5.12.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Όλα αυτά αποδεικνύουν γιατί οι πολίτες της Καστοριάς νιώθουν βαλτωμένοι. Γιατί η πόλη έχει βαλτώσει πραγματικά από τις ασκούμενες τοπικές πολιτικές. Και θα συνεχίζει να βυθίζεται στον βούρκο της λίμνης της αν συνεχίσουν να βαδίζουν στο ίδιο πολιτικό μονοπάτι οι άνθρωποι που θέλουν να την εκπροσωπούν.  Και προς το παρόν δεν φαίνεται να θέλουν να αλλάξουν ούτε στο παραμικρό. Γεγονός που πιθανώς να ενισχύεται και από την στάση της τοπικής δημοσιογραφίας που αν μη τι άλλο είναι αξιοπρόσεκτη. Καθώς φαίνεται να βουλιάζει μαζί με το υπόλοιπο οικοδόμημα της Καστοριάς.


Η πολιτική συνέπεια της πλειοψηφίας των τοπικών εκλεγμένων θεσμικών αντιπροσώπων φαίνεται να είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που απουσιάζει κατά την διάρκεια της πολιτικής τους θητείας. Φαντάζει να μην περιλαμβάνεται στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αν και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκεται αρκετά ψηλά στην λίστα των προσωπικών πολιτικών γνωρισμάτων τους.

Αφορμή για το παραπάνω σχόλιο, δόθηκε στις αρχές του τρέχοντα μήνα μέσω των τοποθετήσεων που έκαναν ραδιοφωνικά δύο πρόσωπα που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή παράταξη. Και ο λόγος γίνεται για την νυν αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοτζατσάνη και των πρώην -αντιπεριφερειάρχη- κ. Δημήτριο Σαββόπουλο. Τα όσα ακούστηκαν σίγουρα προκάλεσαν έκπληξη αλλά και ταυτόχρονα προβληματισμό σε όσους είχαν την τύχη να τους ακούσουν.

Από μόνο του το γεγονός πως δύο άνθρωποι της ίδιας παράταξης αλλά και μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας δεν συζητούν μεταξύ τους και ταυτόχρονα φαίνεται να μην τηρούν τα στοιχειώδη πολιτικά προσχήματα με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των τοπικών συμφερόντων, μπορεί να λέει πολλά. Μπορεί και όχι. Όμως το ραδιοφωνικό σκηνικό που έλαβε χώρα στα τοπικά ερτζιανά, αφήνει σαφή υπονοούμενα αλλά και ενδείξεις για το κλίμα που επικρατεί στο κτήριο του διοικητηρίου όπου στεγάζεται η τοπική περιφερειακή αρχή. Και το κλίμα δεν φαίνεται να είναι ανοιξιάτικο ή πολύ περισσότερο ζεστό.

Πόσο μάλλον όταν ένας πρώην και μια νυν αντιπεριφερειάρχης έρχονται σε ευθεία πολιτική αντιπαράθεση για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Ουσιαστικά, οι ακροατές των τοποθετήσεων των δύο προσώπων δεν κατάλαβαν τίποτα λιγότερο από μετατόπιση πολιτικών ευθυνών για την ένταξη ή μη μελέτης έργων για την Π.Ε. Καστοριάς στο πολυσυζητημένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Μπαλάκι η ευθύνη.

Και αν στα μάτια των περισσότερων η πόλη της Καστοριάς φαίνεται να είναι και πάλι η μοναδική χαμένη, τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται για όσα συνέβησαν ή όχι προς όφελος της εκλογικής τους περιφέρειας. «Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» λέει ο πάνσοφος ελληνικός λαός και φαίνεται να ταιριάζει γάντι στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αρκεί να γίνουν διακριτοί οι ρόλοι της συγκεκριμένης παροιμίας και να αναλογιστούν όλοι τις επιπτώσεις από αυτόν τον τσακωμό.

Φαντάζει ακατανόητο το γεγονός πως ενώ η αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Κοζατσάνη άφηνε πολύ ξεκάθαρα υπονοούμενα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης αντιπεριφερειακής αρχής με επικεφαλής τον κ. Σαββόπουλο, λίγες ώρες αργότερα -και αφού μεσολάβησε η ραδιοφωνική τοποθέτηση του τελευταίου- η νυν αντιπεριφερειάρχης έκανε στροφή 180 μοιρών και έκανε λόγο πως «η Καστοριά όχι απλώς δεν είναι “ριγμένη”, αλλά με βάση τα πραγματικά στοιχεία, μάλλον είναι και η πιο ευνοημένη»!

Η πραγματικότητα πάντως όπως αυτή διαμορφώνεται μέσω αυτών που η ίδια δημοσίευσε, φαίνεται να την διαψεύδει. Γιατί για παράδειγμα, η Π.Ε. Φλώρινας κατάφερε και ενέταξε μελέτη έργου που αφορά την δημιουργία σοβαρής αστικής υποδομής όπως αυτό του υπόγειου πάρκινκ, η αντίστοιχη αντιπεριφερειακή αρχή της Καστοριάς αρκέστηκε σε εντάξεις μελετών για τις πίτες της Διποταμίας, την υφαντουργία του Νεστορίου και την λαϊκή παράδοση της γούνας της Καστοριάς!

Θαρρείς πως οι παραπάνω εντάξεις αποτελούν μέρος της αναπτυξιακής προοπτικής της Καστοριάς και το παραγόμενο αποτέλεσμα θα αφήσει το στίγμα του στην γενικότερη τοπική ανάσταση. Κανείς δεν μπορεί να πάρει ξεκάθαρη θέση αν τα παραπάνω αποτελέσματα είναι απόνερα των πολιτικών του κ. Σαββόπουλου ή της κ. Κοζατσάνη. Αν και κάπου οδηγείται η σκέψη των περισσοτέρων, καλό θα ήταν να αποφευχθεί οποιοδήποτε περαιτέρω ξετύλιγμα του ενταξιακού κουβαριού της Π.Ε. Καστοριάς για την οικονομία της συζήτησης.

Δύο πράγματα θα πρέπει να θυμούνται οι αναγνώστες σου αγαπητή ΟΔΟΣ. Την πειθήνια πολιτική υποταγή των δύο προσώπων κάτω από τον μανδύα του πολιτικού προϊστάμενου της Περιφέρειας κ. Γιώργου Κασαπίδη και την υποβάθμιση των υπαρχόντων αναγκών της Π.Ε. Καστοριάς μέσω των προσωπικών του επιλογών. Και ας συνεχίζουν την προσπάθεια να πείσουν το εκλογικό τους κοινό πως η περιφέρεια της οποίας προΐστανται χωρικά, πήρε αναλογικά τα περισσότερα (!) από τις όμορες περιφέρειες.

Και αν αυτά τα πραγματικά υπέροχα λαμβάνουν χώρα σε περιφερειακό επίπεδο, στο αμιγώς δημοτικό επίπεδο συμβαίνουν αξιοσημείωτα “πραγματάκια”. Τόσο με τις αναγκαστικές αλλαγές ορισμένων αντιδημάρχων και την παραμονή κάποιων που φαντάζουν αμετακίνητοι και μόνιμα διορισμένοι, όσο και με την πολύκροτη παραχώρηση χρήσης του λατομείου της "Μακεδνός αε" σε ιδιώτη.

Στα μάτια αρκετών οι αλλαγές στις αντιδημαρχίες που έγιναν από τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη, πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να ανακατώσει την τράπουλα με αλλαγές προσώπων. Αλλά και προσδοκώντας ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού κλίματος γύρω από τον δημοτικό του συνδυασμό. Και εδώ που τα λέμε ειλικρινώς, δεν είναι λίγα όσα έχουν γίνει και άλλα τόσα -πολλά περισσότερα- που έχουν ακουστεί για μέλη και στελέχη του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη. Από τα οποία σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου.


Στην Μαυριώτισσα | "Αγαπητή ΟΔΟΣ" 14.4.2022 | 1120


Όμως υπάρχει και η ερμηνεία που δίνουν οι περισσότεροι για την πραγματοποιηθείσα αλλαγή στην δημοτική σύνθεση. Όπως για παράδειγμα εκείνοι που κάνουν λόγο για αποπληρωμή προεκλογικών γραμματίων σε πρόσωπα που στήριξαν φανατικά τον συνδυασμό “Ώρα για δουλειά” και ήταν τοποθετημένοι σε άμισθες δημοτικές θέσεις. Με κάποιον τρόπο θα έπρεπε και εκείνοι να γευτούν τους καρπούς των προεκλογικών κόπων τους και υπό αυτές τις συνθήκες οι διορισμοί τους στις συγκεκριμένες θέσεις μοιάζουν οι πλέον κατάλληλες για εκείνους.

Το πόσο κατάλληλες μπορεί να είναι για τους δημότες Καστοριάς οι αναλήψεις καθηκόντων από την συγκεκριμένη επιλογή προσώπων δεν μένει παρά να επαληθευτούν ή να διαψευστούν. Όπως ενδιαφέρον θα έχει να φανεί στο προσεχές μέλλον πως μια ιδιωτική επιχείρηση που κέρδισε σε διαγωνισμό έναντι 240.000 ευρώ/έτος την χρήση ενός δημοτικού λατομείου, θα καταφέρει όχι μόνο να πληρώνει ετησίως το παραπάνω αντίτιμο, αλλά και να πετυχαίνει το επιθυμητό κέρδος.

Καθώς αγαπητή ΟΔΟΣ, αυτοσκοπός κάθε επιχειρηματία είναι να προσδοκά και να αγωνίζεται για το κέρδος της εταιρείας του, εκτός και αν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά για «την ψυχή της μητέρας του» αλλά και για να πληρώνει τον Δήμο Καστοριάς. Όμως στην περίπτωση που όντως τα καταφέρει και πληρώνει ετησίως τον παραχωρησιούχο, πληρώνει τους εργαζόμενους του λατομείου και εμφανίζει αξιοσημείωτα κέρδη, τότε θα πρέπει με κάποιον μαγικό τρόπο στο μέλλον να τοποθετηθεί στον δήμο ως ο πιο επιτυχημένος τεχνοκράτης.

Και να υποδείξει τον τρόπο της δικής του επιτυχίας με σκοπό την διαχείριση του λατομείου από τον πραγματικό ιδιοκτήτη, που δεν είναι άλλος από την δημοτική επιχείρηση "Μακεδνός". Καθώς την δεδομένη χρονική στιγμή, τα χρήσιμα εργαλεία που έχει στον περίγυρο του ο κ. Κορεντσίδης φάνηκε να μην είναι σε θέση να λύσουν την μυστηριώδη αλλά και δύσκολη (;) εξίσωση των οικονομικών του λατομείου.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν γιατί οι πολίτες της Καστοριάς νιώθουν βαλτωμένοι. Γιατί η πόλη έχει βαλτώσει πραγματικά από τις ασκούμενες τοπικές πολιτικές. Και θα συνεχίζει να βυθίζεται στον βούρκο της λίμνης της αν συνεχίσουν να βαδίζουν στο ίδιο πολιτικό μονοπάτι οι άνθρωποι που θέλουν να την εκπροσωπούν. Και προς το παρόν δεν φαίνεται να θέλουν να αλλάξουν ούτε στο παραμικρό.

Γεγονός που πιθανώς να ενισχύεται και από την στάση της τοπικής δημοσιογραφίας που αν μη τι άλλο είναι αξιοπρόσεκτη. Καθώς φαίνεται να βουλιάζει μαζί με το υπόλοιπο οικοδόμημα της Καστοριάς, φέροντας όμως αρκετά σοβαρές ευθύνες για τον τρόπο που έχει επιλέξει και επιτελεί το «λειτούργημά» της. Από την άλλη, η συγκεκριμένη στάση μερίδας των τοπικών ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια μπορεί ενδεχομένως να ερμηνευτεί. Κατά προσέγγιση βέβαια.

Καθώς με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στο ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας, μία από τις πολλές κυρώσεις που επιβλήθηκαν τόσο στο κράτος της Ρωσίας όσο και στους ολιγάρχες της που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ήταν ο αποκλεισμός τους από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ανά κράτος καθώς επιβεβαιώθηκε η άμεση οικονομική διασύνδεση τους με το Κρεμλίνο και με μοναδικό σκοπό την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας ή των ρωσικών θέσεων. Και όπως ήταν φυσικό και ευρέως αντιληπτό, ένα τέτοιο δίκτυο διαφόρων μορφών ΜΜΕ είχε/έχει κάνει την εμφάνιση του και στην Ελλάδα.

Το οποίο δημιουργήθηκε όπως προβάλλεται με την ονομασία Hellas Net κλπ τον Σεπτέμβριο του 2015 και περιελάμβανε κυρίως τηλεοπτικούς σταθμούς από 11 περιφέρειες της Ελλάδας. Συμπτωματικά όλοι τους (;) έπαιζαν “ενημερωτικές” εκπομπές που μεταξύ των άλλων προωθούσαν κεραλοιφές και επιστολές του Ιησού αλλά και “ενημέρωναν” τους θεατές πως προς το συμφέρον της Ελλάδας είναι η κοινή πορεία με το ρωσικό κράτος και τον Αδόλφο Πούτλερ, πως οι Έλληνες είμαστε θύματα της νέας τάξης πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης και γενικότερα κάθε είδους ανακρίβεια και αναλήθεια για την Δύση που μοναδικό σκοπό είχε να διαβάλλει την σχέση των Ελλήνων με τους Δυτικούς.

Και εάν αυτό το φιλοπουτινικό “ενημερωτικό” καθεστώς έχει απλώσει τα δίκτυα του ως και την Καστοριά, γίνεται αντιληπτό γιατί τα μυαλά όσων διαχειρίζονται τις τύχες αυτής της πόλης έχουν παραμείνει άκρως ανατολικού τύπου και αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με γυαλιά Πούτιν. Καθώς, τα χρήματα που έχουν εισπράξει από το διεθνές φιλορωσικό δίκτυο φαίνεται να είναι πολλά αγαπητή ΟΔΟΣ. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1120.


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/12/22

    Οι κατωτέρω δεν ασχολούνται με κεραλοιφές, ούτε με επιστολές του Ιησού Χριστού. Ο ένας μάλιστα υποστηρίζει και την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία.

    Οι απόψεις τους για τον εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:

    Paul Craig Roberts, υφυπουργός στην κυβέρνηση Reagan:
    https://www.paulcraigroberts.org/2016/07/22/armageddon-approaches-paul-craig-roberts/

    Joachim Bitterlich, σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου Helmut Kohl για εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική και διευθυντής της Καγκελαρίας γι΄ αυτά τα θέματα. Η θητεία του συνέπεσε με την Ένωση της Γερμανίας και τις συζητήσεις 4+2 γι΄ αυτό το θέμα.
    https://www.tovima.gr/2022/12/04/politics/na-yparksei-germaniki-mesolavisi-gia-ellada-tourkia-kai-kypro/

    Klaus von Dohnanyi, υπουργός στην κυβέρνηση του Helmut Schmidt. Η θητεία του συνέπεσε με την εγκατάσταση των πυραύλων Pershing στην τότε Δυτική Γερμανία.
    https://www.european-news-agency.de/politik/dohnanyi_usa_tragen_erhebliche_mitschuld_am_ukraine_krieg-84130/

    Οι ανωτέρω μόνο για φιλορώσοι δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/12/22

    «Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»

    Στην προκειμένη περίπτωση τα βατράχια ψήφισαν βουβάλια που μαλώνουν. Στις επόμενες εκλογές έχουν τα βατράχια την ευκαιρία να ψηφίσουν βουβάλια που δεν μαλώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/12/22

    Όλα ξεκινούν από τις επιλογές τον ψηφοφόρων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/12/22

    θα ήθελα να γράψω ένα άρθρο για το αν οι άγγελοι είναι αρσενικοί ή θυλικοί αλλά αδυνατώ να βρώ την σχέση με τον Πούτιν όπως τα περισσότερα άρθρα στην ΟΔΟΣ τον τελευταίο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ