσουν να μοιράζουν και μηνύσεις σε κρατικούς λειτουργούς που απλά είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών ή να αρματωθούν με σταυρούς και να ξεχυθούν στους δρόμους.


Κατά το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός και πιο συγκεκριμένα στην ΟΔΟ με αρ. φύλλου 1094 της 9ης Σεπτεμβρίου, μέσα από την στήλη είχε γίνει αναφορά για το πολυδιάστατο πρόβλημα που εντοπίζεται στην πόλη της Καστοριάς –αλλά και στον ευρύτερο νομό– με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τους εμβολιασμούς και τον αριθμό των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Για τους οποίους δεν γνωρίζαμε τίποτα. Από τότε πέρασε σχεδόν ένας μήνας ώσπου οι πολίτες ενημερώθηκαν εκ… παραδρομής για τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο τοπικό νοσοκομείο και αρνούνται να εμβολιαστούν.

Καλό θα είναι αγαπητή ΟΔΟΣ, να μην λησμονεί κανείς πως οι συγκεκριμένοι κρατικοί υπάλληλοι –όχι μόνο στην Καστοριά, αλλά ανά την επικράτεια–υποτίθεται πως καλούνται να προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις ή και απλά την εργασία τους σε πάσης φύσεως υγειονομικό περιστατικό. Αλλά στην περίπτωση του εμβολιασμού, γυρίζουν την πλάτη όχι μόνο στην ιατρική επιστήμη την οποία υπηρετούν (!) αλλά και την δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο για το οποίο εργάζονται. «Παράλογα πράγματα, αλλά ακραίως ελληνικά», λένε κάποιοι, από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχώριζα την θέση μου. Από την άλλη όψη, σκέφτονται πολλοί, πώς είναι ποτέ δυνατόν να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους –ακόμα και αν τελούν υπό το καθεστώς της αναστολής– επιστρέφοντας σε αυτές, όταν αρνούνται την υγειονομική επιστημονική κοινότητα.

Έτσι λοιπόν, αφού ο διοικητής του νοσοκομείου Καστοριάς κ. Γρηγόρης Χάτσιος δεν προσφέρθηκε ή λησμόνησε να ενημερώσει τους κατοίκους κυρίως του Νομού που προσφεύγουν στο Νοσοκομείο για την υγεία τους και την ζωή του, για τον αριθμό των αρνητών υγειονομικών που εργάζονταν στην δομή που ο ίδιος διοικεί, το έκανε η διευθύντρια της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καστοριάς, αλλά και περιφερειακή σύμβουλος κ. Δέσποινα Κοζατσάνη. Η οποία σε συνέντευξη της σε τοπικό ραδιόφωνο ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως ο αριθμός (που κρατιόταν σαν επτασφράγιστο μυστικό για έναν περίπου μήνα) των υγειονομικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε αναστολή ανέρχεται σε 30! 

Εκ των οποίων μάλιστα, οι δύο είναι ιατροί. Οι υπόλοιποι, όπως ανέφερε η κ. Κοζατσάνη είναι τραυματιοφορείς, νοσηλευτές και βοηθοί! Δηλαδή, προσωπικό της πρώτης γραμμής, για να γίνεται ακόμη πιο κατανοητό. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων του Νοσοκομείου Καστοριάς, αλλά ο αριθμός “30” στο άκουσμα του μοιάζει αρκετά μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα μικρό περιφερειακό νοσοκομείο.

Γιατί επί παραδείγματι και όλως τυχαίως, αν ο συνολικός αριθμός των υγειονομικών του Νοσοκομείου Καστοριάς είναι 120, τότε θα γίνεται λόγος για το 25% εξ αυτών να δηλώνουν αρνητές. Ή αν είναι 150, τότε το ποσοστό των αντικοινωνικών υγειονομικών υπαλλήλων θα είναι 20%. Και καλό θα ήταν, κάποια στιγμή θα διευκρινιστεί και αυτό προς γνώση των πολιτών. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το ποσοστό δεν είναι μικρό και θα πρέπει να προβληματίσει το υπουργείο Υγείας στο εξής τόσο για τα ποιοτικά όσο και για τα επιστημονικά κριτήρια επιλογής του προσωπικού που στελεχώνουν τα νοσοκομεία της χώρας.

Η ίδια πάντως με όσα δήλωσε, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία έλλειψη στις θέσεις που άφησαν πίσω τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, καθώς η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου φρόντισε για την αντικατάσταση τους. Διαψεύδοντας τόσο την  “Επιτροπή αγώνα εργαζομένων στην υγεία στο Ν. Καστοριάς”(!) όσο και την τοπική βουλευτή του ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Όχι εγώ αλλά η διευθύντρια της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καστοριάς. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Η οποία μάλιστα πριν μια εβδομάδα έκανε λόγο ότι είναι «άδικη και επικίνδυνη για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας της ΠΕ Καστοριάς, η αναστολή εργασίας προσωπικού», καταθέτοντας μάλιστα και σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο. Αγαπητή ΟΔΟΣ, δυστυχώς η βουλευτής του ΣυΡιζΑ δείχνει –και αυτή–να μην αντιλαμβάνεται την αποτελεσματικότητα και αναγκαιότητα του εμβολίου και δη στους υγειονομικούς, όταν καταθέτει τέτοιου περιεχομένου ερώτηση που κολακεύει και χαϊδεύει αυτιά για λόγους πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους. Εκτός και αν η πρόθεση της είναι να σφιχταγκαλιάσει πια μόνιμα το "ψεκασμένο" τμήμα του εκλογικού σώματος. Μπορεί να βρει ψηφαλάκια, μπορεί και όχι. Κανείς δεν γνωρίζει.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Ιωάννης Σκόρδας


Και όλα αυτά ειπώνονται από υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη, στην περιφέρεια που μετρά ήδη πάρα πολλές απώλειες συνανθρώπων από την αρχή της πανδημίας. Και δεν μοιάζει η κατάσταση να βελτιωθεί –δυστυχώς–όταν υπογείως ή και όχι, ιδιώτες ιατροί της τοπικής κοινωνίας αποτρέπουν πολίτες να εμβολιαστούν. Και αυτό μοιάζει περισσότερο εξοργιστικό ειδικά όταν το ακούει κανείς από το στόμα μίας κ. Κοζατσάνη. Η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως γνωρίζει και τα ονόματα των συναδέρφων της, στα οποία ορθώς και δεν αναφέρθηκε στην δημόσια ραδιοφωνική της τοποθέτηση.

Θα μπορούσε όμως να απευθυνθεί στα αρμόδια δικαστικά όργανα, την στιγμή μάλιστα που η υπηρεσιακή εμπλοκή των εισαγγελικών αρχών με το κίνημα των αντιεμβολιαστών και των παρακινητών τους, γίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη. Και από μια απλή αναφορά της σε ραδιοφωνικό σταθμό, να εξελιχθεί σε μια ωραιότατη καταγγελία εις βάρος όσων θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ειδάλλως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάποιου είδους “συγκάλυψης” αυτών των αντικοινωνικών και επικίνδυνων υγειονομικών. Και πραγματικά δεν φαίνεται –στα μάτια των περισσοτέρων– να υπάρχει κάποιο εμπόδιο που να την αποτρέψει από το να πράξει το αυτονόητο αγαπητή ΟΔΟΣ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ντροπιαστικά για την “covid-free” δευτεροβυζαντινούσα της Δυτικής Μακεδονίας, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Καστοριάς και του συνδυασμού “Ενέργεια για τον δήμο Καστοριάς” κ. Α. Σπύρου, καταψήφισε την χρηματοδότηση του αγώνα Run Greece, όχι για κάποιον άλλον λόγο αλλά γιατί «θεωρεί τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων αθλητών και παιδιών απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και ρατσιστικό»! [σχετικά "εδώ"] Δεν σου θυμίζει αγαπητή ΟΔΟΣ, μερικά από όσα αναφέρουν οι ψεκασμένοι ή όχι συμπολίτες, οι αυτοαποκαλούμενοι και ως “θεματοφύλακες του Συντάγματος” ή “ Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς”;

Δηλαδή η κ. Σπύρου είναι σε θέση από υγειονομική σκοπιά να κρίνει τις επιστημονικές επιτροπές της χώρας και μάλιστα τις αποφάσεις τους, να τις καταγγέλλει στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς ως “απαράδεκτες, αντισυνταγματικές και ρατσιστικές” σε έναν τόπο που υποφέρει δύο χρόνια από την πανδημία  και έχει τόσα θύματα; Τόσους θανάτους; 

Για τι άλλο πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι δημότες αυτής της πόλης να ακούσουν από τους αντιπροσώπους που επέλεξαν; Η αλήθεια είναι πως με τέτοιες τοποθετήσεις μοιάζουν όλο και περισσότερο σαν να αποτέλεσαν κάποτε μέλη του κόμματος του φυλακισμένου Σώρρα “Ελλήνων Συνέλευσις” και πλέον παρακλάδι των “Αυτοχθόνων ιθαγενών”. Λίγο λείπει να αρχίσουν να μοιράζουν και μηνύσεις σε κρατικούς λειτουργούς που απλά είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών ή να αρματωθούν με σταυρούς και να ξεχυθούν στους δρόμους.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Ιωάννης Σκόρδας


Στο ίδιος μήκος κύματος και η τοποθέτηση μέλους του δημοτικού συμβουλίου από τον συνδυασμό “Τελευταία Ευκαιρία” που έχει επικεφαλής τον κ. Ταμήλια. Ο κ. Αθανασίου λοιπόν, διαφώνησε και αυτός για την δημοτική χρηματοδότηση του αγώνα Run Greece. Διαφωνώντας ουσιαστικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο της (ματαιωθείσης τελικά) διοργάνωσης με την αιτιολογία πως «διαφωνεί με την χρηματοδότηση που δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνοι οι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχοντες πιστοποιητικό νόσησης». Ακόμα ένας “λοιμωξιολόγος” και ως δια μαγείας στην γραμμή των “Αυτοχθόνων ιθαγενών”. Θα πρέπει οι δημότες της πόλης κάποια στιγμή να διερωτηθούν ποιος από όλους αυτούς τους εκλεγμένους δεν ευθυγραμμίζεται με τους ψεκασμένους. 

Όταν μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο ακούγονται τέτοια υγειονομικά “μαργαριτάρια” από μία επικεφαλής και ένα μέλος δύο συνδυασμών της αντιπολίτευσης, καλό είναι να μην υπάρχουν αυταπάτες πως ισχύει το αντίθετο για το σύνολο των εκλεγμένων. Οι δημότες δεν πρέπει παρασύρονται από το γεγονός πως οι περισσότεροι δεν τολμούν να τοποθετηθούν δημοσίως για τα υγειονομικά μέτρα, τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό. Και το γεγονός πως από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και τις απώλειες που μετρά η Περιφέρεια Καστοριάς, έχουν ακουστεί από δημοφιλή και εκλεγμένα χείλη ασάφειες που δυναμιτίζουν το υγειονομικό σαμποτάζ, φαίνεται πως ο πάγκος των εκλεγμένων «έχει να δώσει πολλά».

Από την στιγμή δε, που και τα πλέον θεσμικά χείλη εκφράζουν ατυχείς συγκρίσεις της Καστοριάς με νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη, καλό θα ήταν να συμβουλευόταν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και μετά να γράφουν. Δεν γίνονται εξυπνάκηδες όταν γράφουν ή λένε αστοιχείωτες φήμες, αλλά μάλλον φέρουν τα αντίθετα από αυτά που πιστεύουν πως πετυχαίνουν. Γιατί αυτός ο τρόπος σκέψης εκφράζει περισσότερο, πολιτικά ρηχούς ανθρώπους παρά θεσμικούς του τόπου που ευελπιστούν σε πολιτικό μέλλον. Διότι στο τέλος όταν θα γίνει η πολιτική αποτίμηση της στάσης όλων, θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για ένα πράγμα. Πως θα μετρηθούν για ακόμη μια φορά. Και καθόλου μπράβο τους αν συνεχίζουν να λαϊκίζουν. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1097.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ