21.10.22

"Μήδεια" απευθείας μετάδοση από την Νέα Υόρκη στην Πρέβεζα



Η όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι "Μήδεια" (Médée) παρουσιάζεται σε απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πρέβεζας, αύριο Σάββατο στις 22 Οκτωβρίου στις 20:00. 

Η φημισμένη Σόντρα Ραντβανόβσκι ερμηνεύει τον ομώνυμο δύσκολο ρόλο, ενώ η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του σερ Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, ενός εκ των κορυφαίων βρετανών σκηνοθετών, η μουσική διεύθυνση από τον έμπειρο στο ιταλικό ρεπερτόριο Κάρλο Ρίτζι. Στον ρόλο του Ιάσονα ο Μάθιου Πολενζάνι και στην θεραπαινίδα η Εκατερίνα Γκουμπάνοβα. 

Όλοι τους γνωστοί στο καστοριανό κοινό που παρακολούθησε για έξι (6) συνεχή έτη, εξήντα δύο (62) ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου παραστάσεις όπερας απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη, και τέσσερεις (4) παραστάσεις των βασιλικών μπαλέτων του Λονδίνου απ’ ευθείας από την Βασιλική Όπερα - Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, επί διοικήσεων κ.κ.  Ε. Χατζησυμενίδη και Α. Αγγελή, έως ότου ανέλαβε ο κ. Ι. Κορεντσίδης.

Ο μεταδόσεις διοργανώνονται από το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος Δήμας" και το Δήμο Πρέβεζας και γίνονται για δωδέκατη χρονιά. Συνοδεύονται από ελληνικούς υπότιτλους με την ευγενική μεταφραστική φροντίδα της Δώρας Ζαμπέλη και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Η φετινή σεζόν περιλαμβάνει συνολικά δέκα μεταδόσεις απευθείας από την Νέα Υόρκη στην Πρέβεζα με τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ και 4 ευρώ για μαθητές και φοιτητές. Οι υπόλοιπες απευθείας μεταδόσεις από ΜΕΤ που θα προβληθούν στην Πρέβεζα είναι: Τραβιάτα του Βέρντι στις 5 Νοεμβρίου, Οι Ώρες του Πατς στις 10 Δεκεμβρίου, Φεντόρα του Τζορντάνο στις 14 Ιανουαρίου, Λόενγκριν του Βάγκνερ στις 18 Μαρτίου, Φάλσταφ του Βέρντι στις 1 Απριλίου, Ο Ιππότης με το Ρόδο στου Στράους στις 15 Απριλίου, Ο Πρωταθλητής του Μπλάντσαρντ στις 29 Απριλίου, ο Ντον Τζιοβάννι του Μότσαρτ στις 20 Μαΐου και ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ στις 3 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2682025320 και σχετική ιστοσελίδα "εδώ" και "εδώ".

Η όπερα είναι μία συμπαραγωγή της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, με την Όπερα του Καναδά, την Λυρική Όπερα του Σικάγου και την Εθνική Λυρική Σκηνή Αθηνών η οποία συνεχίζει να αναπτύσσει την πολιτική της εξωστρέφεια. Μετά το ανέβασμα στην ΜΕΤ αναμένεται να παρουσιαστεί στο Τορόντο και στο Σικάγο και τον Απρίλιο και Μάιο 2023 θα ανεβεί και στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αθήνα με την Άννα Πιρότσι στον ομώνυμο ρόλο. 


Από την πρεμιέρα της Μήδειας στην Νέα Υόρκη στις 27.9.2022


Λησμονημένη για πολλές δεκαετίες, η "Μήδεια" του ιταλού συνθέτη Λουίτζι Κερουμπίνι (1760 – 1842), η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1797, έλαμψε ξανά όταν η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο για πρώτη φορά το 1953 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μαΐου. Η επιτυχία υπήρξε τεράστια, ενώ, χάρη στις σπάνιες μουσικές και υποκριτικές ικανότητες της Κάλλας, ο μουσικός κόσμος ανακάλυψε ένα συναρπαστικό έργο, μέχρι τότε άδικα ξεχασμένο. 

Στη συνέχεια η ελληνίδα ντίβα ερμήνευσε την "Μήδεια" σε πολλές ακόμα όπερες, ενώ το 1961 πρωταγωνίστησε στην ιστορική παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη.






Ο Κερουμπίνι, ο οποίος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Παρίσι συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μουσική ζωή της χώρας, συνέθεσε την όπερα σε γαλλικό ποιητικό κείμενο του Φρανσουά Μπενουά Οφμάν με διαλόγους σε αλεξανδρινό μέτρο ανάμεσα στα μουσικά μέρη (άριες, ντουέτα, χορωδιακά κ.ά.). 

Στη συνέχεια το κείμενο μεταφράστηκε στα ιταλικά από τον Κάρλο Τσανγκαρίνι και οι διάλογοι μελοποιήθηκαν από τον γερμανό συνθέτη Φραντς Πάουλ Λάχνερ. Σε αυτή τη μορφή παρουσιάστηκε από την Κάλλας και σε αυτήν παρουσιάζεται στην ΜΕΤ της Νέας Υόρκης και στην συνέχεια στο Τορόντο, στο Σικάγο και στην Αθήνα. 


Η σαιζόν 2022-23 των απευθείας αναμεταδόσεων της ΜΕΤ 

Σχετικά: 

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/10/22

    Φύγαμε για Πρέβεζα. Σιγά μην κάτσω στην Καστοριά του γιάνη.....εδώ το πολύ να σηκώσει κανά πανό ο Ντάσκας με την μεγαλόχαρη ( βοήθεια μας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/10/22

      Παλιοκουμμούνη, αντίχριστε, προδότη .....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/10/22

      Είμαι κι άλλα και βάλε.....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/10/22

      Θα τηλεφωνήσω τον Ζήση να μου δώσει το εγχειρίδιο του κόμματος.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος24/10/22

    Μπράβο στην Πρέβεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ