2.4.24

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και ο σύγχρονος κόσμος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Μεγάλη Τεσσαρακοστή προ των θυρών, και θα ακολουθήσουμε τον προπάτορά μας Αδάμ από την έξοδό του από τον Παράδεισο της τρυφής, στην πορεία του στην γη της εξορίας, της φθοράς και της θνητότητας, μέσα στο λυτρωτικό πένθος της μετανοίας του, μέχρι την ελευθέρωσή του από τον Άδη με το κραταιό χέρι του κατελθόντος στον Άδη Κυρίου Ιησού Χριστού.

Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και θα ακολουθήσουμε τον Νέο Αδάμ, τον Χριστό μας, στις σαράντα ημέρες της νηστείας Του μέσα στην έρημο, στην νίκη Του επί του πειρασμού και των μεγάλων παθών της φιληδονίας, της φιλαργυρίας και της φιλοδοξίας, στο κήρυγμα της μετανοίας, στην διδασκαλία Του.

Θα Τον ακολουθήσουμε στην είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα για να σφαγιασθεί, να σταυρωθεί, να ταφεί από τους εμπαθείς και παράλογους ανθρώπους, και να νικήσει με την αγάπη Του, με την σοφία Του, με την δικαιοσύνη Του και με την δύναμή Του τον θάνατο και να ανέλθη και ως άνθρωπος στα δεξιά της μεγαλωσύνης του Θεού και Πατρός.

Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2024, μέσα στον κόσμο της αποστασίας από τον Θεό και του παραλογισμού των παθών.

Και δυστυχώς δεν είμαστε άμοιροι αυτής της αποστασίας και του παραλογισμού. Όλοι μας μετέχουμε, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, στην απομάκρυνσή μας από τον Θεό.

Οι κληρικοί, όταν αυτονομούμαστε από την Εκκλησία, από την διδασκαλία των Πατέρων των Αγίων Συνόδων και από το Συνοδικό και Ιεραρχικό της πολίτευμα.

Οι θεολόγοι, όταν αφήνουμε την Πατερική θεολογία και καταγινόμαστε με την σχολαστική ή νεοσχολαστική διανόηση.

Οι μοναχοί, όταν εγκαταλείπουμε τον ησυχασμό, την νήψη και την φιλοκαλία, και υποκύπτουμε στον πειρασμό του ακτιβισμού.

Οι λαικοί, όταν ζούν χωρίς ευχαριστία στον Θεό και χωρίς μυστηριακή ζωή.

Οι ηγέτες -κάθε είδους- της πατρίδας μας, όταν αγνοούν την διαχρονική ιστορική πορεία και παράδοση του λαού μας και ακολουθούν ξένες παραδόσεις που έχουν βάση τον αθεισμό και τον αφιλόσοφο τρόπο ζωής.

Γενικά, όταν δεν ακολουθούμε το θέλημα του Θεού, που είναι ο αγιασμός μας, και θεοποιούμε το γνωμικό μας θέλημα, που φθάνει ακόμη και στην υποτίμηση της δημιουργίας και την άρνηση και αυτής της ύπαρξης.

Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και καλούμαστε σε μετάνοια.

Οι κληρικοί, για να ενεργούμε αυτοθυσιαστικά ως γνήσιοι Πατέρες προς το ποίμνιό μας, ως αδελφοί προς όλους τους ανθρώπους και ως διάκονοι της Εκκλησίας, κατά το παράδειγμα των αγίων, μάλιστα του συγχρόνου αγίου Επισκόπου Καλλινίκου Εδέσσης.

Οι θεολόγοι, για να αφήσουμε την άγονη διανόηση και να αντλούμε από το ζωντανό ύδωρ της πατερικής εμπειρικής θεολογίας.

Οι μοναχοί, για να ακολουθούμε τους αρχαίους και τους συγχρόνους αγίους μοναχούς, που βίωναν τον ησυχασμό και έλιωναν με ταπείνωση και αγάπη στην προσευχή υπέρ όλου του κόσμου.

Οι ηγέτες, για να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να αγνοούν τον Θεό και να υποτιμούν την παράδοση του τόπου.

Όλοι μας, για να γνωρίσουμε ότι δεν έχουμε την απόλυτη ελευθερία του αυτοκαθορισμού της ύπαρξής μας, για να αποφύγουμε την απολυτοποίηση του θελήματός μας και για να ζητούμε το θέλημα του Θεού.

Καλούμαστε σε μετάνοια, για να μη σκεπτόμαστε και ενεργούμε παράλογα, πράγμα που συμβαίνει όταν κυριαρχούν τα πάθη, της φιληδονίας, της φιλαργυρίας, της φιλοδοξίας και της φιλαυτίας.

Καλούμαστε σε μετάνοια, για να λάμψει και πάλι η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, σβήνοντας την αχλή των ασύνετων κοσμοθεωριών που κατακλύζουν μεθοδικά την πατρίδα μας.

Καλούμαστε σε μετάνοια, για να θερμανθεί και πάλι η ψυχρανθείσα αγάπη προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο.

Με θερμές πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης

† Ο Καστορίας Καλλίνικος



Φωτογραφία: Μίχλα Μάτσκου, Εσταυρωμένος.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαρτίου 2024, αρ. φύλλου 1217.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/4/24

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/4/24

    Εε όχι και προπατορά μας ο Αδάμ Άγιε Καστορίας…!!! Ακολούθως τότε θα πρέπει να δεχθούμε και τον [....] !!! Γιατί όχι και την Θάμαρ στην οποία εισήλθε ο πεθερός της!!!!
    Οι προπάτορες των ελλήνων είναι η Πύρρα και ο Δευκαλίωνας.
    Ο Ίκαρος και ο Δαίδαλος όχι ο [....] της θρησκείας της ερήμου….

    Έρρωσθε ασπαζόμενος ευλαβώς την θεοκίνητον δεξιά Σας

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/4/24

    Δηλαδή ο Αγιος Καστορίας δέχεται τον Αδη, μηπως δέχεται και του δώδεκα θεούς και δεν το καταλάβαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/4/24

    Το θέμα της αρχαίας θρησκείας το έχουν απαντήσει άπαξ διά παντός οι αληθώς αρχαιογνώστες.
    Για το εκκλησάκι στο Ντολτσό, γιατί δεν έβγαλε μια επίσημη ανακοίνωση κανείς από τους αρμόδιους; Ο Δήμος; Η Πυροσβεστική; Η Μητρόπολη; Η Αρχαιολογία;
    Όλοι μόνο περιμένουν τον σεβασμό αλλά κανείς δεν διανοείται ότι πρέπει και οι ίδιοι να τον ανταποδίδουν στους συνανθρώπους;
    Εκτός αν ήταν ψευδείς ειδήσεις όσα έγραψαν τοπικά ιστολόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ