6.4.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Αγαπητή ΟΔΟΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσω της συγκεκριμένης στήλης έχει γίνουν αναφορές για τις μειωμένες πολιτικές ικανότητες -και αποδόσεις- όσων έχουν θέσει εαυτούς προς κρίση του εκλογικού σώματος. Το οποίο όπως αποδεικνύεται μέσω των επιλογών του φαίνεται να μην επιδεικνύει την πλέον κατάλληλη κρίση και ωριμότητα όταν ζητείται να ασκήσει ένα από τα ύψιστα δημοκρατικά του δικαιώματα, αυτό της ψήφου. Και όπως είναι φυσικό, μετά το πέρας των εκλογικών αναμετρήσεων υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Με τους πρώτους να αναλαμβάνουν το χρέος εκπροσώπησης των πολιτών και τους δεύτερους είτε να αποστασιοποιούνται από την τοπική πολιτική σκηνή ή να ασκούν χρέη αντιπολίτευσης. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος από τους ηττημένους κατά κάποιον μαγικό -και κομματικό- τρόπο καταφέρνουν να επιβιώνουν πολιτικά;

Σε αυτές τις περίεργες πολιτικές περιπτώσεις, ουσιαστικά βρίσκονται υποστηριζόμενοι από τα φιλικά ΜΜΕ και καταφέρνουν να παραμένουν στο τοπικό πολιτικό προσκήνιο απολαμβάνοντας την ανιδιοτελή -εννοείται- μιντιακή στήριξη. Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί η επικεφαλής του χρησιμότατου -για την πολιτική τους επιβίωση και μόνο- γραφείου της Θεσσαλονίκης κ. Μαρίας Αντωνίου. Η οποία δεν χάνει την ευκαιρία να προβάλλει το ουσιαστικό της έργο για την τοπική κοινωνία.

Πάντοτε σε συνδυασμό με την αγαστή προβολή της μέσω συγκεκριμένων μιντιακών μέσων. Μια τέτοια ήταν και η προβολή της κατά την παρουσία της στο νέο αστυνομικό μέγαρο για την κατασκευή του οποίου οι περισσότεροι θυμούνται την πολιτική της στάση. Τουλάχιστον όσοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Και βρέθηκε εκεί, για να δημοσιοποιήσει την προμήθεια οργάνων γυμναστικής που θα χρησιμοποιούνται από τα αστυνομικά στελέχη.

Και φυσικά αποτελούν προϊόντα ιδιωτικών χορηγιών μέσω της δική της φυσικά διαμεσολάβηση. Και τέτοιες περιπτώσεις αυτοπροβολής δεν τις αφήνει κανείς να πάνε χαμένες. Εξάλλου, το επόμενο έτος είναι και εκλογικό και όπως όλα δείχνουν η κ. Αντωνίου θα είναι εκ νέου υποψήφια με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και με οποιονδήποτε τρόπο επιδιώκει την προβολή της.

Αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η μία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις και δη εκείνου του ηττημένου που επιδιώκει την πολιτική του επιβίωση μέσω της αυτοπροβολής. Η δεύτερη περίπτωση εκείνου του προσώπου που παρά την εκλογική του ήττα ασκεί χρέη αντιπολίτευσης θα μπορούσε να θεωρηθεί η επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ενέργεια για τον δήμο Καστοριάς» κ. Κατερίνας Σπύρου. Η οποία μέσω ραδιοφωνικής της τοποθέτησης, φρόντισε να κάνει γνωστό την άλλη όψη του δημοτικού νοικοκύρεματος που είχε κάνει πολιτική του σημαία ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης.

Που μέσω των όσων υποστήριξε η κ. Σπύρου, μάλλον το πολυδιαφημισμένο κορεντσίδειο νοικοκύρεμα, φαίνεται να μην είναι και τόσο... νοικοκύρεμα. Καθώς μέσω της τοποθέτησης της επικεφαλής της δημοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να γνωστοποιήσει την δημοτική οικονομική ασυνέπεια αποπληρωμής λογαριασμών ρεύματος και τηλεφωνίας αρκετών δημοτικών δομών, την διακοπή πληρωμών ορισμένων διακανονισμών αλλά και την πρόθεση της να αποκαλύψει τις οικονομικές ανακολουθίες της ΔΕΥΑ Καστοριάς.

Που σύμφωνα με την ίδια θα πλήξει σε τέτοιο βαθμό την εικόνα της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη που θα τον αναγκάσει σε απόσυρση της δημοτικής του υποψηφιότητας στις επερχόμενες εκλογές. Και από την στιγμή που όλα όσα ανέφερε η κ. Σπύρου δεν έχουν διαψευστεί επαρκώς από την τρέχουσα δημοτική αρχή, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος που να τα θέτει έστω και υπό αμφισβήτηση. Και αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την δημοσιοποίηση της εκ νέου υποψηφιότητας της ίδιας ως μέλος κάποιου νέου δημοτικού συνδυασμού, θα έκλεινε ουσιαστικά η πολιτική της τοποθέτηση.

Όμως η ίδια δεν σταμάτησε μόνο στην αμιγώς πολιτική της κρίση. Καταφέρθηκε στην τοποθέτηση δημοσιογράφου που παρουσίαζε τόσο την ίδια όσο και άλλα μέλη της δημοτικής αντιπολίτευσης πως συμβαδίζουν με την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη και πως «...προχωρούν ενωμένοι όλοι μαζί ως μια γροθιά». Και θα μπορούσε να θεωρηθεί παρακινδυνευμένη μια τέτοια επίθεση σε μέρος του τοπικού Τύπου, αν η ίδια την έκρινε ως μια αμιγώς προσωπική τοποθέτηση του εν λόγω δημοσιογράφου. Όμως η ίδια, μέσω των όσων δήλωσε προσέδωσε δημοσιογραφική πρόθεση στα όσα δημοσιοποίησε εκείνος, με σκοπό τον τοπικό πολιτικό διχασμό και διαστρέβλωση της αντιπολιτευτικής της δραστηριότητας. Και αυτό, αν είναι όπως το παρουσίασε η κ. Σπύρου αποτελεί πρόβλημα αλλά και τοπικό χαρακτηριστικό των δημοσιογραφικών σχέσεων με ορισμένους από τους τοπικούς αιρετούς.

Ωστόσο, η κ. Σπύρου απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο εξωπραγματικό ποσό των σχεδόν 50.000 ευρώ για την συναυλία που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του "8 με 8" αλλά και στις υπέρογκες δημοτικές χρηματοδοτήσεις πολιτιστικών (;) συλλόγων καθόλη την διάρκεια των εορτών και πόσο δε για την παρουσία τους στο τοπικό καρναβάλι. Φαίνεται, πως οι σύλλογοι πλέον έχουν αποκτήσει -και με την παρούσα δημοτική αρχή- σχεδόν πελατειακές σχέσεις με σκοπό την διατήρηση των καλών σχέσεων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πρόθεση ψήφου.

Και όσο στην πόλη της Καστοριάς προβάλλονται απόψεις ανθρώπων σαν του Μπάμπη, που ανακηρύσσουν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς και αποκλειστικούς εκπροσώπους γνώσης της τοπικής παράδοσης, τόσο η παράδοση θα διαχαράσσεται και θα διαστρεβλώνεται με τον χείριστο τρόπο. Και τα αποτελέσματα πλέον είναι ήδη καταστροφικά για την διατήρηση του καστοριανού καρναβαλιού. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1155

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/4/23

    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/4/23

    Το άρθρο αυτό μπορείτε να το δημοσιεύσετε και το έτος 2050. Θα είναι ακόμα επίκαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/4/23

    Δύο τα άξια προσοχής από την 'επικαιρότητα'. Το ένα είναι ο Τζήκας επισκέφθηκε το σταθμό ραντάρ του Βιτσίου παρότι όπως είπε το κόμμα της ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του αυτός αποφάσισε να πάει( τι λές ρε παιδί μου θα μας το κάνει αυτό το ρουσφετάκι....!!!!)και μεταξύ άλλων δήλωσε την σπουδαιότητα του ραντάρ στην επιτήρηση των εναέριων συνόρων του ΝΑΤΟ και των βόρειων γειτόνων μας....;;;!!!
    Και ποιοί είναι οι βόρειοι γείτονές μας κύριε βουλευτά;
    Φοβάσαι να τους πείς;
    Δεύτερον είναι η συμμετοχή του επίσκοπου στην σύσκεψη της αντιπεριφέρειας ( λέμε τώρα..) Καστοριάς με έτερους πές τους και αξιωματούχους με θέμα: Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά....!!!
    Γιατί η αντιπεριφέρεια θεώρησε ότι η παρουσία του είναι αναγκαία; Μήπως έχει εκλεγεί και δεν το ξέρουμε; Μήπως συνδιοικεί και δεν το ξέρουμε; Έτσι ρίχνουν νερό στον μύλο της επιθυμίας για χτισίματα ναών και περισσότερη εμπλοκή στα κοινά Κοσμικά. Είναι σαν να βάζης τον Εσκομπάρ να φυλάει τις φυτείες...

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/4/23

      Η αντιπεριφέρεια θεώρησε αναγκαία την παρουσία του μητροπολίτη γιατί χρειάζεται την ευλογία του εν όψει των επόμενων εκλογών.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/4/23

      Για κάποιον που αποκαλούσε την Βόρεια Μακεδονία Σκόπια είναι μεγάλη πρόοδος να αναφέρεται τώρα σε βόρειους γείτονες.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/4/23

      Αυτή ήταν άλλη μια γραφική συνάντηση των φορέων της πόλης που έχουν καταντήσει αστείοι με τις φωτογραφίες και τα δελτία τύπου κάθε λίγο και με περιεχόμενο μηδέν. Ίχνος σοβαρότητας, δεν βαρέθηκαν να χειροκροτούν το τίποτα;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ