22.7.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ο κ. Ι. Κορεντσίδης κρατώντας την (αθώα) περιστερά στα Θεοφάνεια. 


Με την έλευση της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη, έκαναν –εντελώς τυχαία βεβαίως– την εμφάνισή τους και αρκετοί διαδικτυακοί τραμπούκοι. Το γεγονός πως οπαδοί –και όχι μόνο– της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής επωνύμως ή ως τρολ επιτίθενται σε όποιον εκφέρει αντίθετη άποψη ενδεχομένως να λέει αρκετά. Ή και όχι.


Όταν η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη ανέλαβε τα καθήκοντα της την 1η Σεπτεμβρίου 2019, φρόντισε να εισάγει νέα ήθη και πρακτικές στον τρόπο της αυτοδιοίκησης κατά κύριο λόγο αλλά και όχι μόνο. Όπως για παράδειγμα, όταν ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης φρόντισε να πλαισιωθεί με τα πιο λαμπρά πνεύματα της τοπικής –και όχι μόνο– κοινωνίας μέσω των αρκετών θέσεων «ειδικών συμβούλων». Εκείνους για τους οποίους σχεδόν εκθείαζε το γεγονός πως απλά εργάζονταν (;) για τις ώρες τις οποίες πληρώνονται και μάλιστα αδρά. Ενδεχομένως απολαμβάνοντας και τις αποδοχές των υπερωριών, αφού λίγο πολύ φρόντιζαν να κάνουν γνωστό σε όλους πως η εργασιακή τους ενασχόληση ήταν/είναι 24/7. Για τέτοιον εργασιακό μεσαίωνα μιλάμε αγαπητή ΟΔΟΣ.

Επιπλέον, πρέπει να είναι η μοναδική δημοτική αρχή στα τόσα χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία κάνει κατ’ επανάληψη προσλήψεις αυτών των τόσο ικανών –αν μη τι άλλο– «ειδικών συνεργατών» για λογαριασμό του δημάρχου τα ονόματα των οποίων έχουν φροντίσει να κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό ακόμα και όταν αυτά αναρτώνται στην Διαύγεια. Χωρίς να γνωρίζει κανείς από τους απλούς δημότες αν αυτό είναι νόμιμο ή όχι. Αλλά ακόμα και να φαίνεται νομιμοφανές δεν φαντάζει και αρκετά ηθικό, ειδικά όταν όλος αυτός ο μεγάλος αριθμός των δημαρχιακών μετακλητών golden boys πληρώνονται από τους υπερφορολογουμένους δημότες της Καστοριάς.

Και το γεγονός πως η ανώνυμη πρόσληψή τους φαίνεται να γίνεται κατόπιν προσωπικής εντολής του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη ενδεχομένως να έχει την δική της ξεχωριστή εξήγηση. Ή και όχι. Ως μια τέτοια θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ο δήμαρχος Καστοριάς τούς θέλει κατά αποκλειστικότητα, αποκλείοντας κάθε πιθανό σενάριο μεταπήδησής τους σε κάποιο από τα νέα ψηφοδέλτια που θα καταρτιθούν για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δύσκολες εποχές για να υπάρξουν απώλειες τέτοιων υπέρλαμπρων άστρων» υποστήριξαν κάποιοι με τους οποίους δεν έχει παρά να συμφωνήσει κανείς μαζί τους.

Επίσης με την έλευση της δημοτικής αρχής «Ώρα για δουλειές» του κ. Κορεντσίδη, έκαναν –εντελώς τυχαία βεβαίως– την εμφάνισή τους και αρκετοί διαδικτυακοί τραμπούκοι ή κασιδιαραίοι ή πολάκηδες. Όπως και να τους αποκαλέσει κανείς δεν φαίνεται να απέχει ο χαρακτηρισμός και πολύ από την πραγματικότητα. Το γεγονός όμως πως οπαδοί –και όχι μόνο– της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής επωνύμως ή ως τρολ επιτίθενται σε όποιον εκφέρει αντίθετη άποψη ενδεχομένως να λέει αρκετά. Ή και όχι. 

Αλλά, αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τον αποκλεισμό από τον διαχειριστή της επίσημης (!) σελίδας του Δήμου Καστοριάς σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν του άρεσε ένα κριτικό σχόλιο, ενδεχομένως να δείχνει και την διολίσθηση του δημόσιου διαλόγου, αλλά και την προσπάθεια φίμωσης της αντίθετης γνώμης. Πρακτικές που συναντά κανείς σε καθεστώτα σχεδόν δικτατορικά όπως αυτά του ανατολικού γείτονα Ρετζέπ Ταγίπ ή του ορθόδοξου παλαιοημερολογίτη Βλαδίμηρου. Οι προσωπικότητες εκείνων που ενδεχομένως να εμπνέουν αρκετούς από όλους τους προαναφερόμενους ή και να τους θεωρούν ιδεολογικούς συνοδοιπόρους.

Εξάλλου από το μένος όλων αυτών των μικρών διαδικτυακών δικτατορίσκων δεν γλίτωσε ούτε η ΟΔΟΣ, ούτε οι συνεργάτες της. Είναι αυτό που λένε ορισμένοι πως «εμείς το ξέρουμε από πρώτο χέρι». Και το πιο θλιβερό είναι πως το γνώριζαν –αν δεν το οργάνωναν– και πολλά από τα δημοτικά στελέχη τα οποία θεωρούνται αρκετά δραστήρια στο διαδίκτυο. Και τα οποία δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να τους σταματήσουν ή τουλάχιστον να τους αποτρέψουν από τέτοιου είδους επιθέσεις σε ένα τοπικό ΜΜΕ, το οποίο απλά ασκεί κριτική στις πολιτικές της δημοτικής αρχής εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Εκτός αν έπεφταν οι ίδιοι διαδικτυακά θύματα από τέτοια ανώνυμα και απρόσωπα προφίλ, όπως έγινε με την περίπτωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κίμωνα Μηταλίδη. Ο οποίος έπεσε και ο ίδιος θύμα συκοφάντησης και ύβρεων από τέτοιου είδους άρρωστες διαδικτυακές προσωπικότητες, κινούμενος όπως ήταν φυσικό μέσω της δικαστικής οδού.

Και το ίδιο πρόκειται να κάνει πολύ σύντομα όταν και θα βρεθεί στο δικαστικό μέγαρο καλούμενος να δώσει απαντήσεις στο αρμόδιο δικαστικό όργανο κατόπιν ανώνυμης –και κατά τα φαινόμενα προσχηματικής– καταγγελίας που κατατέθηκε έναν χρόνο πριν από κάποιους αυτοαποκαλούμενους «ευυπόληπτους πολίτες της Καστοριάς» και αφορά υπόθεση της δημοτικής εταιρείας "Μακεδνός", στην οποία κατέχει την θέση του αντιπροέδρου.

Σίγουρα η αρμόδια δικαστική αρχή θα πρέπει να διερευνήσει οποιαδήποτε καταγγελία γίνεται ακόμα και αν έχει τον χαρακτήρα της ανώνυμης. Και εφόσον κριθεί ανάλογα από τους αρμοδίους τότε ενδεχομένως να μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Τόσο για την αξιοπιστία ή μη των συγκεκριμένων «ευυπόληπτων δημοτών» όσο και για την αθώωση ή ενοχή του συγκεκριμένου αιρετού προσώπου. Αν και στα μάτια μου φαντάζει περισσότερο ως μια προσωπική αντιπαράθεση κάποιου δήθεν αγνώστου που καλύπτεται από την ανωνυμία του με τον κ. Μηταλίδη. Παρά κάτι διαφορετικό από το οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν πολιτικά συμπεράσματα πέρα των νομικών.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η αθώα περιστερά και στα χέρια της κυρίας Αντωνίου


Πέρα όλων αυτών οι δημότες της Καστοριάς είχαν την τύχη –ή την ατυχία– να ακούσουν την τοποθέτηση του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη, ο οποίος φιλοξενήθηκε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Μεταξύ των άλλων ο κ. Κορεντσίδης έκανε λόγο για κάποια έργα ασφαλτόστρωσης που θα λάβουν χώρα τμηματικά επί του καρόδρομου της οδού Γράμμου και του αντίστοιχου της οδού Αθανασίου Διάκου. Και κοίταξε να δεις αγαπητή ΟΔΟΣ τι πήγαν και λησμόνησαν ορισμένοι.

Τις δηλώσεις στελεχών της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη –αλλά και του ίδιου– μέσω των οποίων άφηναν να εννοηθεί πως για το λακούβα πάρτυ των δρόμων στην πόλη της Καστοριάς, ευθύνεται η παρελθούσα ανάδοχη εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης (!) που όπως διαβεβαίωνε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς και δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κορεντσίδης (*) , θα είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2020. Αλλά μάλλον κάποιο ρακούν τους χάλασε τα σχέδια και έτσι οι δημότες ήταν αναγκασμένοι να διαβαίνουν με τα οχήματα τους «τρύπιους» δρόμους εδώ και 3 (!) ολόκληρα χρόνια από τότε που το ρακούν τους έκλεψε τις συμβάσεις και αυτές έπρεπε να εκπονηθούν από την αρχή.

Άσε δε, που τώρα τελευταία έχει παρατηρηθεί πως για την καθυστέρηση ή την χρονική μετατόπιση κάποιων παρεμβατικών έργων ευθύνεται ... η κακοκαιρία (!). Ευτυχώς δηλαδή που δεν απευθύνθηκαν στους πολίτες ζητώντας τους να πάρουν μέρος στον εντοπισμό και απομάκρυνση των ενοχλητικών ρακούν που έχουν βαλθεί να τροχοπεδήσουν το αναπτυξιακό έργο της δημοτικής αρχής. Μόνο κάτι ανάλογο δεν έχουν ακούσει ακόμα οι δημότες της πόλης της Καστοριάς. «Ποτέ μην λες ποτέ» σιγοψιθύρισαν κάποιοι μειδιάζοντας, υποψιασμένοι πως προφανώς οι κάτοικοι της πόλης έχουν να δουν και να ακούσουν αρκετούς μπακαλιάρους ακόμα. Και εδώ που τα λέμε πολλά μπράβο τους αφού καταφέρνουν και πείθουν ακόμη κάποιους από τους εναπομείναντες υπνωτισμένους ιθαγενείς.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

(*) Ο κ. Ι. Κορεντσίδης στις 14 Ιουλίου 2020 δήλωσε σε συνέντευξή του στον κ. Αντώνη Παραρά: «Το μεγάλο έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης από ΔΕΥΑΚ θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μετά από 40 χρόνια αντικαθιστάται το δίκτυο ύδρευσης της πόλης και θα έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, προϋπολογισμού 9.757.419,36 €, το εξήγγειλε στις 1 Σεπτεμβρίου 2017 ο κ. Ανέστης Αγγελής.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1160.



* * *

ΕΙΠΑΝ:



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Υπογράψαμε τις συμβάσεις για την έναρξη εργασιών  των ασφαλτοστρώσεων της πόλης της Καστοριάς! Λίγο υπομονή ακόμη!
Ιωάννης Κορεντσίδης 31.1.2023
δήμαρχος Καστοριάς 2019-2023 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ