29.7.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Οι πολιτευτές ενδεχομένως να τάζουν λαγούς και πετραχήλια στα μέλη των συλλόγων με στόχο την συνέχιση της λειτουργίας τους και εκείνα με την σειρά τους μοιάζουν διατεθειμένα να χαρίσουν απλόχερα την ψήφο τους σε εκείνον που θα κάνει την πιο συμφέρουσα προσφορά.


Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην πόλη της Καστοριάς, κάθε λογής σύλλογος που δραστηριοποιείται σε ό,τι μπορεί η σκέψη του καθενός να πάει, έκοψαν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες τους. Γεγονός που φαινομενικά τείνει να μετατρέψει τους χώρους στέγασης των συλλόγων σε προεκλογικά κέντρα από τα οποία με την αφορμή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρελαύνουν πολιτευτές κομμάτων και πιθανοί υποψήφιοι όλων των βαθμίδων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης.

Και οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τέτοιους είδους εκδηλώσεις στην αντίστοιχη φετινή χρονική στιγμή, αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως άπαντες κινούνται και παρευρίσκονται ανελλιπώς σε τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις, λόγω των έντονων προεκλογικών συνθηκών που επικρατούν. Άλλοι το κάνουν αυθόρμητα, νιώθοντας πως είναι το καθήκον τους απέναντι στο συλλογικό σύνολο. Ενώ άλλοι σαν να πράττουν κάποιου είδους πολιτική αγγαρεία. Διεκδικώντας παράλληλα και την ψήφο των παρευρισκομένων. Πολιτευτές είναι οι άνθρωποι, δεν είναι κορόιδα.

Κάποιοι κάνουν λόγο πως «πρόκειται για τον ορισμό της πελατειακής σχέσης πολιτευτών και ψηφοφόρων» και αυτή η τοποθέτηση μοιάζει αρκετά δύσκολο να αντικρουστεί. Εξάλλου η σχέση διαφόρων στελεχών συλλόγων και πολιτευτών μοιάζει περισσότερο με εκείνη των αμοιβαία συγκοινωνούντων δοχείων, παρά με κάποιου είδους ανιδιοτελή σχέση μεταξύ τους. Οι πολιτευτές ενδεχομένως να τάζουν λαγούς και πετραχήλια στα μέλη των συλλόγων με στόχο την συνέχιση της λειτουργίας τους και εκείνα με την σειρά τους μοιάζουν διατεθειμένα να χαρίσουν απλόχερα την ψήφο τους σε εκείνον που θα κάνει την πιο συμφέρουσα προσφορά. «Ένας για όλους και όλοι για έναν» λένε κάποιοι από τους οποίους θα δυσκολευόταν οποιοσδήποτε να διαχωρίσει την θέση του.

Το συγκεκριμένο τοπικό φαινόμενο φαίνεται πως έχει διαδεχθεί τα όσα συμβαίνουν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και μέρα την ημέρα δείχνουν καθαρά πως η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς την προεκλογική περίοδο. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως τόσο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του Συ.Ριζ.Α. κ. Αλέξης Τσίπρας έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες τις περιοδείες στο μεγαλύτερο μέρος της «περιφέρειας» όσο και σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής-Πειραιώς όπως άλλωστε είναι φυσικό και αναμενόμενο, αφού το τελευταίο αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος.

Οδεύοντας λοιπόν όλο και περισσότερο στην ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις επερχόμενες εκλογές, επισκέφτηκε ο ίδιος την πόλη της Καστοριάς στα πλαίσια της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με καθυστέρηση μιας εβδομάδας σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό του πρωθυπουργικού tour. Η παρουσία του στην Καστοριά πέρα του συμβολικού της χαρακτήρα δεν είχε κάτι ουσιαστικό ή περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο ως αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον, δεν είχε ούτε κάτι ανακοινώσιμο για προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη της Καστοριάς αλλά και του ευρύτερου νομού. Και αυτό δεν φαίνεται να είναι καθόλου ελπιδοφόρο ή θετικό.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ειδικότερα όταν η πρωθυπουργική αφωνία απέναντι στα ουσιαστικά τοπικά κοινωνικά προβλήματα λαμβάνει χώρα εντός της προεκλογικής περιόδου. Και όταν ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι προετοιμασμένος ώστε να δώσει λύσεις σε τοπικά προβλήματα λίγο πριν τις εκλογές, το μέλλον της πόλης θα μοιάζει περισσότερο δυσοίωνο από ποτέ όταν η Καστοριά δεν φαίνεται να βρίσκεται εντός της προεκλογικής παροχολογίας.

Και αυτό δεν αποτελεί κάποιο προσωπικό και υποκειμενικό συμπέρασμα, αλλά φαίνεται να αποτελεί την πλειοψηφική άποψη (συμπέρασμα) των περισσότερων Καστοριανών. Όλα αυτά τα χρόνια η Καστοριά μοιάζει να είναι αρκετά μακριά από τα κεντρικά κυβερνητικά όργανα που με τις πολιτικές τους ορίζουν την πορεία των τοπικών κοινωνιών. Και αυτή της Καστοριάς φαίνεται πως έχει αφεθεί στην μοίρα της.

Σε αυτήν την περίπτωση και με την έλευση αρκετών και διαφορετικών αποχρώσεων κυβερνητικών σχηματισμών μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα. Ή που οι εκάστοτε κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της πόλης και του νομού δεν καταφέρνουν να μεταφέρουν τους τοπικούς προβληματισμούς στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια ή που οι κυβερνητικοί όλων των περασμένων ετών τα γνωρίζουν και απλά τα παραγκωνίζουν. Ή στην καλύτερη των περιπτώσεων επιλέγουν να τα κρύβουν κάτω από τα πατάκια των πολιτικών γραφείων των τοπικών βουλευτικών εκπροσώπων. 

Στο ίδιο πολιτικό πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή όταν φιλοξενήθηκε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, μετά την πρωθυπουργική παρουσία στην πόλη της Καστοριάς. Μέσω της τοποθέτησής του, στα δικά μου μάτια φάνηκε να μην γίνεται κανείς σοφότερος και καλύτερα ενημερωμένος για τις κυβερνητικές προθέσεις που αφορούν αποκλειστικά ουσιώδη τοπικά προβλήματα. Όπως εκείνο της διευρυμένης ανεργίας και την αντίστοιχη κυβερνητική πρωτοβουλία που θα δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, δρώντας ως τοπικό αντίδοτο.

Μπορεί ο ίδιος —που μοιάζει και το πιθανό— να έχει μεταφέρει τις κοινωνικές αγωνίες του νομού που εκπροσωπεί αλλά να μην μπορεί να δοθεί κάποια ουσιαστική λύση σε κυβερνητικό επίπεδο. Μπορεί και όχι. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. Όπως και στις περιπτώσεις των προκατόχων του έτσι και στην δική του κοινοβουλευτική θητεία, μοιάζει να μην υπάρχει το κατάλληλο κανάλι επικοινωνίας με τα κέντρα κυβερνητικών αποφάσεων, που θα αναλάμβαναν να επιλύσουν χρόνια προβλήματα.

Διότι μπορεί η επιθυμία του κ. Τζηκαλάγια να είναι η σύνδεση της θητείας του με το έργο της σήραγγας της Κλεισούρας, αλλά τα τοπικά προβλήματα θα παραμείνουν και μετά την ολοκλήρωσή του αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα αντιμετώπισής τους, είτε παραμείνει ο ίδιος βουλευτής είτε όχι. Με λίγα λόγια, στην περίπτωση που το εκλογικό σώμα επιβεβαιώσει την αισιοδοξία του ίδιου για επανεκλογή του, τότε θα είναι ο ίδιος που θα έρθει αντιμέτωπος με τα τωρινά προβλήματα στα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, ο ίδιος χαράσσει την πολιτική στρατηγική του και το εκλογικό σώμα είναι εκείνο που θα αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Στον τοπικό πολιτικό αντίποδα, για την πρωθυπουργική παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Καστοριά, τοποθετήθηκε και η βουλευτής του Συ.Ριζ.Α. κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Μέσω των δηλώσεών της σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, στα όσα τοποθετήθηκε δεν άλλαξε το παραμικρό από παρελθούσες της τοποθετήσεις για την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, χωρίς ουσιαστικά την παραμικρή αντιπρόταση στις κυβερνητικές επιλογές.

Καθώς δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια, η πρόταση της για την επιστροφή του φορέα διαχείρισης της λίμνης στην πόλη της Καστοριάς ή το άνοιγμα σχολών που θα φοιτούν νεαροί που θα έχουν αποφοιτήσει το λύκειο με βαθμό κάτω της βάσης. Αν η πολιτική επιλογή της κ. Τελιγιορίδου είναι η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων για αποφοίτους λυκείων που δεν γνωρίζουν τα βασικά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τότε με ποιον ακριβώς τρόπο τα συγκεκριμένα άτομα θα είναι σε θέση να δεχθούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση; Έτσι φαντάζει περισσότερο από ποτέ πως μια τέτοια τοποθέτηση, κρύβει εκλογικά κίνητρα και επιδιώξεις παρά κάποια θετική πολιτική κατεύθυνση για την Παιδεία.

Όμως στη γνώμη μου η τοποθέτησή της για το θέμα των κόκκινων δανείων, ήταν εκείνη που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καθώς ο λόγος της κ. Τελιγιορίδου παρέπεμψε στην εποχή της σεισάχθειας και στα όρια του λαϊκισμού. Μεταξύ των όσων δήλωσε, σε μια αποστροφή της τοποθέτησής της, αναπαρήγαγε ενδεχομένως και ένα από τους μεγαλύτερους «μπακαλιάρους» που διαδίδονται το τελευταίο διάστημα. Και που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την άποψη που διατυπώνουν ορισμένοι για την αγορά των δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή που τα αγοράζουν τα πολυσυζητημένα funds.

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, για να καταλάβουν ακόμη καλύτερα οι αναγνώστες σου, θα είναι σε θέση ένας δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξυπηρετεί σε μηνιαία βάση το δάνειό του να αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που το αγοράζουν τα funds; Και αν ορισμένοι εμμένουν στην συγκεκριμένη τοποθέτηση, θα μπορούσαν να απαντήσουν στους πολίτες με ποιον ακριβώς τρόπο θα τα καταφέρουν; Από πού θα βρεθούν ξαφνικά τόσα πολλά χρήματα, όταν ο ίδιος αδυνατεί να πληρώσει την μηνιαία του δόση;

Ίσως να πρόκειται για τον νέο πολύτιμο μπακαλιάρο της αντιπολίτευσης. Ή και όχι. Το εκλογικό σώμα θα αποφασίσει αν θα γυρίσει η χώρα στην εποχή της σεισάχθειας, της διαγραφής ιδιωτικού χρέους και των υπόλοιπων μαργαριταριών που έταζαν προηγούμενα προεκλογικά χρόνια τα στελέχη του Συ.Ριζ.Α. με την όποια κατάληξη είχαν εκείνες οι εξαγγελίες. Ώσπου να έρθει η ώρα των εκλογών, οι τοπικοί πολιτευτές θα είναι σχεδόν υποχρεωμένοι να χτυπούν την πλάτη των ψηφοφόρων δίνοντας τους, φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις, που δεν άπτονται των δυνατοτήτων τους. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com 


Φωτογραφίες: Τρία τελευταία φωτογραφικά στιγμιότυπα, από τις δύσκολες συνθήκες της πολιτικής καριέρας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1163


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ