17.2.08

ΟΔΟΣ: Υποθηκευμένο μέλλον

Οπωσδήποτε ακούγεται κουραστική η επανάληψη της μονότονης διαπίστωσης, πως όσα διαδραματίζονται στον Δήμο Καστοριάς αποτελούν πρωτοφανείς και φυσικά δυσάρεστες καταστάσεις. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι εκεί, στον Δήμο Καστοριάς, από την αρχή της θητείας τους τον Ιανουάριο του 2007 έως σήμερα, όλες οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου, με πρώτη, καλλίτερη και επικεφαλής την πτέρυγα (ή μήπως τα πτερύγια;) της δημοτικής πλειοψηφίας, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδείξουν ότι, η Καστοριά διέρχεται ένα επεισοδιακό δημοτικό μεσαίωνα.

Αυτή την φορά με αφορμή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ο Δήμος Καστοριάς πρόλαβε και φόρτωσε στις πλάτες του καστοριανού λαού, τραπεζικό δάνειο 1.000.000 ευρώ, πλην όμως, στην συνέχεια, η απόφαση αυτή ακυρώθηκε ως παράνομη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ύστερα από την προσφυγή του συνδυασμού του κ. Κωνσταντίνου Κοντόπουλου, η κατάσταση οδηγείται σε ακόμη πιο πρωτοφανή άκρα.

Με τον κ. Κ. Κοντόπουλο από την μια πλευρά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, να καθιστά κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να διοικηθεί ο Δήμος Καστοριάς με πολιτική δανείων και αδιάφανων διαδικασιών, υπαινισσόμενος ακόμη και κίνηση ποινικών διαδικασιών, με τις κάπως παρορμητικές και οπωσδήποτε φορτισμένες δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεωργίου Καπαχτσή να κινούνται σε αντίστοιχες θέσεις με αυτές του κ. Κοντόπουλου, και από την άλλη πλευρά, με μια διάχυτη αμηχανία και νευρικότητα να διακρίνει όλες τις ενέργειες, κινήσεις και δηλώσεις της δημοτικής πλειοψηφίας, και ιδίως του δημάρχου κ. Ιωάννη Τσαμίση, που μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα απλών πολιτικών επιπλοκών, ένα είναι το βέβαιο: Η Καστοριά, στραβά αρμενίζει και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος διολίσθησης σε κατάσταση ακυβερνησίας. δη, οι πρώτες κινήσεις του αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Σ. Κουμπάνη, ο οποίος προσπάθησε απεγνωσμένα να καλύψει σε επικοινωνιακό επίπεδο τα κενά, μπορούν να ερμηνευθούν ως ενδείξεις σύγχυσης των ρόλων των αξιωματούχων της «Νέας Πνοής», που αν συνεχιστεί ή κλιμακωθεί, θα επισπεύσει και άλλες πραξικοπηματικές εξελίξεις κηδεμονίας της δημοτικής πλειοψηφίας. Και του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς.

Οι δικαιολογίες της «Νέας Πνοής» ότι αποφασίστηκε η δανειοδότηση αυτού του υπέρογκου ποσού από ιδιωτική τράπεζα, προκειμένου να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου Καστοριάς και ειδικά μεταξύ αυτών, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες μισθοδοσίας των υπαλλήλων και του προσωπικού του Δήμου, μπορεί βεβαίως σε μια πρώτη προσέγγιση να ακούγονται ανυστερόβουλες και πολιτικά ηθικές.

Όμως είναι ανεπαρκείς, σε μια πόλη που, για πολύ περισσότερα από 20 χρόνια, αγκομαχά και δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα από τις συνέπειες του δανεισμού της ΔΕΥΑΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Και η οποία, με πρόεδρό της δημοτικό σύμβουλο που έλκεται από τον Απόσκεπο, έχει καταστήσει σαφές ότι, παρά τις δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις του εκείνου του δανείου και τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, οι συνδημότες που κατοικούν σε Απόσκεπο και Κεφαλάρι θα συνεχίσουν να είναι προνομιούχοι και να υδροδοτούνται σε βάρος των υπολοίπων δημοτών της Καστοριάς (αφού οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν το κόστος, και οι ίδιοι δεν πληρώνουν τίποτα).

Και στην οποία πόλη, λειτουργούν επιχειρήσεις πολιτισμού που στοιχίζουν πανάκριβα για να μαθαίνουν σε ελάχιστους νέους ούτια και μπαγλαμάδες, ενώ οι επιχειρήσεις τουρισμού διοργανώνουν θερινές φιέστες με μοντέλες και άλλες γλάστρες σε πισίνες ξενοδοχείων με αλόγιστες δαπάνες.

Επί πλέον, οι δικαιολογίες αυτές μοιάζουν με προφάσεις, σε ένα Δήμο και μια δημοτική αρχή που εκλέχτηκε με πανηγυρική σημαία της την περιστολή των σπαταλών και το νοικοκύρεμα του Δήμου. Ενώ την ίδια ώρα που δανείζονται από τράπεζες χρήματα, που δεν θα πληρώσουν οι ίδιοι, αλλά όλοι εμείς στο κοντινό μέλλον, όχι μόνο δεν φαίνεται να κάνουν οτιδήποτε αποτελεσματικό για να εισρεύσει χρήμα επιχορηγήσεων από κρατικούς ή άλλους φορείς στον Δήμο, ή για να τιθασεύσουν τις σπατάλες και τα χρέη των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά φορτώνουν στις πλάτες των καστοριανών νοικοκυριών και άλλες χρηματικές υποχρεώσεις: Προσλαμβάνοντας με ειδικές σχέσεις, καθαριστές και άλλους συμβασιούχους, που έχουν κατακλύσει την πόλη, και επιβάλλουν αυξήσεις, ιδίως στα τέλη στάθμευσης του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, (μέρος από) το προσωπικό, του οποίου ομολογουμένως πρέπει να αντιληφθεί ότι η πόλη δεν χρειάζεται ηγεμονίσκους και προστάτες της κυκλοφορίας.

Εν πάση περιπτώσει, όλη η κατάσταση μοιάζει γκρίζα και προκαλεί θλίψη, ενώ ήδη εκφράζονται διαφωνίες για τις υπερβολές όλων των εμπλεκόμενων, είτε ανήκουν στην μεριά των καταγελλομένων είτε ανήκουν στους καταγγέλλοντες, οι οποίες εκτιμάται ότι προκαλούν την δυσφορία του καστοριανού λαού και ενισχύουν την πρόβλεψη ότι, απ’ αυτή την κρίση, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, κανείς τους στην πραγματικότητα δεν θα βγεί πολιτικά ωφελημένος, μια και όλοι τους θα αποτελέσουν μέρος του προβλήματος. Το βέβαιο όμως είναι ότι οπωσδήποτε θιγμένη και προσβεβλημένη θα βγει η Καστοριά, οι δημότες και πιο γενικά οι κάτοικοί της, και υποθηκευμένο ακόμη πιο βαθειά τελματωμένο, το μέλλον τους.


[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7.2.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ