21.7.23

ΝΙΚΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Το ξέπλυμα μεγάλων παρανομιών δόμησης

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.3.2023 | 1167


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει αποσπασματικά καταθέσει στη Βουλή τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ανέχεται και συγκαλύπτει παρανομίες δόμησης μεγάλων αυθαιρέτων και εμπορεύεται στρατηγικά πλέον, εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών, την παραχώρηση προς εκμετάλλευση των περιοχών Natura και των τελευταίων παρθένων παραλιών της χώρας μας για να διατηρηθεί στην εξουσία.


Είναι πλέον ιστορικό γεγονός, ανεξίτηλα γραμμένο στην ελληνική πολεοδομική νομοθεσία ότι τα μεταπολεμικά χρόνια η ρουσφετολογική εμπορία προνομίων δόμησης από τους εκάστοτε κυβερνώντες οδήγησε στην οικιστική υποβάθμιση και καταστροφή της ανεπανάληπτης φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς του ελληνικού χώρου. 

Οι εκτός σχεδίου πολιτικοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχαναν ευκαιρία σε κάθε προεκλογική περίοδο με απίθανες δικαιολογίες να πουλάνε προνόμια και συντελεστές δόμησης, χαρίζουν πρόστιμα και συγκαλύπτουν οικιστικές παρανομίες με προφανή στόχο να διατηρηθούν στην εξουσία. 

Όμορφα παραδοσιακά κτίρια κατεδαφίστηκαν, ρέματα μπαζώθηκαν, δάση καταπατήθηκαν, ακτογραμμές ισοπεδώθηκαν, οι ελληνικές πόλεις μεγάλωσαν χωρίς πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους, πράσινο και ομορφιά. Στη νόμιμη οικιστική αναρχία ήρθαν γρήγορα με άνωθεν ρουσφετολογική ανοχή να προστεθούν εκατομμύρια αυθαίρετα κτίσματα νέας γενιάς που νομιμοποιήθηκαν έναντι εξαγοράς ολοκληρώνοντας την οικιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του ελληνικού χώρου. 

Το γεγονός ότι άνθρωποι στο Μάτι κάηκαν ζωντανοί από έλλειψη δρόμων διαφυγής προς την θάλασσα, στην Μάνδρα και αλλού οδηγοί και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά καταπατημένων ρεμάτων και οι σεισμικές ενίοτε δονήσεις αναδεικνύουν παγκοσμίως στις οθόνες των τηλεοράσεων την εγκληματική προχειρότητα και αναρχία της οικιστικής ανάπτυξης στον τόπο μας δεν φαίνεται να πτοεί τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι Νόμοι, N. 4014/2011, Ν. 4178/ 2013, Ν. 4495/2017, Ν. 4896/2022 που διαιωνίζουν την νομιμοποίηση αυθαιρέτων δεν έχουν τελειωμό. Η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες (14-12-2022) και η ευνοϊκή νομιμοποίηση τεράστιων με πισίνες αυθαιρέτων κτισμάτων διαστάσεων μεγαλύτερων ακόμα των 1.000 τμ είναι ενδεικτική των προθέσεων. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει αποσπασματικά καταθέσει στη Βουλή τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ανέχεται και συγκαλύπτει παρανομίες δόμησης μεγάλων αυθαιρέτων και εμπορεύεται στρατηγικά πλέον, εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών, την παραχώρηση προς εκμετάλλευση των περιοχών Natura και των τελευταίων παρθένων παραλιών της χώρας μας για να διατηρηθεί στην εξουσία. 

Με αντισυνταγματικές νομοθετικές μεθοδεύσεις χαρίζονται δημόσιοι χώροι, δάση, αιγιαλοί, πρόστιμα από παρανομίες, παραγράφονται αδικήματα που οδηγούν σε περιβαλλοντικές καταστροφές και ακυρώνονται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου οι λίγες διατάξεις που προστάτευαν το περιβάλλον στη χώρα μας.

Μετά την νομοθετική κατάργηση της "ενοχλητικής" συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών και Δημάρχων στις αποφάσεις έγκρισης Χωροταξικών μελετών που αφορούν τον τόπο τους (Ν. 4759/2020), τις "στρατηγικές" παραχωρήσεις εκμετάλλευσης τεράστιων δασικών εκτάσεων και αιγιαλών των ελληνικών νησιών σε επιλεγμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με την επίκληση μάλιστα αναγκών "Εθνικής Σκοπιμότητας" (Ν. 4864/ 2021), η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή στις 14-3-2023 λίγες ημέρες πριν την λήξη της θητείας της ένα νέο νομοσχέδιο - σκούπα του Υπ. Περιβάλλοντος χαρακτηριστικό της νοοτροπίας τροποποιήσεων της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας για την συγκάλυψη παρανομιών δόμησης.

Στο νομοσχέδιο αυτό που συζητείτε στη Βουλή: α) Καταργείται η νομοθετική προστασία σε περιοχές Natura, β) "τακτοποιούνται" εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που καλλιεργούνται και εξασφαλίζεται ασυλία από πρόστιμα και κυρώσεις για την παράνομη χρήση τους γ) Μειώνεται σε 30 από 50 μέτρα η απόσταση από τον αιγιαλό ανέγερσης τουριστικών κτιρίων παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για άνοδο της στάθμης της θάλασσας και κίνδυνο τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δ) Καθιερώνεται πλέον η δυνατότητα επεκτάσεων "σύνθετων" τουριστικών χωριών και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, ε) Προβλέπεται η "νομιμοποίηση" παράνομων δρόμων που έχουν κατασκευάσει "στρατηγικοί" επενδυτές και πολλά άλλα. 

Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η απαράδεκτη αυτή αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικιστικών θεμάτων που ουσιαστικά καταργεί κάθε έννοια ίσης μεταχείρισης των πολιτών, αγνοεί αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, καταστρέφει το περιβάλλον και εθίζει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές θα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και οδηγήσει τους αρμόδιους υπουργούς στις αίθουσες ειδικών δικαστηρίων. 

Δυστυχώς στην χώρα μας οι πρακτικές αυτές ευνοιοκρατίας και εξαγοράς που ενθαρρύνουν καταπατητές, απαξιώνουν τις προσπάθειες εφαρμογής του νόμου από έντιμους δημόσιους λειτουργούς και τιμαριθμοποιούν την περί τα οικιστικά διαφθορά θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατικής κανονικότητας και ενίοτε χαίρουν ευρύτερης διακομματικής συναίνεσης. 

Η σκέψη ότι οι ίδιοι κυβερνήτες που έναντι προσχηματικών χρηματικών προστίμων νομιμοποιούν προϊόντα διαφθοράς και συγκαλύπτουν με παραγραφές και νομοθετικά τερτίπια τις μεγάλες αυταπόδεικτες από τεράστιους όγκους μπετόν παρανομίες δόμησης είναι οι ίδιοι που έχουν την απόλυτη εξουσία να διαχειρίζονται τεράστια Ευρωπαϊκά κονδύλια σε άυλες επιδοτήσεις ιδιωτικών έργων αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας προκαλεί ρίγη ανησυχίας για την λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών. 

Τι κάνουμε όμως εμείς οι απλοί αδέσμευτοι πολίτες μπροστά στο απροκάλυπτο αυτό στρατηγικό σε βάρος της ποιότητας της ζωής μας εμπόριο. 

Μήπως ήρθε η ώρα να οδηγήσουμε ενώπιον της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής δικαιοσύνης όλους εκείνους τους ανώνυμους περί το κράτος υπουργούς και τους παρατρεχάμενους τους που έρχονται και παρέρχονται και από τις εκάστοτε θέσεις εξουσίας, νομιμοποιούν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσίες, διαιωνίζουν την περί τα οικιστικά διαφθορά, εθίζουν τους έλληνες πολίτες στην συναλλαγή και παρανομία, και υποβαθμίζουν το ελληνικό περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας για μια χούφτα ψήφους και μια χούφτα δολάρια; 

Μήπως ήρθε ή ώρα το… ξέπλυμα μεγάλων παρανομιών δόμησης (κατηγορία 5 αυθαιρέτων) που προκαλεί μόνιμες βλάβες στο περιβάλλον να αντιμετωπιστεί από τις δικαστικές αρχές με τη ίδια αυστηρότητα που αντιμετωπίζεται κατά νόμο το ξέπλυμα του… μαύρου χρήματος που στο κάτω κάτω εξαερώνεται και δεν αφήνει μόνιμο αποτύπωμα ασχήμιας στον ελληνικό χώρο; Μήπως; 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1167.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ