26.7.07

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ



[κλικ για να ανοίξει το διάγραμμα]


<<...Πολύ ψηλά και σε συχνότητα ανάγνωσης βρίσκονται συνολικά οι εφημερίδες-μέλη του ΣΙΕΠΤ, με τις εκδόσεις "Αναπτυξιακος Τυπος", "Ευρυτανικα Νεα", "Οδός", "Πενα"," Λαος Του Αλμυρού", "Αδεσμευτη Γνωμη" και "Σεντρα" να κυριαρχούν στους νομούς Γρεβενών, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας...>>.


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007 11:06
ΤΟ ΕΘΝΟΣ Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007


ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ της συχνότητας ανάγνωσης κατέκτησε η ΟΔΟΣ στο αναγνωστικό κοινό του νομού Καστοριάς σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από κοινοπραξία εταιρειών (MRB, V,PRC, METRON ANALYSIS) κατά το χρονικό διάστημα 2/3/07 έως 15/3/07 σε πανελλήνιο επίπεδο. Η είδηση για το αποτέλεσμα αυτό στην Καστοριά, και για άλλες εφημερίδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδος προβλήθηκε με ειδικά αφιερώματα σε μεγάλες εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Είναι πια συνηθισμένο να λέγεται ότι οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης είναι απλά ένα εργαλείο που αποτυπώνει τις τάσεις του δείγματος σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ότι δεν αναγνωρίζει πρωτεία. Όμως είναι σαφές ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διάκρισης, προκαλούν ικανοποίηση στην προσπάθεια που καταβάλλεται για ποιοτική και πολιτικοποιημένη έκδοση.

Η ΟΔΟΣ γνωρίζει ότι διαβάζεται από ένα σαφώς προσδιορισμένο αναγνωστικό κοινό στο οποίο κυριαρχούν οι συστηματικοί αναγνώστες με μία σχέση που σφυρηλατείται 9 χρόνια τώρα και θεμελιώνεται στην έντονη πολιτικοποίηση της εφημερίδας, αλλά με ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα απέναντι σε όλους. Στην έμφαση στα ζητήματα της Καστοριάς και τον πολιτισμό. Στα στενά κοινωνικά θέματα. Στην ποιότητα της ενημέρωσης, την προσεγμένη ποσότητα της διαφημιστικής ύλης, το ελεύθερο βήμα που παρέχει σε όσους επιθυμούν να αρθρογραφήσουν αλλά κατ΄ αποκλειστικότητα και στην έλλειψη εμπορευματοποίησης της είδησης, ή της κριτικής. Καθώς και στην αισθητική της εφημερίδας και την λειτουργικότητα κατά την παρουσίαση της ύλης της, ώστε το design αφ' ενός μεν να ανταποκρίνεται στο σήμερα αφ' ετέρου να μην πνίγει τον αναγνώστη.

Η ΟΔΟΣ πέτυχε την πρώτη θέση στο κατ' εξοχήν ποιοτικό ερώτημα, παρά το γεγονός του σημαντικού ανταγωνισμού που εκδηλώνεται στην Καστοριά και το ότι η κυκλοφορία της εφημερίδας γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε πραγματικούς συνδρομητές, και κυρίως στα αστικά κέντρα του νομού.
Η ΟΔΟΣ πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό στον Νομό στην συχνότητα ανάγνωσης, αν και δεν κυκλοφορεί παντού, δεν διανέμεται δωρεάν σαν να είναι διαφημιστικό φυλλάδιο πολυκαταστήματος, αλλά αποστέλλεται στον κύκλο των συνδρομητών της που συγκροτούν έτσι ένα είδος club που με την σειρά του συμβάλλει στην εξέλιξη της εφημερίδας, το στίγμα της, αλλά και της Καστοριάς.

Στόχος της εφημερίδας από την αρχή ήταν να περιορίσει το φαινόμενο της εκούσιας ή ακούσιας λαθρανάγνωσης. Ούτε ανταποκρινόταν στους σχεδιασμούς της, να ταχυδρομείται εν είδει φωτογραφικού magazine, σε αόριστο αριθμό υπαρκτών και ανύπαρκτων προσώπων (ακόμη και σε αποβιώσαντες), στις διάφορες υπηρεσίες και γραφεία, χωρίς συνδρομή και σε οποιονδήποτε δεν μπορούσε να έχει συνείδηση της ανάγνωσης και της επιλογής του να είναι συνδρομητής.

Στόχος της ΟΔΟΥ δεν ήταν ποτέ οι γραφικότητες, η προγονοπληξία, το εμπόριο της ύλης της, το κουτσουμπολιό, ή η αναδημοσίευση των ειδήσεων της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, αλλά η ανάδειξη των ουσιαστικών ζητημάτων, η αντικειμενική παρουσίαση της είδησης, η κριτική. Στόχος ήταν να αποκτήσει fun club αναγνωστών που ξεχωρίζουν και δεν μπερδεύουν τα εβδομαδιαία φύλλα της σαν να είναι όλα ίδια.
Χωρίς αμφιβολία μέγιστη συμβολή στο αποτέλεσμα αυτό που κατατάσσει την ΟΔΟ στην κορυφή της ανάγνωσης ανήκει στους αναγνώστες και τους φίλους। Χωρίς αυτούς τίποτε δεν θα ήταν ούτε δεδομένο, ούτε αυτονόητο.

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ