20.7.23

ΟΔΟΣ: Εν έτει 2023

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.3.2023 | 1166


Δημόσια έκφραση μιας όχι απλά μεσαιωνικής, αλλά πολιτικά επικίνδυνου τύπου επιχείρησης, που υποβόσκει στην Καστοριά τα τελευταία χρόνια.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ προκαλεί δήθεν αθώα ανάρτηση από ενημερωτική ιστοσελίδα της περιοχής, δήθεν επιστολής συμπολίτισσας (της οποίας δεν δίνονται φυσικά τα στοιχεία) με την οποία υποτίθεται ότι προτείνεται αθώα μεταφορά του σε άλλο χώρο, του γλυπτού της διάσημης Βασιλικής. Που η ίδια δώρισε πριν από 11 χρόνια στον Δήμο Καστοριάς. Προτείνεται δηλαδή να πεταχτεί ο "Αρλεκίνος", γιατί αυτό είναι το πραγματικό νόημα της πρότασης. 

Πρόκειται για την δημόσια έκφραση μιας όχι απλά μεσαιωνικής, αλλά πολιτικά επικίνδυνου τύπου επιχείρησης, που υποβόσκει στην Καστοριά τα τελευταία χρόνια. Ώστε να γίνει η Καστοριά πρωτεύουσα του αναχρονισμού και του συντηρητισμού. «Τώρα είναι η ευκαιρία, με την κατασκευή του κόμβου, να ξεφορτωθούμε το κατασκεύασμα και στην θέση του να τοποθετήσουμε το άγαλμα του ήρωα Παύλου Μελά», είναι ο τίτλος της ανάρτησης σε γνωστό για τις απόψεις του τοπικό ιστολόγιο.

Και καθώς είναι πολύ πιθανό η δήθεν συμπολίτισσα να μην υπάρχει ως φυσικό πρόσωπο, αλλά να πρόκειται για κείμενο που σκηνοθετήθηκε στο πλαίσιο της προπαγάνδας που έκανε την εμφάνισή της από την στιγμή που δημιουργήθηκε στα καλά καθούμενα αίτημα ανέγερσης νέου ναού στην λεωφόρο των Κύκνων (στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας), το παράλογο αίτημα για την μεταφορά και αχρήστευση του γλυπτού, η δήθεν ανώνυμη συμπολίτισσα το συμπληρώνει ζητώντας –δήθεν αθώα και δήθεν πατριωτικά– την τοποθέτηση στην ίδια θέση ανδριάντα του Παύλου Μελά. 

Το στήσιμο της προπαγάνδας δείχνει και την ασχετοσύνη της πραγματικής συντάκτριας. Αφού δείχνει να αγνοεί εντελώς την ύπαρξη αναμνηστικής πλάκας των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα (δημιουργία του αείμνηστου Χρυσόστομου Τζημάκα) που βρίσκεται υποβαθμισμένη μερικά μέτρα πιο μακριά. 

Και ενώ η γλύπτρια Βασιλική που δώρισε στον Δήμο Καστοριάς, το έργο της για να γίνει δεκτή η δωρεά της από το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς το μακρινό 2012 (με την συμπτωματική συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Καστοριάς, επί δημαρχίας Ε. Χατσησυμεωνίδη και επισκόπου Σεραφείμ) είναι διάσημη. Αναγνωρισμένη διεθνώς με δημιουργίες της να εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία και εκθέσεις, καθώς και σε δημόσιους χώρους/πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων. 



“Η πόλη των παιχνιδιών” (La Cité des jeux | The City of Games) έχει δημιουργηθεί από τη γλύπτρια Vassiliki το 2000 και περιλαμβάνει περισσότερα από 2000 αντικείμενα. Παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο Παρίσι –από  όπου και το βίντεο, και στο Μαρτινί Ελβετίας. Ένας αρλεκίνος της έχει τοποθετηθεί στην πόλη της Καστοριάς.



ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΗΛΘΕ τώρα η «ανώνυμη» με την μαύρη προπαγάνδα της, να δώσει συνέχεια στον διχασμό των Καστοριανών, προτείνοντας την απομάκρυνση του καλλιτεχνικού έργου. Ενώ η μόνη συζήτηση που γινόταν τότε, το 2012, ήταν για το εάν θα έπρεπε το γλυπτό να τοποθετηθεί εκεί ή στο παλιό κέντρο της Καστοριάς στην πλατεία Ομονοίας. 

Ένδεκα χρόνια μετά, στο 2023, η μεσαιωνική προπαγάνδα ανάλογη με αυτή της πυράς των βιβλίων, διασπείρει διχόνοια για ένα γλυπτό. Αυτό γίνεται σήμερα με την προσχηματική επίκληση του Παύλου Μελά, του οποίου υπάρχει μάλιστα προτομή στον τάφο του κοντά στην Μητρόπολη Καστοριάς και μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί. 

Για την ώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το επόμενο «χτύπημα» της προπαγάνδας. Ούτε κάποιος μπορεί να είναι βέβαιος, ότι με όλη αυτή την συζήτηση που ξεκίνησε χωρίς λόγο, δεν έχει σχέση η θέση που επιλέχτηκε να κατασκευαστεί ο ισόπεδος κόμβος. 

Μπορεί όμως άριστα να παρατηρηθεί, ότι καθόλου συμπτωματικά, αλλά οπωσδήποτε συγκυριακά ως σημείο των ίδιων καιρών, τις μέρες που η «ανώνυμη» «πατριώτισσα», πρότεινε την απομάκρυνση του "Αρλεκίνου" της Καστοριάς, ο τέως μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, υποστήριζε με την μορφή αθώων αποριών, ότι το σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες αθώους νεκρούς, ήταν τιμωρία του Θεού για την συμμετοχή των Ελλήνων στα καρναβάλια, που μόλις είχαν ολοκληρωθεί την Κυριακή της Αποκριάς.



Φωτογραφία: Τιμωρίες των αμαρτωλών (1727) του ζωγράφου Δαβίδ, στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Απόζαρι Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1166.


Σχετικά:





11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/7/23

    Ρε παιδιά αντιπολίτευση υπάρχει στον δήμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/7/23

      Ναι, πήγε στις άλλες λίστες της ΝΔ και μεταξύ μας ΜΕΤΑΞΑ..

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/7/23

      Τι είναι αυτό;
      Νέο ανέκδοτο;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20/7/23

    Τι τον θέλουμε τον Αρλεκίνο, εμείς έχουμε φωταγωγημένα παλιοσίδερα στο βουνό. Αυτό λέγεται μοντέρνα τέχνη ..... του Μεσαίωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/7/23

    Η επόμενη πρόταση θα είναι να αντικατασταθεί ο Αρλεκίνος με κάποιον Άγιο. Άγιος Καλλίνικος ταιριάζει στη βυζαντινή αρχόντισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/7/23

    Σε αλλη πολη θα εδιναν τόση αξία στο σάιτ της τοπικής μεγαλοδημοσιογραφου-συγγραφεα που δεν μπορεί ούτε μια πρόταση να γράψει σωστά; Ήρεμα ρωτάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/7/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος24/7/23

    Aνίδεους μας αποκάλεσε στο σάιτ του σβουραντώνη ο σουπεραντιδήμαρχος, ποδοσφαρικός πρόεδρος και [....] και μας ζήτησε να πιούμε το καθαρό νεράκι της λίμνης γιατί δεν έχει κολοβακτηρίδια. Λογικό κ. σουπεραντιδήμαρχε δεν αφοδεύουμε στην λίμνη. Ξέχασες όμως να κάνεις τις ανάλογες αναλύσεις για λιπάσματα, φυτοφάρμακα, οργανικούς υδρογονάνθρακες κλπ.. Μια και μίλησες για ανίδεους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/7/23

      Αυτός όμως πίνει φραπέ delivery και όχι νεράκι by ΔΕΥΑΚ

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος25/7/23

    Βγήκε και ο Κώττας για να μας πεί ότι η λίμνη μας είναι από τις καθαρότερες λίμνες της Ευρώπης. Δεν μας εξήγησε όμως γιατί οι άλλες λίμνες είναι γεμάτες με λουόμενους τουρίστες, βάρκες, ποδήλατα, κότερα κλπ. και η δικιά μας γεμάτη πρασινίλα με ψόφια πουλιά και ψάρια. Ας μη αναφέρουμε καλλίτερα τα τενεκεδάκια, τις χαρτοπετσίτες, τα χαρτονια της πίτσας και τα λοιπά απορρίμματα της ντεμέκ επιχειρηματικής δραστηριότητας στα τραπεζοδρόμια της Νότιας Παραλίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/7/23

      Για τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα από τα χωράφια γύρω από τη λίμνη, κάνει τουμπεκί!!!
      ΟΛΟΙ ξέρουν τι συμβαίνει στη λίμνη, γι’ αυτό την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι!
      Ας κολυμπήσει ο ίδιος, αφού φαίνεται λιβανίζει την προπαγάνδα του «καθαρού νερού στα πρόθυρα του πόσιμου»!!!!!
      Ας πιούνε, λοιπόν, μαζί με τον Αντιδήμαρχο, νερό στη λίμνη, να κάνουν και γαργάρες αγκαλιά αν θέλουν, κι ας μας αφήσουν ήσυχους με τις δημόσιες προτροπές-προπαγάνδα περί καθαρότητας της λίμνης.
      Ντροπή να προτρέπουν το κόσμο να κολυμπάει στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που προκαλούν καρκινογενέσεις.
      Τι άλλο θα διαβάσουμε?
      Από τη Συμφωνία των Πρεσπών, στη Συμφωνία των Αιρετών, εν όψει των Εκλογών!!!!
      Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κατατροπώθηκε: Από το πολλές αμπελοφιλοσοφίες περί κολοβακτηριδίων.....!!!!!

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ