21.11.23

ΟΔΟΣ: Πατατάκια


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.7.2023 | 1184


Μόλις λίγο πριν την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Καστοριά, όπου αναμετρώνται Τιτάνες και Γίγαντες για να διοικήσουν τις τύχες της πόλης, και ενώ μέχρις στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί δασικές πυρκαγιές, άρχισε όχι ένας, αλλά δύο ιδιότυποι πόλεμοι.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Κι όσο σκεφτόμουν, να μην ενοχλήσω σε σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία φορά που κάθισα και σου έγραψα. Φιλοδοξούσα να «πιάσω» καλοκαίρι και να μην σκέφτομαι την Καστοριά. Ούτε και να λογίζομαι ή να συλλογίζομαι τόσο πολύ πια —είναι βλέπεις που έχει τον καύσωνα διαρκείας με την κωδική ονομασία «Κλέων» που μας έχει εγκλωβίσει παρατεταμένα στον κλοιό του, όπως τόσο παραστατικά μας λένε και μας περιγράφουν στα δελτία καιρού και όχι μόνο. 

Είναι που έχουμε και πάλι Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση με αέρα στα πανιά της και την… νέα βουλευτή (ή μήπως βουλεύτρια άραγε;) κυρία Μαρία Αντωνίου, του γνωστού οίκου του πρωθυπουργικού γραφείου στο Αρχιπέλαγος της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή της νύμφης του Θερμαϊκού, που πήρε το όνομά της από την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ήταν Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Φιλίππου του Β´ και της Θεσσαλής γυναίκας του Νικησιπόλεως από τις Φερές. Ήταν όμως και σύζυγος του Κάσσανδρου, της ομωνύμου οδού της σημερινής πόλης, πολύ κοντά στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, όπου επί 4ετία εξύφανε με τον πολιτικό αργαλειό, το ηρωϊκό βουλευτικό πεπρωμένο της ίδιας και την δόξα της Καστοριάς. 

Διότι είμαι απολύτως σίγουρος ότι ήδη άρχισε να ξεδιπλώνει το όραμά της για την Καστοριά, τώρα που μετέχει στην Βουλή, με την ετυμολογία της λέξης να με μπερδεύει για τα καλά. Αφού δεν κατέχω με βεβαιότητα αν η λέξη Βουλή και συνεπώς και η βουλεύτρια, προέρχεται από το ρήμα βουλεύομαι (σκέφτομαι) ή το ρήμα βούλομαι (θέλω). Και αυτό παρά το γεγονός ότι όπως και οι προηγούμενοι βουλευτές, έτσι και η βουλεύτριά μας έχει καμπόσο απόθεμα ώστε να καλύπτει και τις δύο ετυμολογίες. Και είμαι σίγουρος πώς θα πετύχει την... αειφόρο πρόοδο και ανάπτυξη στην περιοχή του λαού της. 

Και έλεγα γι’ αυτό να αφήσω να περάσει λίγος καιρός, λίγος χρόνος να περάσει το Θέρος και πάντως όχι τόσος χρόνος όσος χρειάστηκε ο Κρόνος, ο ηγέτης και ο νεότερος της πρώτης γενεάς των Τιτάνων, θεοτήτων απόγονων της Γαίας και του Ουρανού δηλαδή, για να νικήσει τον πατέρα του, τον Ουρανό, ώστε να κυβερνήσει κατά τη διάρκεια της μυθικής «χρυσής εποχής», έως ότου νικήθηκε από το υιό του, Δία.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.7.2023 | 1184 | σ.4


Καταμεσής του καυτού, καίοντος και κλαίοντος θέρους συνέβησαν και συμβαίνουν συνταρακτικά γεγονότα για την Καστοριά, παραμονές της εορτής του Προφήτη Ηλία του Προστάτη των Γουνοποιών Καστοριάς που καβάλα στο πύρινο άρμα του, άναψε φαίνεται φωτιές που κάνουν τον καύσωνα ακόμη πιο καυτό.


* * *

Αλλά να, αγαπητή ΟΔΟΣ που καταμεσής του καυτού, καίοντος και κλαίοντος θέρους συνέβησαν και συμβαίνουν συνταρακτικά γεγονότα για την Καστοριά, παραμονές της εορτής του Προφήτη Ηλία του Προστάτη των Γουνοποιών Καστοριάς που καβάλα στο πύρινο άρμα του, άναψε επί γης φωτιές που κάνουν τον καύσωνα ακόμη πιο καυτό. 

Διότι μόλις λίγο πριν την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Καστοριά, όπου αναμετρώνται Τιτάνες και Γίγαντες για να διοικήσουν τις τύχες της πόλης, και ενώ μέχρις στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί δασικές πυρκαγιές, άρχισε όχι ένας, αλλά δύο ιδιότυποι πόλεμοι. 

Από τότε ειδικά που ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), υπό τον τίτλο «Ακατάλληλος» πέταξε το γάντι, όχι στην Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, αλλά δι’ αυτής και των άλλων Συνδέσμων, κατά πρόσωπο στον κ. Απόστολο Τσούκα προσωπικά. Με μια επιστολή την οποία κανείς δεν υπογράφει ονομαστικά και προσωπικά, για να γνωρίζουν οι υπόλοιποι, τον κατηγόρησε προσωπικά ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, εξευτελίζει τον θεσμό και συμπεριφέρεται με τρόπο υβριστικό και απαράδεκτο. 

Βέβαια, αν προσπαθήσει κάποιος να ανεύρει τις είναι ο θεσμός, τον οποίο φέρεται να εξευτέλισε ο εν λόγω που είναι υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, δεν θα ανακαλύψει κάτι· ύστερα δε απ’ αυτά δεν θα ανακαλύψει όχι μόνο και κάποιο μεταξύ τους δεσμό, αλλά ίσως και κανένα σύνδεσμο. 

Τον κατηγόρησαν πάντως διότι είναι αυταρχικός, ενώ την 4η Ιουλίου —ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, οι εν λόγω του ΣΕΓ έτσι γενικά και αόριστα «βιώσανε» βρισιές, αλήτικη (!) συμπεριφορά και προπηλακισμούς και χυδαία συμπεριφορά που ασφαλώς και δεν είναι αποδεκτή. Βέβαια τότε που όλοι πόζαραν με τα πούρα και τις άλλες πολυτέλειες στις φωτογραφίες κατά την απαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας από την Καστοριά στην Αθήνα, κανείς δεν είχε διάθεση ανωνυμίας και διακρτικότητας. 

Για τους λόγους αυτούς και επειδή όχι μόνο η γέφυρα του Σταυρού στην λίμνη της Καστοριάς που είναι «στατικώς ανεπαρκής», αλλά και ο ίδιος αποδείχθηκε ανεπαρκής, ζήτησαν, με μια ανακοίνωση που σίγουρα δεν είναι και το καύχημα της ορθογραφίας, την άμεση απομάκρυνσή του. 

Ζήτησαν δηλαδή παραμονές του Προφήτη Ηλία και προστάτη τους, του γνωστού με το πύρινο άρμα του, να παραδοθεί ο ασεβής στο πυρ το εξώτερο. Συμβολικά πάντα εννοείται. Δηλαδή να καθαιρεθεί από την προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας. Αλλά και επειδή είναι ουσιαστικά ακατάλληλος να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής γουνοποιίας. Ναι, αυτά περίπου αναφέρονταν στον πύρινο, καυτό λόγο της ανακοίνωσης. 


ΟΔΟΣ 20.7.2023 | 1184 | σ.5


Και καθώς ο μητροπολίτης, τουλάχιστον για την ώρα, συμπεριφερόμενος φυσιολογικά και όχι σαν ζευγάς, δείχνει να περιορίζεται στα εκκλησιαστικά του θέματα, αυτή η νοοτροπία ιντριγκάρει τους προαγωγούς της ενημέρωσης. Που είχαν του χεριού τους, άλλους, σε άλλες εποχές. 


* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Δεν γνωρίζω σε τι άραγε να οφείλεται αυτή η Τιτανομαχία της Γούνας, αλλά ξέρω ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας συνεπικουρούμενη από τους άλλους φορείς (Συνδέσμους Γουνοποιών Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Σιάτιστας κλπ) σήκωσε το γάντι και απάντησε με τρόπο που σίγουρα επισημοποιεί πλέον τον εμφύλιο της Γούνας. 

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι όλοι τους θα αρθούν στο ύψος των… περιστάσεων, δεν θα προχωρήσουν για την ώρα σε άλλες δυναμικές ενέργειες, και θα περιοριστούν μόνο σε τίποτε ξεκατινιάσματα. Που θα προσφέρουν στην Καστοριά άφθονο χιούμορ, δηλαδή ψυχαγωγία χωρίς φθόνο, ως τις εκλογές. Έστω κι αν ενδέχεται να συμβαίνει κάτι βαθύτερο και πιο σκοτεινό που να αφορά και στην εγχώρια πολιτική τάξη. 

Αλλά έχω και την βάσιμη υπόνοια ότι όλα αυτά σχετίζονται με τις επερχόμενος δημοτικές εκλογές της πόλης της Καστοριάς. Στις οποίες θα αναμετρηθεί επίσης, ο νυν δήμαρχος αλλά και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, που ο ίδιος αλλά και η Μαρία Αντωνίου, η βουλεύτρια Καστοριάς, φέρεται να έχουν σχέσεις αγαθές και υποστήριξης με τον κόσμο της Καστοριανής Γούνας.

Και να, ως εκ τούτου σκέφτηκα αγαπητή ΟΔΟΣ, αλλά και εκ τούτου, ότι άρχισαν τα όργανα, καθώς μεταξύ της 4ης Ιουλίου του εμφυλίου και της επετείου της Αμερικανικής της Ανεξαρτησίας, αλλά και της 14ης Ιουλίου που είναι η ημέρα σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, αφού ανήμερά της, το 1789, έπεσε η Βαστίλλη και άρχισε έτσι επίσημα η Γαλλική Επανάσταση, υπήρξαν και άλλα συμβάντα και άλλα καθέκαστα. 

Όπως, αγαπητή ΟΔΟΣ ότι, από τις σχεδιαζόμενες νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες που θα περιέχουν κανονικά τσιπς, κατά πάσα πιθανότητα τσιπάκια, τραγανά, σε άλλα με γεύση από ρίγανη, σε άλλα με αλάτι ή με BBQ και κάτι άλλες παράξενες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, άλλα πάλι θα είναι κυματιστά και άλλα όχι, με αποτέλεσμα οι εγγυητές των προσωπικών ελευθεριών μας «μεγαλοδημοσιογράφοι» της Καστοριάς —και όχι τίποτε ψέκια της σειράς— να εγείρουν αμείλικτα ερωτήματα. Για το πού πάει κόσμος μας και πού οι ελευθερίες μας που κινδυνεύουν από τα τσιπάκια με τις νέες ταυτότητες.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Είναι που έχουμε και πάλι ΝΔ στην κυβέρνηση με αέρα στα πανιά της και την… νέα βουλευτή κ. Μ. Αντωνίου, του γνωστού οίκου του πρωθυπουργικού γραφείου στο Αρχιπέλαγος της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή της νύμφης του Θερμαϊκού, που πήρε το όνομά της από την ετεροθαλή αδελφή του Μ.Αλεξάνδρου και ήταν Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Φιλίππου του Β´ και της Θεσσαλής γυναίκας του Νικησιπόλεως από τις Φερές. Ήταν όμως και σύζυγος του Κάσσανδρου, της ομωνύμου οδού της σημερινής πόλης, πολύ κοντά στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, όπου επί 4ετία εξύφανε με τον πολιτικό αργαλειό, το ηρωϊκό βουλευτικό πεπρωμένο της ίδιας και την δόξα της Καστοριάς.


* * *

Και ενώ σκεφτόμουν «α! ΠαΣοΚ, ωραία χρόνια!» καθώς από την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης (πάλι καλά την γλύτωσε αυτός, αφού ούτε η Φώφη τον απάλλαξε από τις έγνοιες της πολιτικής όπως έπραξε απολύοντας τον Ε. Βενιζέλο, ούτε ο Χριστοδουλάκης όπως έγινε με τον Λοβέρδο που έφυγε... αυτοβούλως για το μεγαλείο του ΠαΣοΚ σήμερα) είχα να ακούσω αχό. 

Από τότε δηλαδή που ο ασεβής, ανθέλληνας κλπ εκείνος πρωθυπουργός, που ήταν δάκτυλος της… Σιώνος, είχε την ιδέα να καταργηθεί η αναγραφή του θρησκεύματος από τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Και να που τώρα, επί νέας κυβέρνησης με νέα βουλεύτρια την Μαρία Αντωνίου, άρχισε και πάλι πόλεμος με τα τσιπς και τις τηγανιτές πατάτες. Που οι γνωστοί 2-3 παραγωγοί της Καστοριάς, που προάγουν την σωστή και αδέκαστη ενημέρωση, αντικειμενικά και χωρίς ιδιοτέλειες, ανέσυραν από τα αζήτητα και αιφνίδια κατακεραύνωσαν οι Τιτάνες της ενημέρωσης τον μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικο. Τον οποίο ως φαίνεται πολλοί αντιμάχονται. 

Όχι επειδή ας πούμε είχε την κακή ιδέα της νέας εκκλησίας στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας —καρφί δεν τους καίγεται κατά την γνώμη μου. Αλλά επειδή δεν είναι ίσως τόσο πληθωρικός και παρεμβατικός σαν τον προκάτοχό του, παντού και μέσα σε όλα, είτε τον σπέρνουν είτε όχι. 

Και καθώς ο μητροπολίτης, τουλάχιστον για την ώρα, συμπεριφερόμενος φυσιολογικά και όχι σαν ζευγάς, δείχνει να περιορίζεται στα εκκλησιαστικά του θέματα, αυτή η νοοτροπία ιντριγκάρει τους προαγωγούς της ενημέρωσης. Που είχαν του χεριού τους, άλλους σε άλλες εποχές. 

Με αποτέλεσμα, ενώ ο νυν μητροπολίτης απάντησε αυθόρμητα ότι το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι κατ’ αρχήν θέμα της Πολιτείας, προβαίνοντας βεβαίως και σε κάποιες διευκρινίσεις, αυτοί —που δεν αρέσουν ως φαίνεται ότι κάποιοι μπορεί να μην είναι ψεκασμένοι για να ψάχνουν πατατάκια και γαριδάκια διεθνούς συνωμοσίας στα δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων— απομονώνοντας επί τούτου ορισμένες από τις απαντήσεις του, επιχείρησαν να τον καταστήσουν αλλιώς. Να τον παρουσιάσουν, διαφορετικά. Με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί και ο ίδιος να προβεί σε συμπληρωματικές, διευκρινιστικές ανακοινώσεις. Που κατά την άποψή μου ήταν μια λάθος ενέργεια λογοδοσίας. 

Εν τω μεταξύ, ο καύσωνας συνεχίζεται. Και την νέα εβδομάδα θα χτυπήσει η Κλειώ χωρίς κλοιό που θα θερμάνει τον κλαίοντα Κλέωνα. Για αυτό και σκέφτομαι αγαπητή ΟΔΟΣ, να την κάνω πια και να πιάσω καλοκαίρι. 

Ο τακτικός αναγνώστης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουλίου 2023, αρ. φύλλου 1184.



* * *




Άνιολο Μπροντσίνο (1503-1572) Πέτρος Α’ των Μεδίκων (1416-1469), τον αποκαλούσαν και Πέτρο του Κόζιμο, ο αρθριτικός / ποδάγρας. Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου.
O Πέτρος Α’ των Μεδίκων ήταν άνθρωπος με ικανότητες και χρηστά ήθη, είχε φέρει σε πέρας αρκετές διπλωματικές αποστολές που του είχαν ανατεθεί, ήταν γενναιόδωρος με τους φίλους, στήριζε την λογοτεχνία, την θρησκεία και την τέχνη. Ο πατέρας του για να εδραιώσει την πολιτική κυριαρχία του στην Φλωρεντία, είχε δανείσει μεγάλα ποσά μέσω της Τράπεζας των Μεδίκων, τα οποία –όταν ανέλαβε την εξουσία ο Πέτρος και την διαχείριση της Τράπεζας– ζήτησε να εξοφληθούν. Έτσι πολλοί οφειλέτες, φοβούμενοι την πτώχευση, κήρυξαν επανάσταση στο... «όνομα της ελευθερίας» το οποίο σύμφωνα με τον Μακιαβέλι, «υιοθετήθηκε ως σύνθημα προκάλυψης των πραγματικών σκοπών τους». Οι χρεοκοπημένοι πήγαν τελικά με αυτούς που ήταν αντίθετοι με τους Μεδίκους και για ένα σύντομο διάστημα κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της εξουσίας. Ο Πέτρος όμως ανέκτησε σύντομα την εξουσία και συνέχισε να κυβερνά μέχρι τον θάνατό του, καταστέλλοντας μάλιστα και πραξικοπήματα εναντίον του.


* * *


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο πρόεδρος της ΕΟΓ κος Άκης Τσούκας, εξευτελίζει τον θεσμό και συμπεριφέρεται με τρόπο υβριστικό και απαράδεκτο. Την Τρίτη 4 Ιουλίου, στα γραφεία της ΕΟΓ, σε συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΓ και συναδέλφους γουνοποιούς, βιώσαμε, βρισιές, αλήτικη συμπεριφορά και προπηλακισμούς. Ξεπέρασε κάθε όριο ηθικής και αξιοπρέπειας. Η χυδαία συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση του από την προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, τόσο για λόγους δεοντολογίας, όσο και επειδή είναι ουσιαστικά ακατάλληλος να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής γουνοποιίας.
Δεοντολογικά, έχει κριθεί ανεπαρκής, στο να ενώσει και να προωθήσει τα αιτήματα των πρωτοβάθμιων φορέων, καθώς επιδεικνύει συνεχώς αυτόνομη, αυταρχική και διχαστική συμπεριφορά. Δεν συγκαλεί διοικητικά συμβούλια, δεν ενημερώνει τα πρωτοβάθμια όργανα, αγνοούσε συστηματικά τους εκλεγμένους από τον Καστοριανό λαό βουλευτές και λειτουργεί απολυταρχικά. Αδυνατεί επίσης να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, καθώς, λόγω της οργανωτικής του ανεπάρκειας, με ότι ασχολείται οδηγείται σε συνεχόμενες αποτυχίες. Τα κλειστά εργαστήρια επικυρώνουν όλα τα παραπάνω. Τρομακτικά αρνητικό αποτύπωμα έχει αφήσει η αδυναμία του να πιέσει αποτελεσματικά την Ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση των 30 εκ. €, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν ενίσχυση της Ελληνικής γουνοποιίας και του τόπου μας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η έγκριση ήρθε, με απόφαση της 5ης Αυγούστου 2022. Ο όρος ήταν να α πορροφήσουμε το σύνολο του ποσού μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να διεκδικήσουμε νέα αυξημένα κονδύλια την επόμενη χρονιά. Μέχρι το τέλος του 2022 απορροφήθηκαν δυστυχώς μόνο 3 εκ € σε αναστολές εργαζομένων. Έτσι χάθηκαν ουσιαστικά, 27 εκ. €. Λόγω των ενεργειών του κου Τσούκα, περιμένουμε να δούμε πόσα χρήματα θα διεκδικηθούν και πόσα ακόμη θα χαθούν μέχρι το τέλος του 2023. Μας κλείσανε, μας αποζημιώσανε και δεν τα πήραμε. Τα βρήκε έτοιμα και δεν μπόρεσε να τα απορροφήσει. Την ανεπάρκεια του την πληρώνει κάθε μέρα ο τόπος μας. Πιο έντονη από ποτέ είναι σήμερα η ανάγκη να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν μας χρειάζονται άνθρωποι με φασιστική παιδεία, που λειτουργούν μόνο με το εγώ και συμπεριφέρονται με χυδαιότητα. Και σίγουρα δεν χρειαζόμαστε ημιμαθείς, ανοργάνωτους, τοξικούς και ακατάλληλους υβριστές.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με λύπη και οργή πληροφορηθήκαμε την δημόσια ανακοίνωση του «Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών» (ΣΕΓ) η οποία με τρόπο προκλητικό στρέφεται κατά του Προέδρου της «Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας» (ΕΟΓ) και του υποψηφίου Δημάρχου Καστοριάς κ. Άκη Τσούκα. Ενός ανθρώπου που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει ένα πλούσιο έργο αναγνωρισμένο και κοινά αποδεκτό από όλους τους φορείς και την τοπική κοινωνία, που έχει συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ανάδειξη και την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου. Ωστόσο, η έλλειψη στοιχειώδους παιδείας, η άγνοια βασικών κανόνων ηθικής και η ένδεια επιχειρημάτων προφανώς οδήγησε τον ΣΕΓ να συντάξει και να δημοσιεύσει ένα άκρως υβριστικό και συκοφαντικό κείμενο, με απώτερο στόχο να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Θα ήταν εύκολο από πλευρά μας να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο, όμως θεωρούμε καλύτερο ο κλάδος και η τοπική κοινωνία των οποίων εμπιστευόμαστε την κρίση, να καταλήξει σε συμπεράσματα και να καταδικάσει τέτοιου είδους επιθέσεις. Λυπούμαστε που κάποιοι άνθρωποι δεν επιλέγουν να ασκήσουν την πολιτική στο πεδίο με λόγο εποικοδομητικό και πολιτικό, αλλά καταφεύγουν σε προσβολές και ύβρεις για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Όμως σήμερα η κοινωνία είναι ώριμη για να καταδικάσει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο ενωμένοι για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου, απαλλαγμένοι από τα νοσηρά φαινόμενα.

Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας
Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς
Σύνδεσμος Γουνοποιών
Γουνεμπόρων Σιάτιστας
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων
Γουνοφόρων Ζώων


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 20 Ιουλίου 2023, αρ. φύλλου 1184.



* * *


Δήλωση μητροπολίτη Καστοριάς
για τις νέες ταυτότητες

«Μιλώντας σε εκπομπή δημοσιογράφου τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού της Καστοριάς για τις κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως δέχθηκα ερώτημα και για τις νέες ταυτότητες, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωσή μου στο θέμα αυτό. 
Η απάντησή μου είχε τρία σκέλη: 
α) Για τα θέματα αυτά "όταν υπάρχουν μηχανισμοί που περιορίζουν την ελευθερία του ανθρώπου" πρέπει να ενδιαφέρονται κυρίως οι φορείς που ασχολούνται με τα δικαιώματα του ανθρώπου και με την ελευθερία του ανθρώπου. 
β) "Σε πρώτη αντιμετώπισή μου το θέμα (τής ταυτότητας ως εγγράφου πιστοποίησης) δεν είναι θρησκευτικό ή πνευματικό". 
γ) Η Ι. Σύνοδος, όπως ενεργεί παγίως, προφανώς θα εξετάσει το θέμα, εφόσον υπάρξουν καταγγελίες, με τις ειδικές συνοδικές επιτροπές της, οι οποίες θα λάβουν επίσημη ενημέρωση και επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών. 
Οι συνοδικές επιτροπές θα γνωμοδοτήσουν και το θέμα θα έρθει στην σύνοδο να αποφασίσει σχετικά και να ενημερώσει τον λαό. Είπα επί λέξει: "Η Εκκλησία έχει πολλές συνοδικές επιτροπές που ερευνούν πολλά θέματα που προκύπτουν... 
Οπότε όταν είναι θέμα που αφορά τα δικαιώματα των ανθρώπων θα το δώσει σε μια επιτροπή, και στην Δογματικών και Κανονικών. Δηλαδή, αν υπάρχει πρόβλημα, θα ρωτήσει (η επιτροπή) το υπουργείο Εσωτερικών, τι ακριβώς περιέχει η ταυτότητα και μετά με βάση τα θεολογικά κριτήρια θα κάνει μια εισήγηση στην Σύνοδο…". 
Και έκλεισα την απάντησή μου με την φράση: "Νομίζω θα υπάρξει θέση επίσημη της Εκκλησίας". Αυτά είπα στην ερώτηση του τοπικού μέσου. Δυστυχώς, απομονώθηκε τμήμα από τα λόγια μου και κυκλοφόρησαν αποσπασματικά, ελπίζω όχι σκοπίμως».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουλίου 2023, αρ. φύλλου 1183.


26 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/11/23

    "Συνάντηση με τον Γιάννη Κορεντσίδη θα έχει αύριο ο Ζήσης Τζηκαλάγιας". Με τι ιδιότητα παρακαλώ κ. τέως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/11/23

      Εδώ ζητάει συνάντηση κάθε καρυδιάς καρύδι για ο,τι ρουσφέτι μπορεί να σκεφτεί μετεκλογικά. Αυτός σε πείραξε;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/11/23

      Φυσικά και με πειράζει, ο κύριος είναι ιδιώτης και πρέπει να περιμένει στην ουρά όπως όλοι όσοι ζητούν ρουσφέτι. Τώρα, ο δήμαρχος δεν έχει άλλη δουλειά από το να συναντά τον κάθε Τζηκαλάγια; Με αυτήν την λογική αν ο δήμαρχος συναντούσε όλους τους πολίτες της πόλης θα χρειαζόταν τα τέσσερα χρόνια για να πίνει καφέ με τους πολίτες.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/11/23

    Ηρεμείστε λίγο. Ο κύριος Τζηκαλάγιας είναι άνθρωπος με πεπραγμένα στον πολιτικό στίβο, είτε είναι του γούστου μας είτε όχι. Πώς δεν θα τον δεχθεί ο δήμαρχος; Εξάλλου, καλό είναι να λυθεί κάθε παρεξήγηση μετά τον τηλεοπτικό τους διάλογο. Αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός, τα άλλα λαϊκισμός.
    Από την άλλη, δεν βλέπω την ίδια ευαισθησία για το αν απαντήσει και πώς η κ. Αντωνίου στην επιστολή διαμαρτυρίας του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ο οποίος την καλεί να λάβει θέση, ως οφείλει, όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο.
    Και τέλος, ελέγξτε, παρακαλώ, τη διαφορά της σημασίας των λέξεων “τέως” και “πρώην”.
    Ο κ. Τζηκαλάγιας, όπως και η κ. Τελιγιορίδου, είναι μέχρι στιγμής “πρώην”, όχι “τέως”.

    Για να κρατάμε το επίπεδο ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/11/23

    Το ”τέως” εγκλείει κάποια ειρωνεία δεδομένου ότι ο κύριος συμπεριφέρεται ως μεγαλειώτατος διεκδικώντας την ισόβια κατοχή της βουλευτικής έδρας.
    Όσο για πολιτικό επίπεδο το είδαμε στην τηλεόραση όταν μάλωναν όπως η Τούνη με την Μενεγάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/11/23

      Μακάρι να ακούγονται φωνές που προασπιζονται τα συμφέροντα της περιοχής και παρουσιάζουν λογικές ιδέες κι ας τους κατονομάζετε "τέως", "πρώην", "ex", όπως θέλετε, με ειρωνεία ή χωρίς. Αν μιλούσαμε για τον Πετσάλνικο ή τον Σημαιοφορίδη θα λέγατε τα ιδια; Φτάνουν οι εμμονές και οι εμπαιγμοί πια μεταξύ μας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/11/23

      Εσύ τα λες αυτά και είναι σεβαστό το δικαίωμά σου της έκφρασης γνώμης.

      Όμως, δεν είναι και απολύτως βέβαιο ως δεδομένο "ότι ο κύριος συμπεριφέρεται ως μεγαλειώτατος διεκδικώντας την ισόβια κατοχή της βουλευτικής έδρας".

      Ψυχογράφημα εξ αποστάσεως δεν ισχύει.
      Είναι σαν να γνωμάτευε αυτός για τους πνεύμονές σου με ακτινογραφία που του είχε στείλει άλλος.

      Απ' ό,τι έμαθα κι εγώ, που δεν ξέρω και πολλά, το "τέως" στη σύγχρονη νεοελληνική αποκλείει να ξαναβρεθεί κάποιος σε συγκεκριμένο αξίωμα (όπως ο έκπτωτος αείμνηστος μονάρχης), ενώ το "πρώην" προσδιορίζει χρονικά την προηγούμενη ιδιότητα, χωρίς να αποκλείει και τη μελλοντική δυνατότητα.
      Τώρα, όποιος θέλει να είναι κακόβουλα είρων...

      Όσο για το επίπεδο στην τηλεοπτική τους συζήτηση, εξαρτάται από το πώς την προσλαμβάνει ο καθένας και πώς την ερμηνεύει.
      Κατά την προσωπική μου άποψη (την οποία δεν είναι ανάγκη να υιοθετήσουν όλοι και γι' αυτό δεν την εκφράζω σαν δόγμα), δεν υπάρχει καμία σχέση με τις χυδαίες εκπομπές που εξάπτουν τους τηλεθεατές.
      Αλλά, στην τελική, κι εμείς διάλογο κάνουμε και οι αναγνώστες θα κρίνουν κατά συνείδησιν.

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος23/11/23

      Είναι προκλητικό για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, ο κ. Τζηκαλάγιας (όπως εξ άλλου έκανε πριν και η κ. Αντωνίου), να μη σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή την απόφαση του Καστοριανού λαού, και να συμπεριφέρεται ως εν ενεργεία βουλευτής.
      Και οι... "δημοσιογράφοι" να συμπεριφέρονται έτσι, και να τους προβάλλουν, αυτούς/αυτές και τους εαυτούς τους, για ένα 20ευρω!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος23/11/23

      Ε δεν έχουμε προκοπή!!!! Αντί να ασχολείστε με κάθε κίνηση πρώην βουλευτών, δείτε και σχολιάστε τους σύγχρονους βανδαλισμούς.
      Ή μήπως συμφωνείτε και τους δικαιολογείτε κι αυτούς σαν "τιμωρία στους άχρηστους";;;
      Αίσχος!!!
      Μήπως τους υποκινείτε κιόλας;;;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος23/11/23

      Για να εξηγούμαστε. Ο κ. Τζηκαλάγιας όσο ήταν βουλευτής φέρθηκε αλαζωνικά και υπεροπτικά και συνεχίζει να φέρεται ανάλογα, κάτι που ευτυχώς δεν κάνει ως ιατρός και ως ιδιώτης. Δεν κατάλαβε ακόμα γιατί ο κόσμος δεν την ψήφισε. Ας ασχοληθεί με την ιατρική επιστήμη στην οποία ισχυρίζεται ότι διαπρέπει. Αυτό δεν σημαίνει ότι επικροτώ την συμπεριφορά την κ. Αντωνίου που την θεωρώ απαράδεκτη.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος23/11/23

      Είναι συνήθες να γνωματεύει κάποιος ιατρός με ακτινογραφία που του είχε στείλει ενας συνάδελφος. αυτό ισχύει για όλες τις επιστήμες με τα αποτελέσματα εργαστηρίων.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος23/11/23

      αν τα πρότυπα είναι ο δήμαρχος του Ιωαννίδη και ο κολλητός του Γιωργάκη ζήτω που καήκαμε.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος25/11/23

      Έπεσαν κάμποσοι να τον φάνε γιατί είπε 2 προτάσεις που λογικες δημόσια. Καταστροφές στα ήδη ρημαγμενα λεει ο αλλος και νρμτραπηκε και η ντροπη αλλα οχι αυτοι που τα στησανε ετσι. Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την πόλη. Κάποιοι ψεκαστηκαν ή λοβοτομηθηκαν. Αλλιώς χρηματιζονται.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος26/11/23

      Εγκεφαλική τρικυμία έχεις δεν ξέρεις τι γράφεις. Δεν βγαίνει νόημα…

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος24/11/23

    Τι έγινε, ενοχλήθηκε ο Γιάννης επειδή θεωρεί ότι από δω και πέρα δεν θα υπάρχει καμία κριτική από τους πολίτες και θα συνεχίσει η ώρα για δούλεμα; Ας γελάσω δυνατά!!!
    Ο κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να ασκεί κριτική στον δήμαρχο, στον βουλευτή, στον περιφερειάρχη. Αλλιώς μιλάμε για πρόβατα και μάλιστα μουγκά.
    Βέβαια σήμερα έχουμε έναν κλαψιάρη που κάνει πολιτική μέσα από τα τρία κανάλια, όπως είδαμε και στο κάλεσμα που έκανε στο φουιτ, Παραρά και Ιατρίδη και την κυρία που δεν θυμάμαι το όνομα της. Γιατί δεν καλέστηκαν όλοι άραγε;
    Γιατί τέτοιες φοβίες Γιάννη μου, τι έχεις και δεν μας το λες; Φοβάσαι μήπως την αλήθεια; Νόμιζες ότι τώρα που βγήκες θα είναι όλα καλά; Γελάστηκες, η δημοκρατία δεν τελειώνει στις εκλογές, αρχίζει.
    Μπράβο στον Τζηκαλάγια και μπράβο σε όσους έχουν το θάρρος της γνώμης και ασκούν κριτική, θα πρέπει να είναι περισσότεροι.
    Δεν θα χειροκροτάμε κιόλας βλέποντας την ξεφτίλα. Αν δεν βλέπετε την ξεφτίλα του δήμου Καστοριάς με όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, δεν μπορώ να σας βοηθήσω.
    Μπράβο Ζήση, μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/11/23

      Ο κ. Τζηκαλάγιας, τόσα χρόνια υποστήριζε το κ. Κορεντσίδη. Σήμερα, επειδή κατάλαβε ότι ο κ. Κορεντσίδης υποστήριξε προεκλογικά τη κ. Αντωνίου, βγάζει χολή. Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι πολιτική γελοιότητα.
      Ας περιφέρεται, λοιπόν, στα αντικειμενικά και δημοκρατικά ΜΜΕ της Καστοριάς, να χαριεντίζεται δημοσιογραφικά με τους έγκυρους και έγκαιρους εκπροσώπους της Βαλκανικής ενδοχώρας, και να μονολογεί τους μύθους του.
      Όλα εδώ πληρώνονται, που λέει και ο λαός. Και δυστυχώς, εκτός από αυτούς, τα πληρώνει και η Καστοριά.
      Η Ιστορία θα τους τοποθετήσει, αμφότερους, εκεί που τους αξίζει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/11/23

      Ναι ρε φιλε κι οι δικηγοροι που μιλησαν ανοιχτα ειδαμε ποση σημασια εδωσε η βουλευτρια.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος24/11/23

      Καλημέρα κύριε Τζηκαλάγια, βλέπω ξυπνήσατε μετά από τέσσερα χρόνια βαθύ ύπνου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος25/11/23

      Όλα εδώ δεν πληρώνονται! Και για να είμαστε ακριβείς, αυτοί πληρώνονται εφ' όρου βίου πλουσιοπάροχα από εμάς. Και το θεωρούν και αυτονόητο.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος25/11/23

    Αν ένας άνθρωπος έχει ενδιαφέρον για την πόλη και θέλει να κάνει κάποιες προτάσεις, συναντάει κάποιον που έχει θεσμικό ρόλο και γίνεται μια ανταλλαγή απόψεων. Ανακοίνωση δεν υπάρχει από κανένα από τους δύο κι εμείς δεν το παίρνουμε είδηση.

    Όταν έχουν την ανάγκη αυτοί οι δύο να κάνουν ανακοινώσεις, η συνάντηση έγινε για το θεαθήναι και για να μένουν στο προσκήνιο δείχνοντας δήθεν δραστηριότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/11/23

      Ο Τσήκας είχε την ευκαιρία να ενδιαφερθεί για την πόλη αλλά…. τώρα ταρατζούμ

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος28/11/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/12/23

    Πήρε το Lower ο Ζήσης Τζηκαλάγιας! Τρέμε Ursula έρχεται ο Ζήσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/12/23

      αντε, ως διακεκριμένοι επιστήμονες που ισχυριζόμαστε ότι είμαστε να δημοσιεύσουμε και κανένα Paper στα αγγλικά για να μας πάρουν στα σοβαρά οι βλαχοεγκλέζοι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/12/23

      Δεν φαίνεται αν είχες στο νου άλλον, όμως είναι ντροπή να σαρκάζει κανείς με την αναφορά ανθρώπων που δίνουν αγώνα. Βέβαια, έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λένε. Αν ήσουν κι εσύ όντως διακεκριμένος επιστήμονας, θα γνώριζες με πόσες θυσίες βγαίνει ένα έγκυρο paper και θα σώπαινες.
      Όχι - για να κάνουμε τους έξυπνους - να φτάνουμε και να σαχλαμαρίζουμε στην πλάτη των άλλων.
      Αλλά πού μιλάω κι εγώ τώρα; Ακούει κανείς;
      Εδώ ήλθε στην Καστοριά και μίλησε σε ξεχωριστή εκδήλωση πρώτη φορά παιδί της που διέπρεψε διεθνώς και το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο από μικρά παιδιά, φοιτητές, συγγενείς του και παλιούς του δασκάλους. Οι τρανοί έλαμψαν διά της απουσίας τους. Εκείνη την ώρα έπιναν τσίπουρα στη Λιθιά.
      Αν σήκωναν το κεφάλι όμως προς τον ουρανό, μπορεί και να διέκριναν ένα αστέρι με το όνομά του.
      Τέτοια δόξα η Καστοριά ... αλλά κάποιοι ... χαμπάρι δεν έχουν.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/12/23

      Με περεξήγησες. Αντίθετα, είμαι επιστήμονας με αρκετά Papers, αν και δεν μου αρέσει η αγκλικούρα, και ξέρω ακριβώς τί σημαίνει μια δημοσίευση. Διάβασε προσεκτικά το μήνυμα και θα καταλάβεις την ειρωνία που κρύβεται πίσω από αυτό. Δεν επευθύνεται στους επιστήμονες που δημοσιευουν αλλά στον κύριο που δημοσίευσε ότι απέκτησε το Lower.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ