27.4.24

Βιβλίο

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Αναζητώντας τα ίχνη της οικογένειας Βουλγαρίδη

Η αναζήτηση του συγγραφέα, στα ίχνη της οικογένειας Βουλγαρίδη, φέρνει στο φως στιγμές της ιστορίας των Χανίων και της Κρήτης και των γεγονότων που σημάδεψαν εκείνη την εποχή. Επίσης, έρχονται στο προσκήνιο πτυχές της ζωής σημαντικών προσωπικοτήτων που είχαν ενεργό ρόλο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα του τόπου, σε μία περίοδο με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και επαναστάσεις, που συντάραξαν ολόκληρη την Ευρώπη.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, όπως φαίνεται, η οικογένεια του Ιωάννη Βουλγαρίδη ήταν μια από τις επιφανείς οικογένειες της Καλλίπολης της Ανατολικής Θράκης. Γύρω στο 1860 ένας άγνωστος δυνατός άνεμος φύσηξε και τα μέλη της σκόρπισαν, το ένα μετά το άλλο. 

Σαν σκόνη στον άνεμο. Χανιά, Καβάλα, Λειψία. Και μετά, Χανιά, Οδησσό, Αθήνα, Μόντρεαλ, Ουάσιγκτον, Βρυξέλες, Οττάβα, Λονδίνο, Ρόδο, Παρίσι... Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Μάντσεστερ, Νέα Υόρκη, Θάσο, Αθήνα, Λονδίνο, Μαϊάμι, Λειψία, Καστοριά, Αθήνα, Χίο, Βιέννη, Γενεύη, Μόναχο, Βερολίνο. 

Η οικογένεια του Ιωάννη Βουλγαρίδη και οι τρεις επόμενες γενιές των απογόνων σκόρπισαν σαν σκόνη στον άνεμο. Κόκκοι από αυτή τη σκόνη αιωρήθηκαν στον άνεμο, καταστάλαξαν, σηκώθηκαν πάλι και ξανακάθισαν. Σπάνια συναντήθηκαν, τις περισσότερες φορές ακολούθησαν τη μοίρα τους χωρίς να σμίξουν ποτέ. 

Εκδόσεις Ραδάμανθυς, ISBN:9786185712402


■  Τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτριο Σαββόπουλο, επισκέφτηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, ο συγγραφέας Ηλίας Παπαμόσχος, όπου του χάρισε το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο "Ανάληψη" (εκδόσεις Πατάκη). «Πρόκειται για  ένα ακόμη λογοτεχνικό βιβλίο που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του συγγραφέα. Ένα βιβλίο, που σίγουρα θα προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε κάθε έναν που θα επιλέξει να το διαβάσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, καθώς συνεχάρη τον κ. Παπαμόσχο, για το όγδοο  βιβλίο του. 

■  Επίσης επισκέφθηκε τον κ. Δ. Σαββόπουλο και ο συγγραφέας-αρχαιολόγος Ιωάννης Σίσιος, όπου του δώρισε το τελευταίο του βιβλίο "Η καλλιτεχνική σχολή της Καστοριάς κατά τον 14ο αιώνα", για το οποίο ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε: «Πρόκειται για  ένα βιβλίο που θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη μου. Μια έκδοση που έρχεται να αναδείξει μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση  την ζωγραφική δημιουργία των καστοριανών καλλιτεχνών και την θαυμαστή συνέχειά τους μέσα στο χρόνο. Προσδίδει στοιχεία ανεκτίμητης αξίας για την τοπική ιστορία και την  πολιτιστική παράδοση της πόλης».

■  Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο "Όσα έμαθα από τις γιαγιάδες" της Χρυσούλας Ιωαννίδου, από της εκδόσεις Παρέμβαση της Κοζάνης. Πρόκειται για λαογραφικού περιεχομένου βιβλίο που αποτελεί μια περιπλάνηση στις αναμνήσεις των παλαιότερων. Μέσα από τις αφηγήσεις και τις μνήμες των ανθρώπων του χωριού της, αλλά και μέσα από όσα στοιχεία του παρελθόντος θυμάται η ίδια, η Ιωαννίδου καταγράφει έθιμα, γιορτές, κοινωνικά χαρακτηριστικά, ήθη, συνήθειες, ακόμη και συνταγές του τόπου καταγωγής της, του Ορμένιου. 


Φωτογραφία: Ο μεγάλος γύρος της λίμνης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Φεβρουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1210.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ