4.1.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Εξάλλου είναι πασίγνωστο πως στον ευρύτερο νομό Καστοριάς, ουδέποτε έχουν υπάρξει… φιλοβαλκανικές τάσεις, τραγούδια σε πανηγύρια και υπόλοιπη βαλκανοφόλκ κουλτούρα. 


Την περασμένη Πέμπτη ο πρώην χωρικός αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος φιλοξενήθηκε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, και απαντώντας σε ερωτήσεις τοποθετήθηκε για αρκετά ζητήματα. Τόσο για θέματα της αντιπεριφέρειας όσο και για ευρύτερα κομματικά και κυβερνητικά. Στα μάτια πολλών, αλλά και στα αυτιά τους, φάνηκαν ιδιαίτερα, τα στοιχεία της αυτοκριτικής και γενικότερης κριτικής για κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν την περιοχή της Καστοριάς.

Απάντησε όμως και σε όσα ανέφερε η επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού "Ελπίδα για την Δυτική Μακεδονία" κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου μέσω δελτίο τύπου που εξέδωσε ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα και μη της θητείας του κ. Σαββόπουλου τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Οι περισσότεροι όμως σίγουρα δεν κατάλαβαν και πολλά από τα ποσά εκατομμυρίων ευρώ που παρέλασαν παρά το γεγονός πως ο πρώην αντιπεριφερειάρχης προσπάθησε να τα κάνει ευκολονόητα. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν τα κατάφερε ή όχι. Αυτό θα το κρίνουν όσοι τυχεροί - άτυχοι είχαν την ευκαιρία παρακολουθήσουν την συνέντευξη.

Πάντως στο χρονικά μεγαλύτερο μέρος της τηλεοπτικής του τοποθέτησης, αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο, αίολο έργο του φράγματος του Νεστορίου και τις πιθανότητες για την επανεκκίνηση του. Ο κ. Σαββόπουλος στα μάτια των περισσοτέρων φάνηκε –και έδειχνε– φανερά δυσαρεστημένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την γραφειοκρατική κωλυσιεργία. Και η τοποθέτηση αυτή του πρώην αντιπεριφερειάρχη έχει την δική της σημειολογία καθώς είναι γνωστό, πως ο ίδιος ανήκει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν το έχει κρύψει σε κανένα σημείο.

Ουσιαστικά άσκησε κάποιου είδους εσωκομματική αντιπολίτευση, με σαφή την δυσαρέσκεια του για τις κυβερνητικές επιλογές που μπορεί να αφορούσαν και ορισμένα τοπικά πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το κόμμα της Ν.Δ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο κ. Σαββόπουλος κρατά την συγκεκριμένη στάση διότι ενδεχομένως να έχουν φτάσει στα αυτιά του κάποιες ανεπίσημες και φυσικά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αφορούν τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το τοπικό ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με αυτές ο κ. Σαββόπουλος δεν υπολογίζεται να είναι ένα από τα τέσσερα ονόματα και αυτό όπως είναι κατανοητό ενδεχομένως να του προκαλεί κάποιον μικρό εκνευρισμό αλλά και όρεξη για εσωκομματικά καρφιά. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και να προδικάσει φυσικά, πιθανή απουσία του από το τοπικό ψηφοδέλτιο ούτε καλά – καλά τις συνθήκες συμμετοχής του. Αλλά σίγουρα θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική ως προς τα υπόλοιπα πρόσωπα που σιγοψιθυρίζονται ως υποψήφια με το κόμμα της Ν.Δ.

‘Οπως φημολογείται, η σύσταση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. όσο αφορά τα πρόσωπα δεν θα έχει ουσιαστικές αλλαγές. Σε σύγκριση με το 2019. Για την ακρίβεια, εκείνο που κυκλοφορεί ευρέως είναι πως εκεί θα βρίσκονται οι τελευταίοι τέσσερις που ήταν και το καλοκαίρι του 2019. Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ειδικά με τέτοια θέματα που μπορεί να αλλάξουν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ίσως ο κ. Σαββόπουλος να νιώθει ριγμένος από μια τέτοια απόφαση του μεγάρου Μαξίμου και δικαίως να θεωρεί πως θα μπορούσε να διεκδικήσει υπό ίσους όρους την βουλευτική ψήφο των πολιτών του νομού.

Εξάλλου αρκετοί είναι εκείνοι που αναφερόμενοι στο πρόσωπο του κ. Σαββόπουλου, σχεδόν πάντοτε το συνδυάζουν με τον αριθμό σταυρών που κερδίζει επί σειρά ετών μέσω της υποψηφιότητας του για την θέση του αντιπεριφερειάρχη. Και κοιτώντας κανείς, αποκλειστικά το αριθμητικό σκέλος δεν θα μπορούσε να το διαψεύσει καθώς καταφέρνει και εκλέγεται στην Περιφέρεια, με αριθμό σταυρών μεγαλύτερο από εκείνο των βουλευτών. Και αυτό φαντάζει αρκετά πιθανό να έχει θίξει τον πολιτικό εγωισμό του πρώην αντιπεριφερειάρχη εκφράζοντας την πικρία του μέσω τέτοιων τοποθετήσεων. Όπως στις απαντήσεις του σ’ αυτή τη συνέντευξη.

Οι οποίες σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητες από όσους είδαν την συγκεκριμένη εκπομπή. Και ούτε σημαίνει απαραίτητα πως έγιναν προς την λάθος κατεύθυνση. Απεναντίας, το ίδιο έπραξε ακόμη και πριν την δημόσια τοποθέτηση του όπως υποστηρίζουν κάποιοι, από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Καθώς, πέρα από την κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την στασιμότητα του έργου του φράγματος Νεστορίου ο ίδιος άσκησε και αυτοκριτική όσο διάστημα ήταν ο ίδιος που διατηρούσε την θέση του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς για το ίδιο ζήτημα.

Αναγνωρίζοντας πιθανά λάθη και παραλείψεις κατά την διάρκεια της δικής του θητείας, αλλά με εμφανή διάθεση για μετατόπιση ευθυνών στο κυβερνητικό επιτελείο και τους χειρισμούς του. Ενδεχομένως να έχει το πολιτικό δίκιο με το μέρος του και να ήθελε να ευλογήσει τα γένια του αναφερόμενος σε όλα όσα καταφέρει, αλλά ο τρόπος που διάλεξε να το κάνει με κομματικές βολές ίσως και να μην τον δικαιώνει στα μάτια των ψηφοφόρων του. Μπορεί και να το κάνει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τους κομματικούς ψηφοφόρους που τον στήριζαν επί σειρά ετών. Και ενδεχομένως να το κάνουν και στο μέλλον.

Και αν αυτά συζητήθηκαν στην τηλεοπτική παρουσία του κ. Σαββόπουλου στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, για λογαριασμό της Π.Ε. Καστοριάς εκδόθηκαν νέοι τουριστικοί οδηγοί. Δεν είναι ήταν λίγοι εκείνοι που μίλησαν κολακευτικά για την συγκεκριμένη κίνηση, ειδικά όταν η τουριστική δημοτική και περιφερειακή υποδομή είναι κατώτερη των περιστάσεων για τον «top παγκόσμιο τουριστικό προορισμό». Από την άλλη υπήρξαν και αρκετοί που εξεπλάγησαν μάλλον δυσάρεστα.

Καθώς διαπίστωσαν πως πέρα από τις δύο βασικές γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) στις οποίες είναι γραμμένοι οι νέοι τουριστικοί οδηγοί, προστέθηκε και τρίτη γλώσσα. Καλά διαβάζεις αγαπητή ΟΔΟΣ. Και μάλιστα η βασική σλαβική γλώσσα που δεν είναι άλλη πέρα της ρωσικής. Δεν έχει γίνει κατανοητό για ποιον λόγο επιλέχτηκε η συγκεκριμένη γλώσσα, και όχι κάποια άλλη από την γνωστή τουριστική αγορά της Ελλάδος (π.χ. η γερμανική ή και η γαλλική) αλλά σίγουρα θα μπορούν να λύσουν τέτοιου είδους απορίες οι υπεύθυνοι για την συγκεκριμένη έκδοση.

Εκτός και αν κρύβουν κάποια μυστική και υπόγεια συμφωνία με ρωσικά τουριστικά γραφεία και αναμένονται «μιλιούνια» και ορδές ρώσσων τουριστών που θα κατακλύσουν τις τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες και θα κοσμοπλημμυρίσει η πόλη από το ομόδοξο ξανθό γένος. Παρά το γεγονός που οι Ρώσοι δεν ήλθαν τελικά στην Καστοριά μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον. Όχι, πως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν και δραστήριες εμπορικές σχέσεις, αλλά την τρέχουσα περίοδο φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο σενάριο και λόγω της ξεκάθαρης στάσης της Ελλάδας στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που σκέφτονται ακόμα πιο πονηρά και δεν πρέπει να δίνεις βάση αγαπητή ΟΔΟΣ. Όπου σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, τα ρώσικα όντας ο βασικός κορμός των σλαβικών γλωσσών, θα μπορούσε εν μέρει να εξυπηρετεί και τουρίστες προερχόμενους από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και δη από βαλκανικές χώρες. Από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου. Φαντάζει απίθανο να έχουν σκεφτεί τόσο πονηρά και όσοι ήταν οι υπεύθυνοι για την συγκεκριμένη επιλογή. Ή μπορεί και όχι. Παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις όσων αποφάσισαν κάτι τέτοιο.

Εξάλλου είναι πασίγνωστο πως στον ευρύτερο νομό Καστοριάς, ουδέποτε έχουν υπάρξει… φιλοβαλκανικές τάσεις, τραγούδια σε πανηγύρια και υπόλοιπη βαλκανοφόλκ κουλτούρα. Ίσα ίσα έχουν φανερώσει πολλές φορές την αντίθεση τους σε τέτοια φαινόμενα. Μπορεί και όχι. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1129.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ