25.9.07

ΟΔΟΣ: Απολύτως δημόσια

Στην πρώτη μετεκλογική εβδομάδα της Καστοριάς, ούτε η νέα βουλευτής κ. Β. Μπουζάλη, ούτε ο αποχωρών κ. Ανέστης Αγγελής (που αποσύρθηκαν αστραπιαία, από τα φώτα της δημοσιότητας - καθένας για τους δικούς του λόγους ασφαλώς), ούτε ο κ. Φ. Πετσάλνικος που με τις δηλώσεις του "για ενορχηστρωμένη επίθεση" σε βάρος του κ. Γ. Παπανδρέου "μέσα από το ΠαΣοΚ" απασχόλησε τα πανελλήνιας εμβέλειας MME και κατέστησε πασίδηλο το -ήδη διαδηλωμένο άλλωστε- στίγμα του, ούτε κανείς άλλος πολιτικός παράγοντας, φορέας ή οργανισμός του νομού Καστοριάς δεν έστρεψε πάνω του το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όσο το πέτυχαν στον Δήμο Καστοριάς, με τα έργα των εκτεταμένων ασφαλτοστρώσεων κεντρικών οδικών αρτηριών στην πόλη.

Πιο συγκεκριμένα σχεδόν την επαύριο των εκλογών, τα συνεργεία που εκτελούσαν τις σχετικές εργολαβίες κατέλαβαν κεντρικές θέσεις και μετέβαλαν μεγάλες ζώνες της πόλης, σε εργοτάξια. Η ατμόσφαιρα είχε κάτι από στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

Το θέαμα έμοιαζε πάντως παρήγορο, σε μια πόλη στην οποία οι δρόμοι βρίσκονται γενικά σε κάκιστη κατάσταση -έτσι βεβαίως τους παρέλαβαν οι τωρινοί από τους προκατόχους τους. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν τα έργα αυτά είναι καλοδεχούμενα, αναγκαία και πρέπει να επεκταθούν όπου υπάρχουν ανάγκες. Αλλά τις εντυπώσεις καθώς και τα ποικίλα σχόλια, συγκέντρωσε πιο πολύ κι' από τα έργα, ο ίδιος ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Τσαμίσης που τις τελευταίες εβδομάδες επέδειξε υπερκινητικότητα και αξιοσημείωτη δραστηριότητα. Μερικές φορές, θύμιζε την δραστηριότητα του Γάλλου προέδρου. Αν επιτρέπονται αναγωγές και συγκρίσεις αυτού του είδους.

Βέβαια, δεν είναι καθόλου εξακριβωμένο το πόσο ικανοποιημένος και ασφαλής μπορεί να αισθάνεται ο μέσος δημότης, διαπιστώνοντας ότι ενώπιος ενωπίω, απολύτως δημόσια, ο νομάρχης Καστοριάς κ. Κ. Λιάντσης δήλωσε από το γραφείο του κ. δημάρχου, τον οποίο είχε επισκεφθεί εθιμοτυπικά, ούτε λίγο ούτε πολύ, (σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα), πως ο κ. δήμαρχος Καστοριάς «μόνος του, δεν μπορεί» να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Καστοριάς και να υλοποιήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Και ανήγγειλε εν είδει μανιφέστου, την κηδεμονία του Δήμου από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ή έστω την σύμπραξή τους σε πολλά αμιγώς δημοτικά έργα: σχεδόν σε όλα. Σαν να πρόκειται για επάλληλες μορφές τοπικής αυτοδιοίκησης, και όχι για ανεξάρτητους βαθμούς, με ενίοτε αντικρουόμενες προτεραιότητες.

Για τα οποία έργα, λογικά αλλά και θεσμικά, αντίθετα από τις παρατηρήσεις του κ. νομάρχη, θα έπρεπε να "μπορούν" ο κ. δήμαρχος και οι συνεργάτες του.

Η παρηγορητική ανακοίνωση αυτή του κ. νομάρχη (ο οποίος επιπλέον παρατήρησε ότι τον τελευταίο καιρό η Καστοριά «πέρασε πίσω»), έμεινε αναπάντητη από τον κ. δήμαρχο, ο οποίος δεν έδειξε να αντιδρά στην θεσμική και προσωπική διεμβολή. Έμοιαζε μάλιστα να την επιζητεί. Έστω κι' αν ήταν περισσότερο φλύαρες απ' όσο θα ήθελε ίσως ο κ. νομάρχης, οπωσδήποτε γέννησε απορίες για τα βαθύτερα κίνητρα που υπαγόρευσαν τις δήλωσεις-βόμβα. Που προέρχονται μάλιστα από έναν νομάρχη, που εκλέχτηκε με το επίσημο κομματικό χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, και απευθυνόμενη στον κ. δήμαρχο Καστοριάς, που εκλέχτηκε ως ανεξάρτητος, φαινομενικά "κόντρα" στην επίσημη κομματική στήριξη, και επομένως κατά βεβαιότητα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει επίσημη κομματική υποστήριξη στις επόμενες εκλογές. Ούτε φυσικά ορισμένοι (ελάχιστοι ευτυχώς) από τους στενούς συνεργάτες του δημάρχου που ανήγαγαν το πολιτικό μένος σε αρετή, συγχέοντας τον μόχθο με την μοχθηρία.

Μάλιστα, η στάση του κ. δημάρχου να υποστηρίξει έστω και έμμεσα στις εκλογές συγκεκριμένο υποψήφιο -που έχασε κατά κράτος- και όχι την κα Β. Μπουζάλη, που υποστηρίχθηκε ιδιαιτέρως από περιφερειακούς δήμους, οι οποίοι ανταγωνίζονται σθεναρά την πρωτεύουσα του νομού Καστοριάς, θεωρείται ότι δεν επιτρέπει δημιουργικό κλίμα στις σχέσεις του κ. δημάρχου με την νέα πολιτική κατάσταση. Πολύ περισσότερο που η κα Μπουζάλη υποστηρίχθηκε από εσωτερικούς αντιπάλους του κ. Ι. Τσαμίση.

Αλλά οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. νομάρχη, που σπάνια ενεργεί τυχαία και μπορεί να ερμηνευτεί ως δημόσια πρώτη εκδήλωση υποψηφιότητας για το αξίωμα του δημάρχου στις επόμενες εκλογές, δεν ήταν ο μόνος λόγος που έστρεψε τα βλέμματα στον κ. δήμαρχο.
Η διαρκής προσωπική επιστασία του κ. δημάρχου στα εργοτάξια με τις ασφαλτοστρώσεις, και πολύ περισσότερο η αυτοπρόσωπη συμμετοχή του στην διευθέτηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ακόμη και με την καθοδήγηση των τροχοφόρων, μετά τις πρώτες εικόνες, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και κυρίως ερωτηματικά.

Δεν υπάρχει αντιδήμαρχος έργων; Γιατί θα έπρεπε να είναι μόνος (ή τέλος πάντων περίπου μόνος) ο ίδιος ο δήμαρχος στα εργοτάξια; Δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία ή τροχαία; Αλλιώς, γιατί έπρεπε ο ίδιος ο δήμαρχος να καθοδηγεί την ροή της κυκλοφορίας; Ποιοι αφήνουν τον κ. δήμαρχο Καστοριάς να κάνει πράγματα που ανήκουν σε άλλους, και δεν προστατεύουν την εικόνα του θεσμού που εκπροσωπείται από τον κ. Ιωάννη Τσαμίση; Βελτίωσε την εκτίμηση της κοινής γνώμης αυτή η ασυνήθιστη δραστηριότητα, ή μήπως όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ