26.7.07

ΑΡΓΥΡΙΟΥ Κ. ΜΑΛΕΓΚΑΝΟΥ: Στην εποχή της πληροφορίας... και της βουλευομένης δημοκρατίας...

Η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση είναι βασική αρχή της δημοκρατίας. Η πολωμένη γνώμη ή αλλιώς η μονοδιάστατη προσέγγιση της αλήθειας, αποτελεί βρόγχο για τη δημοκρατία. Τα Μ.Μ.Ε. βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως είναι πολύ λίγες οι αυτόνομες φωνές και περιλαμβάνονται κυρίως αυτές που βγαίνουν από τυπογραφεία. Λαμπερή εξαίρεση στα τηλεοπτικά ερτζιανά το κανάλι της Βουλής. Η πρωτοτυπία του οφείλεται στη πρωτογενή παραγωγή πληροφόρησης.
Όταν ένας πολιτικός παράγει ανοησία περισσότερη από αυτήν που μπορεί να κρύψει, τότε εκτίθεται. Δηλαδή, ο 'θόρυβος' (στην γλώσσα των επικοινωνιολόγων) ανάμεσα στον παραγωγό-μεταδότη (υπουργοί, βουλευτές, κτλ.) και τον δέκτη (πολίτες) γίνεται εκκωφαντικός. Σε αντίθεση, το κανάλι της Βουλής παράγει ενημέρωση όπου ο "θόρυβος" είναι περιορισμένος. Ένα χαρακτηριστικό μεγάλης αξίας αν λογιστούμε τις εκατοντάδες ανεπεξέργαστες πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν ανά εικοσιτετράωρο. Δικαιολογημένα η αναφορά στην εποχή μας ως 'η εποχή της πληροφορίας'. Ή ακόμα καλύτερα της υπερπληροφόρησης, της αποδόμησης της γνώσης και της χαμένης διαύγειας της σκέψης.
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα από τα τέλη του 2003 προστέθηκε στην πληροφοριακή μας υποδομή (ναι, υπάρχει και τέτοια) και το κανάλι της Βουλής. Παρατίθεται πιο κάτω αυτούσια η διαφήμιση του καναλιού της Βουλής:
"Η Βουλή των Ελλήνων, όπως και πολλά άλλα σύγχρονα κοινοβούλια, διαθέτει τον δικό της τηλεοπτικό σταθμό. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής ("ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ") είναι θεματικός, με άξονες την πολιτική, τους θεσμούς, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Πρωταρχικό μέλημα του σταθμού είναι η παροχή, σε κάθε Έλληνα πολίτη, άμεσης πρόσβασης στις εργασίες του κοινοβουλίου - στο χώρο που χτυπά η καρδιά της Δημοκρατίας και λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου. Για το σκοπό αυτό μεταδίδεται ζωντανά το σύνολο των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς και του Τμήματος Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Θερινά Τμήματα). Μεταδίδονται επίσης οι εργασίες των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών των λοιπών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Από τον Δεκέμβριο 2004 άρχισε να μεταδίδεται και Δελτίο Κοινοβουλευτικών Ειδήσεων, το οποίο παρέχει καθημερινά (από Δευτέρα έως και Παρασκευή) συνοπτική αλλά και ουσιαστική, ενημέρωση για το έργο που συντελείται στη Βουλή. Περιέχει, επίσης, και ευρύτερη πληροφόρηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας. Το δελτίο ειδήσεων καλύπτει και τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με έμφαση στη δραστηριότητα των ελλήνων ευρωβουλευτών.
Το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα του σταθμού πλαισιώνεται από πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα (καθημερινά από 18.00 έως 24.00) που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ (για την ιστορία, την κοινωνία, τις επιστήμες, τις τέχνες και τη φύση), επιλεγμένες κινηματογραφικές ταινίες, θέατρο, όπερα, κλασσική μουσική και χορό.
Στοιχεία της φυσιογνωμίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων είναι η αντικειμενικότητα και η προσπάθεια για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στις επιλογές του. Απώτερος στόχος του είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση υπευθύνων πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στα κοινά του τόπου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής είναι ο μόνος κοινοβουλευτικός σταθμός της Ευρώπης που εκπέμπει επίγεια και αναλογικά σε ελεύθερη συχνότητα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης-κάτοχος απλής τηλεοπτικής συσκευής, έχει άμεση πρόσβαση, χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε πρόσθετη εγκατάσταση ή η καταβολή οποιασδήποτε μορφής συνδρομής.
Το σήμα του σταθμού εκπέμπεται επίσης δορυφορικά (από τους δορυφόρους ....) και με αυτή τη μορφή είναι προσιτό όχι μόνο σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στους ομογενείς μας σε άλλες περιοχές του κόσμου."
Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, αντικειμενικά κρίνεται πράγματι ως το πιο σωστό τηλεοπτικό κανάλι που το απολαμβάνουν οι νομοί: Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Ροδόπης, Δωδεκανήσου, Λάρισας, Λέσβου, Αργολίδος, Αχαϊας, Λακωνίας, Κυκλάδων, Φλωρίνης και Χανίων.
Κύριοι τοπικοί άρχοντες (βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και λοιποί) η ερώτησης είναι μία: γιατί αυτό το αγαθό του τηλεοπτικού καναλιού της Βουλής των Ελλήνων τη σήμερον ημέραν της εποχής της πληροφορίας το απολαμβάνουν εδώ και χρόνια οι πολίτες των παραπάνω νομών και οι Καστοριανοί πολίτες χρειάζεται να περνούν μόνο από την προπαγανδιστική διαδικασία τηλεθέασης των ισχυροτάτων οικονομικών εξουσιών που ελέγχουν τα υπόλοιπα Μ.Μ.Ε. και καλλιεργούν κακόγουστες σκοταδιστικές προκαταλήψεις αντί για αντικειμενική ενημέρωση-ψυχαγωγία;
Αναμένοντας την ειλικρινή σας τεκμηριωμένη απάντηση με το αμετάκλητο χρονοδιάγραμμα λήψης του καναλιού της Βουλής των Ελλήνων από τους ακρίτες Καστοριανούς, σας υπενθυμίζω ότι η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση είναι βασική αρχή της δημοκρατίας. Γιατί εάν δεν ισχύει αυτή η συνθήκη για τα πραγματικά πολιτικά δρώμενα, (και το κανάλι της Βουλής μπορεί να δράσει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση) τα Μ.Μ.Ε. και γενικά η προπαγάνδα βομβαρδίζουν το μυαλό μας, αστυνομεύουν τη σκέψη μας, αποπροσανατολίζουν την κρίση μας, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται χυδαίοι λαϊκισμοί και επικίνδυνα εκφυλιστικά φαινόμενα. Καλό πρόσφατο παράδειγμα η αναμετάδοση της κατάλυσης της δημοκρατίας από τους "αναρχικούς" όπου η νυν κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίσχυρη να υπερασπίσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας από τις ακρότητες της μειοψηφίας (ιδέ παιδεία και Εξάρχεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ