28.4.08

ΟΔΟΣ: Σε ιδιώτη!

Αφού το θαυμάσιο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου Ξενία ήδη από το 2000 περίπου εγκαταλείφθηκε περιφρονημένο και λεηλατήθηκε κάτω από τις μύτες των αρμοδίων, τις τελευταίες ημέρες επανήλθε μετά από χρόνια στην επικαιρότητα, μια και επανεξετάζεται η «τύχη» και ο προορισμός του.

Μπορεί οι προθέσεις να ήταν οι καλλίτερες (Κύριος οίδε αν ήταν), αλλά έπρεπε να περάσουν όλα αυτά τα χρόνια της δημοτικής προχειρότητας, των παλινωδιών και των ατελέσφορων αοριστιών από την εποχή της δεύτερης τετραετίας του κ. Δ. Παπουλίδη συνεχώς μέχρι σήμερα, ίσως λίγο πριν (ή μήπως είναι ήδη αργά;) χαρακτηρισθεί «επικινδύνως ετοιμόρροπο», για να επανέλθουν οι «αρμόδιοι» με επικεφαλής την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Β. Μπουζάλη, που προγραμματίζουν να το κάνουν… αυτό που ήταν: ξενοδοχείο!!

Να «σίτεψε» φαίνεται η καταστροφή, θα «ωρίμασαν» οι συνθήκες και οι φωστήρες έριξαν στο τραπέζι, την ιδέα που προϋπήρχε από τότε (μετά τον Εμφύλιο) που το οικόπεδο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καστοριάς στον Ε.Ο.Τ. Όταν περισσεύει η έμπνευση, η φύση κάνει θαύματα, ή φάρσες.

Κι’ όμως, όλα αυτά τα χρόνια που το κτήριο του Ξενία περίμενε την σπάνια έμπνευση της κ. Β. Μπουζάλη (να παραχωρηθεί το κτίσμα σε ιδιώτη για ξενοδοχείο), είχαν φροντίσει όλοι οι σχετικοί να αδειάσουν το εσωτερικό της Καστοριάς από τις κοινωνικές δραστηριότητες που κάνουν μια πόλη, να είναι πόλη. Από την άλλη, οι επιτήδειοι, με την παράλειψή τους να βελτιώσουν την καθημερινότητα στους κατοίκους, εξώθησαν εκατοντάδες οικογένειες, σε «ηρωϊκή» έξοδο στις επεκτάσεις.

Και πότε με τις κίβδηλες υποσχέσεις για την δημιουργία νέου πνευματικού κέντρου στην θέση του παλιού, πότε με τις αερολογίες για την δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου, ή πινακοθήκης, ή χώρου εκδηλώσεων στην θέση του καθημαγμένου Ξενία, ροκάνισαν τον χρόνο και συνέβαλαν ώστε το θαυμάσιο κτήριο να μοιάζει με φάντασμα.
Και η παλιά Καστοριά να αδειάσει.

Φθάσαμε σήμερα σε μια εποχή, που αν τολμήσεις να μιλήσεις για την σωτηρία της παραδοσιακής Καστοριάς, κινδυνεύεις να κακοχαρακτηρισθείς από σωβινιστής και πάνω...
Δικαιούται να διερωτάται επομένως ο κάθε πολίτης, ποιον άραγε εξυπηρετούν αποφάσεις του είδους που προωθούνται για τον Ξενία (ξενοδοχείο ιδιώτη), όταν η Καστοριά έχει μεν υπερ-επάρκεια ξενοδοχείων και καταλυμάτων προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, δεν έχει όμως ΟΥΤΕ μια, ΟΥΤΕ μια υποδομή δημοτικών συμφερόντων στο εσωτερικό της Καστοριάς, αντίστοιχη του Ξενία που να μπορεί να συμβάλλει σε αναζωογόνηση της κλασσικής Καστοριάς και στην κοινωνική συσπείρωση που κυμαίνεται ήδη, σε άθλια επίπεδα, διαλύοντας την πόλη (ως αστικό σύνολο) που σηματοδότησε ό,τι γνωρίζουμε ως Καστοριά.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3.4.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ