15.1.24

Βιβλίο: πες ζω

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ISBN: 978-618-5744-15-1 σελίδες 34.
Διάθεση στο Βιβλιοπωλείο ΑλΠα στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Μόλις κυκλοφόρησε σε μία καλαίσθητη έκδοση, η νέα (τέταρτη) ποιητική συλλογή της Μαρίας Σέκιου υπό τον τίτλο "Πες ζω" και τις εκδόσεις Νησίδες.

Η Μαρία Σέκιου γεννήθηκε στην Καστοριά, εργάζεται ως επιμελήτρια-διορθώτρια κειμένων και έχει εκδώσει άλλες τρεις ποιητικές συλλογές: Ενδότερα, 1977 (αυτοέκδοση), Αρσενικά ποιήματα, 2005 (εκδόσεις Διάττων) και Το σύνορο βλέμμα, 2019 (εκδόσεις Νησίδες).


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

"Αγκιστρωμένη πόλη | Άγρια μοναξιά"

Με αυτά τα λόγια αφιέρωσε στην Ελένη Τσαδήλα, την φωτογράφηση που έκανε την Άνοιξη του 2019, μαζί με τον εικαστικό Μάρκο Ντέμκα, στο  άλλοτε Πνευματικό Κέντρο της Καστοριάς, η ποιήτρια Μαρία Σέκιου.

Πολλά χρόνια πέρασαν αφ’ ότου η Καστοριά έχασε μια από τις πιο δυναμικές και ξεχωριστές παρουσίες της, την Ελένη Τσαδήλα, που βρισκόταν στην καλύτερη περίοδο της δραστήριας ζωής της. Με αισιοδοξία και μαχητικότητα, με επίπεδο και εσωτερική δύναμη, χωρίς ιδιοτέλειες δεν δημιουργούσε μόνο την θεατρική και καλλιτεχνική ιστορία της πόλης, αλλά αγωνιζόταν και για τα αυτονόητα. Ήπιες ακτιβιστικές ενέργειες, όπως τα πανό που αναρτήθηκαν στο Διοικητήριο, η σωτηρία του Μαθιουδάκη, η αγωνία της για το Πνευματικό Κέντρο, έδιναν χρώμα και νόημα. Και ένα  είδος προσδοκίας και ελπίδας. Η αναντικατάστατη Ελένη Τσαδήλα επανήλθε με την εικαστική φωτογράφηση της φίλης της Μαρίας Σέκιου στο εσωτερικό του ρημαγμένου και ερειπωμένου Πνευματικού Κέντρου, για το οποίο κανείς δεν λογοδότησε. Η Μαρία Σέκιου, σε ρόλο που εκφράζει την Νένη που πέρασε και έφυγε, αλλά με ένα τρόπο έμεινε για πάντα εδώ· και σε ψυχές.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1193.


1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ