4.6.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τα δέκα πρόσωπα που ανέλαβαν τις αντιδημαρχίες αποτέλεσαν αποκλειστικά προσωπικές επιλογές του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Που διατηρεί την πολιτική ευθύνη της επιλογής τους. 


Λίγες ώρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη. Μιας δημοτικής αρχής που αποτελείται ισάριθμα από πέντε νεοεκλεγμένα πρόσωπα, όπως αυτά προέκυψαν μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Και άλλων πέντε επίσης που διετέλεσαν αντιδήμαρχοι (και) κατά την πρώτη δημοτική θητεία του συνδυασμού "Ώρα για δουλειά". Μάλιστα οι τρεις εκ των τελευταίων αυτών πέντε κατάφεραν να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους (αντιδημαρχίες) αυτούσια και ακέραια, με τους εναπομείναντες δύο από τις "παλιοσειρές" του συγκεκριμένου συνδυασμού να υπόκεινται σε κάποιας μορφής αντιδημαρχιακού rotation.

Τα κριτήρια μέσω των οποίων τα δέκα (!) αυτά πρόσωπα θα ηγούνται των αντιδημαρχιών που τους ανατέθηκαν από τον κ. Κορεντσίδη ενδεχομένως να μην είναι τελείως ξεκάθαρα και αντιληπτά. Ίσως και να προέκυψαν (μερικά εξ αυτών) ως αποτέλεσμα προεκλογικών συζητήσεων, δεσμεύσεων (στα όρια του ευρύτερου όρου «πελατειακής σχέσης) και ζυμώσεων κατά το δημοσιογραφικό κλισέ. Τα οποία σε καμία των περιπτώσεων –και προς αποφυγή πολιτικών παρεξηγήσεων– δεν αποτελούν κάποιου είδους παρατυπίας μεταξύ των προσώπων που διεκδικούσαν μία εκ των έμμισθων αντιδημαρχιών.

Εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί τους δημότες Καστοριάς είναι το γεγονός πως τα δέκα πρόσωπα που ανέλαβαν τις αντιδημαρχίες αποτέλεσαν αποκλειστικά προσωπικές επιλογές του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Που διατηρεί την πολιτική ευθύνη της επιλογής τους. Αυτός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος που στο τέλος της θητείας τους θα καρπωθεί ή όχι τις πολιτικές που θα ασκήσουν τα επιλεγμένα πρόσωπα.

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά από τέτοιου είδους προσωπικούς διορισμούς, υπήρξαν ορισμένα πρόσωπα που εμφανώς δυσαρεστήθηκαν όταν δεν άκουσαν το όνομά τους στην λίστα των αντιδημάρχων. «Ίσως, άλλα να τους έταξαν προεκλογικά και άλλα τελικά να έλαβαν». Ίσως να τους είχαν τάξει λαγούς με πετραχήλια ισχυρίστηκαν ορισμένοι. Άποψη με την οποία, δεν θα μπορούσαν παρά να συμφωνήσουν ακόμα και οι απογοητευμένοι δημοτικοί. Και αυτήν την απογοήτευση τους φρόντισαν να την γνωστοποιήσουν τουλάχιστον εντός του σκαπερδείου δημαρχιακού μεγάρου μέσω φωνών πολιτικής δυσαρέσκειας απέναντι του κ. Κορεντσίδη. Τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει δεξιά και αριστερά. Από τα οποία σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου αγαπητή ΟΔΟΣ προς αποφυγή άλλου είδους περιπετειών.

Τα δημοτικά πρόσωπα που διατήρησαν ακέραιες τις θέσεις αντιδημαρχίας που κατείχαν και στο παρελθόν λίγο ή πολύ, είναι γνωστά. Δεν μοιάζει να είναι εύκολη η κατανόηση της συγκεκριμένης απόφασης του κ. Κορεντσίδη, τουλάχιστον για ένα από αυτά τα τρία πρόσωπα. Καθώς όλο και σε κάποια δημοσιευμένα σενάρια πάει το μυαλό των περισσοτέρων, τα οποία όλως τυχαίως τα συνέδεσαν με τον διαπληκτισμό του δημάρχου με τον ιδιοκτήτη της ενημερωτικής ιστοσελίδας που τα αναπαρήγαγε εντός της εορταστικής περιόδου. Όπως επίσης και το γεγονός πως τα άλλα δύο αιρετά αυτοδιοικητικά πρόσωπα που διατήρησαν τις θέσεις τους, φαίνεται να ξεχωρίζουν σαν την μύγα μες στο γάλα, σε σχέση με την γενικότερη εικόνα που είχε επιδείξει στο σύνολό της η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον ίδιο επικεφαλής.

Οι δύο "παλιοσειρές" που τέθηκαν στην διαδικασία του rotation παραμένοντας ως αντιδήμαρχοι και στην νέα δημοτική αρχή που οργανώθηκε αλλά με απόφαση του κ. Κορεντσίδη άλλαξαν χαρτοφυλάκιο, είναι εκείνες των κ.κ. Ρήμου και Πέλκα. Και σε αυτήν την περίπτωση οι επιλογές του δημάρχου φαίνεται να είναι αμφιλεγόμενες και εν μέρει ανεξήγητες. Και παρακάτω θα επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί ο χαρακτηρισμός αυτός. Τουλάχιστον για την μία εξ αυτών.

Η περίπτωση μετακίνησης του κ. Ρήμου από την αντιδημαρχία Τουρισμού και Πολιτισμού στην αντιδημαρχία Οικονομικών, δημοτικής περιουσίας και υπηρεσίας Δόμησης, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως υπήρξε και η πλέον πολιτικά θορυβώδης. Διότι ο κ. Ρήμος υπήρξε ένα από τα πλέον προβεβλημένα μέλη της προηγούμενης δημοτικής αρχής μέσω των ΦΜΕ (Φιλικά Μαζικής Ενημέρωσης). Αλλά και από το γεγονός πως απολάμβανε τις τιμητικές δάφνες που του απέδιδαν λόγω της τουριστικής ανάπτυξης (;) που ισχυρίζονται παρατηρήθηκε στην πόλη της Καστοριάς μέσω των πολιτικών του.

Υποθετικά λοιπόν, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν με την περίπτωση μετακίνησης του κ. Ρήμου στην νέα αντιδημαρχία. Είτε τελικά που η πολιτική που ασκήθηκε στο κομμάτι του Τουρισμού και του Πολιτισμού από τον πρώην αρμόδιο αντιδήμαρχο απέτυχε ή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ανέμενε ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Κορεντσίδης. Είτε που στα μάτια του δημάρχου κρίθηκε η προηγούμενη θητεία του κ. Ρήμου άκρως επιτυχημένη, και θεωρώντας αυτό ως δεδομένο, του ανέθεσε ένα νέο χαρτοφυλάκιο αναμένοντας τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Να την είδε δηλαδή κάτι σε Άδωνις Γεωργιάδης, της τοπικής δημοτικής σκηνής. Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για τις πολιτικές κρίσεις του δημάρχου κ. Κορεντσίδη.

Αλλά και υπό τις δεδομένες υποθέσεις εργασίας υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που ενδεχομένως να ζητούν απαντήσεις. Ή μπορεί και όχι. Όπως για παράδειγμα, ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που ο κ. Ρήμος ανταπεξήλθε επάξια στα καθήκοντά του και η Καστοριά όντως αναπτύχθηκε τουριστικά όπως επί τρία χρόνια καυχιόντουσαν οι της δημοτικής αρχής, είναι ορθότερο να απομακρυνθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή να συνεχίσει στο ίδιο χαρτοφυλάκιο και να το αναπτύξει ακόμα περισσότερο; Το ερώτημα περισσότερο φαίνεται να έχει τον χαρακτήρα του ρητορικού παρά οποιονδήποτε άλλο. Εκτός και αν υπήρξαν άλλοι λόγοι που ο κ. Κορεντσίδης μετέθεσε σε άλλο πόστο (των Οικονομικών) τον τέως αντιδήμαρχο Τουρισμού, και τους οποίους ενδεχομένως να γνωρίζουν καλύτερα οι δυο τους.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ο κ. Ρήμος δήλωσε (επιτέλους) αυτό που πολλοί δημότες (όσοι φυσικά τα τελευταία χρόνια τολμούν να εκφράσουν δημοσίως την άποψή τους) αντιμετώπιζαν ως αυτονόητο και σχεδόν δεδομένο: πως δηλαδή «η Μαγική Λιμνοπολιτεία, το Χωριό του Άι-Βασίλη, δεν είναι αυτό που αρμόζει στην Καστοριά, ή που θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, ή καλύτερα να μην γίνει καθόλου του χρόνου». 


* * *

Πάντως το γεγονός πως ο κ. Ρήμος κατά την πρώτη του ραδιοφωνική παρουσία σε εκπομπή δημοσιογραφικού τζιμανιού, μίλησε περισσότερο με την παλιά του ιδιότητα (ως αντιδήμαρχος Τουρισμού) παρά με την νέα, ενδεχομένως να αποτελεί και κάποιου είδους πολιτικού μηνύματος. Τόσο προς τον πολιτικό του προϊστάμενο κ. Κορεντσίδη όσο και προς τον νεοεκλεγέντα αντιδήμαρχο κ. Εμμανουήλ Εγγλέζο που διαδέχθηκε στην ίδια θέση τον κ. Ρήμο. 

Και θα πρέπει να του αναγνωριστεί το γεγονός πως απαλλαγμένος από τα παλαιά καθήκοντά του μίλησε σχετικά απελευθερωμένα, δικαιολογώντας ταυτόχρονα την κριτική που του ασκήθηκε κατά το παρελθόν, όπως για παράδειγμα για την περίπτωση του θεματικού πάρκου της εορταστικής περιόδου "8 με 8" που παρουσιαζόταν ως κάτι το… μοναδικό και πρωτότυπο εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπου χωρίς περιστροφές ο κ. Ρήμος δήλωσε (επιτέλους) αυτό που πολλοί δημότες (όσοι φυσικά τα τελευταία χρόνια τολμούν να εκφράσουν δημοσίως την άποψή τους) αντιμετώπιζαν ως αυτονόητο και σχεδόν δεδομένο: πως δηλαδή «η Μαγική Λιμνοπολιτεία, το Χωριό του Άι-Βασίλη, δεν είναι αυτό που αρμόζει στην Καστοριά, ή που θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ή καλύτερα να μην γίνει καθόλου του χρόνου». 

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσους (θαρραλέους) συμπολίτες ασκούσαν κριτική για το χαμηλό επίπεδο του συγκεκριμένου θεματικού πάρκου,όταν ταυτόχρονα οι της δημοτικής αρχής και τα ΦΜΕ φούσκωναν από περηφάνια για τα "εικαστικά κατορθώματά" (τους), εκφράζοντας δυσανεξία στην όποια κριτική δεχόντουσαν.

Μεταξύ των άλλων που δήλωσε μάλιστα για το ίδιο ζήτημα, ήταν και οι σχεδόν συμβουλευτικές τοποθετήσεις του με αποδέκτη τον νυν αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Εγγλέζο όσο αφορά την αμεσότητα που πρέπει να κινηθεί ο νέος διαχειριστής του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, ώστε την επόμενη εορταστική σεζόν, η "Μαγική Λιμνοπολιτεία" να έχει νέα όψη, αποφεύγοντας να έχει την φετινή (περσινή, προπέρσινη κ.ο.κ.) εικόνα.

Αν κάτι έχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία και που προέκυψε από τις τοποθετήσεις του κ. Ρήμου είναι το γεγονός, πως είναι ο δεύτερος μετά τον τέως πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κίμωνα Μηταλίδη, προερχόμενοι αμφότεροι από τον ίδιο δημοτικό συνδυασμό, οι οποίοι απελευθερωμένοι από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν να μιλήσουν με τρόπο διαφορετικό από τις περιόδους που έφεραν το ειδικό βάρος άσκησης πολιτικής.

Ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Και το παράδειγμά τους θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όσους ασκούν πολιτική, χωρίς να χρειάζονται να περάσουν μήνες ή και χρόνια για να παραδεχθούν την πραγματικότητα, παραγκωνίζοντας την εικονική πραγματικότητα που ενδεχομένως να τους προσφέρει η άσκηση εξουσίας και οι κολακείες των ΦΜΕ. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιανουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1209.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ