7.2.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Μεγάλη μερίδα των τοπικών ΜΜΕ που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της εξουσίας, επιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια να μην ασκούν οποιουδήποτε είδους κριτική στην δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, αλλά ουσιαστικά ενεργούν σαν γραφεία εγκωμίων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. 


Δεκαπέντε ημέρες μετά την επαναληπτική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των δύο βαθμίδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι πρωταγωνιστές και επικεφαλής των συνδυασμών ξεκίνησαν να τοποθετούνται για όλα όσα προηγήθηκαν. Επιχειρώντας να δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προβούν σε κάποιου είδους απολογισμό γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι ασυνήθιστο -τουλάχιστον για τα δεδομένα της Καστοριάς- τέτοιου είδους απολογιστικού χαρακτήρα δημόσιες τοποθετήσεις να πραγματοποιούνται από τους χαμένους της εκλογικής διαδικασίας. Και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες μετά από το πικρό για εκείνους αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι της δεξαμενής των ηττημένων που προέκυπταν από τις εκλογικές αναμετρήσεις απέφευγαν ενδεχομένως εσκεμμένα να μιλήσουν ανοικτά για το αποτέλεσμα των εκλογών. Είτε γιατί πίστευαν πως με την σιωπή τους αποποιούνται ταυτόχρονα και ουσιαστικά τις προσωπικές τους ευθύνες για την οργάνωση και εκτέλεση της προεκλογικής τους στρατηγικής, είτε επειδή απλά δεν ένιωθαν την εσωτερική ανάγκη απολογίας και ευχαριστίας προς το εκλογικό σώμα του οποίου μέχρι πρότινος ζητούσαν την ψήφο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εκάστοτε επικεφαλής μέσω της αφωνίας και ατολμίας τους έμοιαζαν περισσότερο να πλήττουν, ίσως και να προσβάλλουν με την στάση τους το εκλογικό σώμα που τους εμπιστεύτηκε, παρά το οτιδήποτε άλλο.

Τέτοιου είδους πολιτικό στρουθοκαμηλισμό φαίνεται πως ήθελε να αποφύγει ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης, μέσω της δημόσιας μετεκλογικής του τοποθέτησης σε γνωστή αίθουσα ξενοδοχειακής μονάδας (φωτογραφία δεξιά). Εισάγοντας ουσιαστικά την στάση της τοπικά πολιτικής υπευθυνότητας και ευθύτητας τόσο προς τα μέλη και υποστηρικτές του συνδυασμού του που παρευρέθησαν στην ομιλία του όσο και στο ευρύτερο εκλογικό σώμα που την δεύτερη Κυριακή τον έφερε πολύ κοντά στο νικηφόρο αποτέλεσμα.

Που για τους τοπικούς μηχανισμούς ένα τέτοιο αποτέλεσμα φάνταζε πολύ μακριά. Οι οποίοι μέσω των ανιδιοτελών -βεβαίως βεβαίως- γραναζιών τους χωρίς να έχαναν ευκαιρία έσπευδαν να το διαδίδουν ως "μακρινό όνειρο" προσπαθώντας να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα. Προεξοφλώντας ουσιαστικά το εκλογικό αποτέλεσμα προσδίδοντας του χαρακτηριστικά «υγιεινού περιπάτου».

Πέρα όμως από την υπεύθυνη πολιτική στάση του κ. Γρηγοριάδη μέσω της συγκεκριμένης κίνησης του δεκαπέντε ημέρες μετά το τελικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του. Οι οποίες δεν απέκλιναν σχεδόν σε κανένα σημείο από τις προεκλογικές του, προσπαθώντας ουσιαστικά ταυτόχρονα να δώσει τον τόνο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει στην δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη. Τόσο για τα ως τώρα πεπραγμένα της αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν. Και το συγκεκριμένο, μόνο ως θετικό θα μπορούσε να εκληφθεί με γνώμονα τον έλεγχο της δημοτικής αρχής.

Από την στιγμή δε, που μεγάλη μερίδα των τοπικών ΜΜΕ που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της εξουσίας, επιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια να μην ασκούν οποιουδήποτε είδους κριτική στην δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, αλλά ουσιαστικά ενεργούν σαν γραφεία εγκωμίων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Και στα μάτια μου τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα το μεμπτό και παράτυπο, από την στιγμή που συγκεκριμένα ΜΜΕ δεν βρίσκουν τίποτα άξιο κριτικής. Είναι που όλα δουλεύουν ρολόι, παρόμοιο με το μπάνερ του συνδυασμού "Ώρα για δουλειά" και όχι κάτι το γκρίζο ή το επιλήψιμο. Άλλωστε εδώ στην αρχοντοεπαρχιώτισσα Καστοριά, δεν έχουν δοθεί ποτέ κατά το παρελθόν τέτοια δικαιώματα.

Απλά κατά έναν περίεργο λόγο -μάλλον περί συμπτώσεων ο λόγος- τα περισσότερα ΜΜΕ που αρχικά βλέπουν με θετικό πρόσημο τις ασκούμενες πολιτικές της εκάστοτε δημοτικής αρχής, όταν αλλάζει αυτή μετά από κάποια εκλογική διαδικασία, ξεκινούν να αποκαλύπτουν πράγματα και καταστάσεις της απερχόμενης αρχής. Και πάει λέγοντας.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στιγμιότυπο από προεκλογικό βίντεο του Γ. Γρηγοριάδη.


Μένει λοιπόν να αποδειχτεί από την έναρξη του νέου έτους αν ο κ. Γρηγοριάδης θα κινηθεί πολιτικά με τον τρόπο που εξέφρασε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Αν θα επιδείξει την ίδια μαχητικότητα και αποφασιστικότητα μιλώντας ανοικτά για τα πιθανά γρανάζια ενός δημοτικού μορφώματος περνώντας στο επόμενο στάδιο που ακολουθεί απλά μια καταγγελία. 


* * *

Και για να μην πάει η σκέψη κανενός σε σκοτεινά μονοπάτια που οδηγούν σε έννοιες όπως διαπλοκή -λόγου χάρη και μακριά από εδώ- ας αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο ως αποτέλεσμα σταδιακής αποκατάστασης της μνήμης των ιδιοκτητών των μέσων αυτών και των μακροχρόνιων... δημοσιογραφικών τους ερευνών. Πως αλλιώς θα μπορούσε εξάλλου να ερμηνευτεί κάτι τέτοιο αν δεν αποδιδόταν σε τερτίπια της μνήμης και της έρευνας; Αν είναι ποτέ δυνατόν αγαπητή ΟΔΟΣ να πηγαίνει ο νους κανενός στο ανύπαρκτο πονηρό του θέματος.

Εξάλλου, το γεγονός και μόνο, πως πολλές φορές νιώθουν την ανάγκη πολλοί εκ του σιναφιού σου αγαπητή ΟΔΟΣ να μιλήσουν για την εγκυρότητά τους, την εντιμότητά τους και την ανιδιοτέλειά τους, θέτοντας ως πρωτεύοντα στόχο την επανεκκίνηση της πόλης σε όλους τους τομείς, τους θέτουν αυτομάτως ως κοινωνούς όλων των παραπάνω. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι; Παρά το γεγονός πως δεν είναι λίγοι εκείνοι -το αντίθετο μάλιστα- οι επιφυλακτικοί και υποψιασμένοι πολίτες που όταν ακούν ανθρώπους να αυτοσαρκάζονται για τέτοια λεπτά ηθικά ζητήματα, κατά κάποιον παράξενο λόγο και αυθόρμητα πιάνουν τις τσέπες τους. Αλλά αυτό μην σε απασχολεί και μην δίνεις σημασία.

Επιστρέφοντας στο περιεχόμενο της δημόσιας ομιλίας του κ. Γρηγοριάδη, πέρα του γεγονότος πως έκανε εκτενή αναφορά στους εμπλεκόμενους μηχανισμούς που ουσιαστικά εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητά του και στηρίζοντας ουσιαστικά τον επανεκλεγέντα δήμαρχο κ. Κορεντσίδη, εκείνο που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση του στο τρόπο άσκησης των καθηκόντων της αντιπολίτευσης από τον συνδυασμό του. Αφήνοντας αιχμές τόσο για τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε η πρώην επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Σπύρου αλλά και δίνοντας υποσχέσεις πως το συγκεκριμένο κενό θα καλυφτεί επάξια τόσο από τον ίδιο όσο και από τα εκλεγμένα στελέχη του συνδυασμού του.

Μένει λοιπόν να αποδειχτεί από την έναρξη του νέου έτους αν ο κ. Γρηγοριάδης θα κινηθεί πολιτικά με τον τρόπο που εξέφρασε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Αν θα επιδείξει την ίδια μαχητικότητα και αποφασιστικότητα μιλώντας ανοικτά για τα πιθανά γρανάζια ενός δημοτικού μορφώματος περνώντας στο επόμενο στάδιο που ακολουθεί απλά μια καταγγελία. Ή αν ακόμα και οι αρμόδιες κρατικές αρχές του τόπου κρίνουν πως πρέπει να επέμβουν σε καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια τους, να το πράξουν με τρόπο αποτελεσματικό με πρωταρχικό σκοπό την διαφάνεια και την ενημέρωση των δημοτών.

Και αν τυχόν η Δικαιοσύνη κρίνει πως πρέπει να κριθούν από την ίδια αιρετοί του παρελθόντος αλλά και του παρόντος να μην διαστάσει να το κάνει. Καθώς για όλη αυτήν την διαρκή κατηφόρα της Καστοριάς, κάποιοι φέρουν ευθύνες που φαίνεται να μην είναι αποκλειστικά και μόνο πολιτικού χαρακτήρα. Στην περίπτωση δε που αποδειχτούν και αποδοθούν ποινικές ευθύνες, τότε σίγουρα κάποιοι του παρελθόντος -όποιοι και αν είναι αυτοί- θα χάσουν τον ύπνο τους. Και κάποιοι άλλοι του παρόντος θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν τα...  αγγούρια που μοίραζαν σκωπτικά μετά τις εκλογές, στον κάδο των λαχανικών του ψυγείου τους. Που αλλού εξάλλου θα μπορούσαν; Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1197.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος8/2/24

    Όσο μίλησε και σαν στρατηγός για τα στραβά του στρατεύματος. Ααχχ κύριε Σκορδά μου αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες……

    Έρρωσθε πετεινοί και μη

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ