19.11.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



ΕΔΩ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ

«Όχι στον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. 
Εδώ, σας λένε ψέματα»

Η δημοσιογράφος Οβσιάνικοβα εμφανίσθηκε κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου του προσκείμενου στο Κρεμλίνο Pervy Kanal (1ο Κανάλι) πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε "Όχι στον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα". Αφού συνελήφθη καταδικάστηκε σε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερη, ωστόσο κινδυνεύει να της ασκηθούν ποινικές διώξεις με βάση τον νέο νόμο που υιοθετήθηκε στη Ρωσία και ο οποίος προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών για όσους διαδίδουν "ψευδείς ειδήσεις".



ΕΔΩ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΑΛΗΘΕΙΑ


«Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται ότι είναι ο θεματοφύλακας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Τουλάχιστον αυτό θέλει να κάνει ή αυτό δείχνει ότι κάνει. Όλα όσα λέει είναι συμβατά με την ορθόδοξη πίστη. Αντίθετα οι δικοί μας εδώ πέρα έχουν αλλαξοπιστήσει και έχουν γίνει πολύ ρευστοί σε επίπεδο πίστης. Για αυτό και η “ελληνική λύση"  θα αγωνιστεί για να παραμείνει η Ελλάδα χριστιανική, ορθόδοξη και ελληνική. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό που κάνει και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία. Έχει κάνει τη Ρωσία υπερδύναμη και χριστιανική μετά από δεκαετίες κομμουνισμού».

«Επιστολές του Ιησού του ιδίου. Γράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Επιστολή δική του. Θα είστε οι μοναδικοί στον κόσμο που θα έχετε επιστολές του Ιησού Χριστού, του Θεού μας! Το καταλαβαίνετε; Δεν το πιστεύετε; Ορίστε! Επιστολή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Να τη. Αυτή εδώ είναι. Την έγραψε ο ίδιος. Ο ίδιος ο Θεός μας, ο Χριστός μας γράφει επιστολή. Να τη, ρε παιδιά! Επιστολή του Χριστού μας, του Ιησού μας. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός τις έγραψε. Εδώ μέσα είναι. Νιώθω δέος και μόνο που το κρατώ στα χέρια μου, να έχω τις επιστολές του Ιησού. Ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο;»


* * *


Οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή ρώσου ολιγάρχη με τα ελληνικά ΜΜΕ. στην περίπτωση όμως που αποδειχτεί το αντίθετο, καλό θα ήταν να γίνουν γνωστά και ενδεχόμενα παρακλάδια ενημέρωσης ακόμα και στην Καστοριά.Θα είχε το δικό του ξεχωριστό τοπικό ενδιαφέρον. Και ακόμη περισσότερο αν αποδειχθεί ότι συνδέονται και παράγοντες της δημόσιας ζωής της Καστοριάς.


Διανύοντας την 28η ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας και εν μέσω αρκετών φτηνών δικαιολογιών για την ρωσική στρατιωτική παραβίαση, έκανε –και συνεχίζει να κάνει– την εμφάνιση της η εκδήλωση φιλορωσικών συναισθημάτων εκφραζόμενη μέσω ενός μικρού (;) τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτό συνηγορεί η γοητεία που προκαλεί γενικά στους Έλληνες το «ξανθό» γένος, η ροπή αρέσκειας “ηγετών” που βρίσκονται επί 23 συναπτά έτη στην διακυβέρνηση μιας χώρας όπως η Ρωσία με τυπικά δημοκρατικές διαδικασίες, λίγο η φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων και η φίμωση κάθε αντιπολιτευόμενου ΜΜΕ, πολύ περισσότερο η ομοδοξία παραβλέποντας το γεγονός πως το Πατριαρχείο Ρωσίας αντιπαρατίθεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης που σε συνδυασμό με τις προφητείες του Παϊσίου, δημιουργούν το λεγόμενο φιλορωσικό ή φιλοπουτινικό κοινωνικό ρεύμα.

Ή ακόμα καλύτερα μέσω του φιλορωσικού συναισθήματος μπορούν να εξωτερικεύσουν τα αντιδυτικά τους αισθήματα. Προφανώς από άγνοια της Ιστορίας αλλά αυτά είναι ζητήματα αμάθειας, ημιμάθειας ή και ειδικών επιστημόνων για την ανάλυση. Σίγουρα πάντως δεν αποτελεί αντικείμενο της στήλης. Σε αυτό το αποτέλεσμα έχουν συνεισφέρει κατά καιρούς και πολλά πολιτικά κόμματα σε όλη την διάρκεια ιδίως της μεταπολίτευσης, ενισχύοντας τους βραχίονες της αστικής δημοκρατίας μέσω της ελεύθερης έκφρασης ιδεών, ακόμη και αν αυτές βασίζονται σε ιστορικές ανακρίβειες.

Και όπως αυτό το κλίμα εδραιώθηκε στην ελληνική κοινωνία, δεν θα μπορούσε να μην εμφανίζεται και στην “αρχόντισσα” της Νότιο-Δυτικής Μακεδονίας. Καθώς, καλό είναι να υπενθυμίζεται στους ρωσόφιλους πως η Ρωσία ήταν και η πρώτη χώρα που επίσημα αναγνώρισε τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στις 4 Αυγούστου 1992 (!) Θέτοντας από τότε τις βάσεις για την άμεση επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια που σε συνδυασμό με την τουρκική ανάμειξη σε βαλκανικές χώρες θα έδιναν εκρηκτικό μείγμα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Μπορεί και όχι. Όμως το γεγονός από τις μέχρι πρότινος συνεργασίες –σε όλους τους τομείς– της Τουρκίας με την Ρωσία και τούμπαλιν, δεν μπορούν να μην ληφθούν υπόψη.

Στην περίπτωση δε της Καστοριάς, η Ρωσία βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά στην υπόληψη ορισμένων πολιτών, καθώς υπάρχει οικονομική διασύνδεση μέσω της αγοράς γουνοποιητικών προϊόντων. Και φαντάζει απολύτως επιθυμητό και εύλογο. Εκείνο όμως που δεν είναι αρκετά κατανοητό στα μάτια των περισσοτέρων είναι η προσπάθεια ξεπλύματος της ρωσικής εισβολής χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε αιτιολογία για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για μονόπλευρη απόφαση εισβολής σε ανεξάρτητο κράτος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να μπουκάρει στην Ουκρανία. Εκεί μπαίνει τελεία. Δεν υπάρχει πόλεμος, αγαπητή ΟΔΟΣ. Υπάρχει εισβολή. Υπάρχουν οι Ρώσοι εισβολείς και οι αμυνόμενοι Ουκρανοί. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Απλά εδώ στην “αρχόντισσα” της Δυτικής Μακεδονίας οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν μάθει να μασάνε τα λόγια τους αποφεύγοντας να διατυπώσουν την πραγματικότητα. Μήπως και προσβάλλουν το όνομα του ηγέτη που τους γοητεύει και που είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος στην συγκεκριμένη περίπτωση. Στα μάτια τους μπορεί να φταίνε όλοι οι υπόλοιποι πλην ενός.

Διατυπώνοντας ουσιαστικά τις θέσεις της Ρωσίας αλλά και της επίσημης ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα. Που επεμβαίνει μέσω διαδικτυακών πλατφορμών υποδεικνύοντας στους Έλληνες πολίτες “έγκυρα” ελληνικά ΜΜΕ που τα δημοσιεύματά τους συμπίπτουν όλως τυχαίως με εκείνα των ρωσικών. Παράλογα πράγματα αγαπητή ΟΔΟΣ, καθώς επίσημα η πρεσβεία μιας χώρας προσπαθεί να κατευθύνει που θα βλέπουν και που θα διαβάζουν την ρωσική “αλήθεια” απέναντι στην δυτική “προπαγάνδα”.


Από την στιγμή μάλιστα, που ελέγχονται οι Ρώσοι ολιγάρχες ανά τον κόσμο και την ανάμιξη τους με μέσα ενημέρωσης, καλό θα ήταν να γίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα. Όχι πως πρόκειται οπωσδήποτε να αποκαλυφθεί κάτι το μεμπτό, αλλά καλό θα ήταν να γίνει για την κοινωνική επιβεβαίωση. Γιατί κάποιον επιχειρηματία μπορεί να σκέφτονται οι περισσότεροι που να έχει τέτοιο ρόλο στα ΜΜΕ αλλά μένει να επιβεβαιωθεί ή και να διαψευστεί.

Το να χρησιμοποιεί όμως μια πρεσβεία έναν συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό και μερικές ιστοσελίδες για να προβάλλει τις θέσεις της χώρας της μπορεί να αποτελεί κάποιο στοιχείο. Μπορεί και όχι. Οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια εμπλοκή ρώσου ολιγάρχη με τα ελληνικά ΜΜΕ. Στην περίπτωση όμως που αποδειχτεί το αντίθετο, καλό θα ήταν να γίνουν γνωστά και ενδεχόμενα παρακλάδια ενημέρωσης ακόμα και στην Καστοριά. Θα είχε το δικό του ξεχωριστό τοπικό ενδιαφέρον. Και ακόμη περισσότερο αν αποδειχθεί ότι συνδέονται και παράγοντες της δημόσιας ζωής της Καστοριάς.

Καθώς οι περισσότεροι από τους πολίτες της πόλης της Καστοριάς έχουν νωπές μνήμες από την τηλεοπτική φιλοξενία εκπομπών δημοσιογράφων και πολιτικών μέσω της δικής τους συχνότητας, οι οποίοι έδειχναν έντονα τα φιλοπουτινικά τους αισθήματα. Και σήμερα έχουν φτάσει τον βαθμό υπεράσπισης του ρώσου ηγέτη σε άλλο επίπεδο, έχοντας ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Μάλιστα μερικές μέρες πριν οι δημότες της πόλης έτυχε να ακούσουν τον μονόλογο ενός τοπικού ραδιοφωνικού παραγωγού που σχετιζόταν με το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η πόλη μέσω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από βουλευτές, δημάρχους και λοιπούς αιρετούς του τόπου. Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά αγαπητή ΟΔΟΣ. Ποια ήταν όμως η δημοσιογραφική στάση του ίδιου, όλα αυτά τα χρόνια; Έπραξε όλα όσα ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία που υπηρετεί; Φυσικά και είναι ρητορικό το ερώτημα, καθώς στην μικρή πόλη της Καστοριάς, αρκετά ψιθυρίζονται και στο τέλος πολλά περισσότερα μαθαίνονται. Άλλα από αυτά αληθή και άλλα λιγότερο αληθή.

Που είναι όμως άκρως “τιμητικά” για τους ίδιους και το δημοσιογραφικό τους έργο για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων. Αλλά όταν κάποιος που ασκεί το λειτούργημα της δημοσιογραφίας χρειάζεται 20 και πλέον χρόνια για να συνειδητοποιήσει πως κάτι δεν έκαναν σωστά οι πολιτικοί που πέρασαν από την Καστοριά, θέτοντας τους ίδιους άμοιρους ευθυνών λόγω έλλειψης της απαιτούμενης κριτικής, μάλλον δεν φέρει την επαρκή πολιτική κρίση. Καθώς οι ίδιοι ήταν που προτίμησαν να μετατραπούν από δημοσιογράφοι σε δημοσιοσχετίστες.

Έτσι εν έτει 2022, μοιάζουν σαν να ξύπνησαν ξαφνικά ορισμένοι. Ενώ εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ αδιάκοπα από το 1996 κάνεις αυτό που δεν έκαναν εκείνοι. Σίγουρα προπαντός δεν έκανες δημόσιες σχέσεις με τα πολιτικά πρόσωπα και όλως τυχαίως ενδεχομένως να έκαναν εκείνοι. Όπως και να έχει, οι πολίτες της Καστοριάς τους καλώς ορίζουν στον μαγικό πολιτικό κόσμο της πόλης το τρέχον έτος.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτή η στροφή στην δημοσιογραφική τους πορεία δεν οφείλεται στην αναγνώριση προσωπικών επαγγελματικών λαθών –άλλωστε δεν το έχουν παραδεχτεί ακόμα και τώρα– μέσω της δημόσιας “απολογίας” τους, αλλά σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας άτυπης πολιτικής στήριξης σε πρόσωπα που θεωρούνται ως νεοεισερχόμενα στο τοπικό πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με την δική τους δημοσιογραφική ματιά. Μπορεί να ισχύει μπορεί και όχι. Ο καιρός αλλά και η στάση τους θα κρίνουν τι από τα δύο μπορεί να συμβαίνει. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1117.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/11/22

    Οι κατωτέρω πληροφορίες προέρχονται από Αμερικανό αξιωματούχο που είχε ιδία αντίληψη των γεγονότων και κάθε άλλο από προπαγανδιστής της Ρωσίας είναι!

    https://www.in.gr/2022/10/29/world/arthro-fotia-apo-proin-aksiomatouxo-tou-rigkan-o-armageddonas-einai-pio-konta-apo-oso-nomizete/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/11/22

      Κι εδώ ο σύνδεσμος για όσους θέλουν να διαβάσουν το άρθρο:

      https://www.paulcraigroberts.org/2022/10/25/armageddon-is-closer-than-you-think/

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος19/11/22

    Κι εδώ το άρθρο της Βικιπαίδεια για τον κ. Paul Craig Roberts

    https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Craig_Roberts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεωργία Μυκωνιάτη [fb]20/11/22

    Οι Καστοριανοί μέσα σε όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ