10.5.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Διευκρινίζεται ότι η ΟΔΟΣ αφήρεσε από το κείμενο που ακολουθεί όσα σημεία κατά την κρίση της μπορούσαν να έχουν και άλλου είδους προεκτάσεις.


Κύριε διευθυντά,

Διαβάζοντας την εφημερίδα σας (Πέμπτη 20 Μαρτίου / αρ. φύλλου 435) πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα. Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη και υποχρέωση να απαντήσω ή μάλλον να απολογηθώ στους πάρα πολλούς μόνο φίλους συντοπίτες μου για όσα αδίκως μου χρεώνετε εσείς στην σελ. 3 και στην σελ. 9 η κ. Ουρανία Τζίφρα, γειτόνισσα εξ Αθηνών.
Τόσο ψεύτικα όλα αυτά και μα τω Θεώ γεμάτες υποκρισία οι υστερόβουλες καταγγελίες! Τι όμορφα λόγια Θεέ μου! Τι ανωτερότητα! Τι επίπεδο! Επιστρέφοντας λοιπόν τους χαρακτηρισμούς προς το άτομό μου («άγνωστος δράστης», «πήδησε-παραβίασε τον φράχτη», «οικολογικά ασυνείδητος», «ασελγός των ελάτων», «ασυνειδησία όπλισε το χέρι του» κλπ) μάθετε όλη την αλήθεια:

1). Μόνο τέτοιος –έτσι δεν είμαι και αυτό το γνωρίζουν όλοι και ευτυχώς για μένα τυχαίνει να είναι πάρα πολλοί ή μάλλον οι περισσότεροι! Βλέπετε η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι μικρή και καθημερινά ο καθένας μας δίνει τις εξετάσεις του.

2). Πάμε στο επίμαχο θέμα:
Το κλάδεμα-κούρεμα των δύο ελάτων έγινε κατόπιν αδείας από την κα Πόπη Τζίφρα (μητέρα της καταγγέλλουσας) και όχι εν απουσία της. Έγινε τον καιρό που ήταν εδώ, παρουσία ευτυχώς πέντε μαστόρων-μαρτύρων και του ειδικού κηπουρού στον οποίο ανετέθη από εμένα να τα κλαδέψει (Δυστυχώς το παράκανε! Εν αγνοία μου). Προς τιμήν της βέβαια, κατάλαβε έστω και μετά από 20 χρόνια ότι τα είχε φυτέψει λάθος, άναρχα, επιπόλαια, ακριβώς στο όριο και πλέον με το μεγάλωμά τους δημιουργούσαν προβλήματα στον χώρο μου.
Και για τις πολύ ευαίσθητες, οικολογικές-περιβαλλοντικές ψυχές ας μάθουν ότι η δ/νση Γεωργίας ορίζει ότι προκειμένου για φύτεμα τέτοιων δένδρων που απλώνουν κλαδιά έως και 3 μ. πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση 3-4 μ. από το όριο το γειτονικό, ούτως ώστε με το μεγάλωμά τους να μην ενοχλούν. Κατανοητό

Ίσως αναρωτιέστε ποια είναι τα προβλήματα; Ανάμεσα λοιπόν από τα δύο έλατα και στο ύψος μέχρι το οποίο κουρεύτηκαν, περνάει καλώδιο της ΔΕΗ υψηλής τάσης-τριφασικό (άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς), λούκια της οικοδομής, αποχετεύσεις διαρκώς βουλωμένα, πρόσβαση στο πίσω μέρος της οικοδομής μου αδύνατη! Να βγάλουμε τα μάτια μας δηλαδή.
Φίλοι οικολόγοι - περιβαλλοντολόγοι, ευαίσθητοι κατά τα άλλα, προκειμένου να μην κλαδέψουμε τα ελατάκια –που στο κάτω κάτω όπως θα σας εξηγήσω στην συνέχεια, για άλλους σκοπούς φυτεύτηκαν.

3). Ουδέποτε λειτούργησα επιπόλαια, ασυνείδητα. Ουδέποτε πήδηξα τον φράχτη του γειτονικού οικοπέδου. Ουδέποτε «ασέλγησα» στα έλατά τους. Σας είπα δεν είμαι τέτοιος.
Θα μου πείτε τότε πώς τα κλάδεψε ο κηπουρός; Απλά η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται. Υπάρχουν σύγχρονα αλυσοπριονάκια με τα οποία μπορείς να κλαδεύεις μέχρι 3-4 μέτρα χωρίς να χρειαστεί να σκαρφαλώνεις.

Ένα τέτοιο λοιπόν χρησιμοποίησε και ο ειδικός στο κλάδεμα των δένδρων και δεν χρειάστηκε καν να μπει στον χώρο της κυρίας, διότι τα δένδρα της κατά τα 2/3 ήταν στον χώρο μου!
Δυστυχώς λοιπόν δεν άρεσε το κλάδεμα (όντως το είχε παρακάνει ο κηπουρός). Στενοχωρήθηκε, όμως προς τιμήν της αφού υπέδειξε ταυτόχρονα και πού ακριβώς θα χτίσουν οι μάστοροί μου τον μεταξύ μας φράχτη οριστικά, είπε: «Δεν πειράζει, ό,τι έγινε έγινε. Έτσι κι αλλιώς είχα σκοπό να κόψω από την ρίζα αυτά τα δύο έλατα. Θα φυτέψω δένδρα χαμηλά που να μη απλώνουν και να μην σ’ ενοχλούν. Στο όνομα της καλής γειτονίας». Τέλος το περιστατικό. Όλα καλά. Λύθηκε η παρεξήγηση.

Το τριήμερο της Αποκριάς, εμφανίζεται εξ Αθηνών η γειτόνισσα κα Ουρανία Τζίφρα (κόρη της κας Πόπης). Ευαίσθητη οικολογικά, κλαίει για το περιβάλλον κλπ (τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα). Ακούω τις φωνές της ζωής μου, πρωτόγνωρα για μένα..
Απειλές ποικιλοτρόπως, θα φέρει δικηγόρους από Αθήνα, θα με καταστρέψει, θα χτίσει τοίχους ανάμεσά μας γιατί δεν γουστάρει να βλέπει τα μούτρα μας, θα μας βάλει σε σειρά εμάς τους χωριάτες. Στέλνει εξώδικα (πλέον στο όνομα της μητέρα της). Βάζει μηχανικούς να ψάχνει διάφορα. Αλλά κατά τα άλλα οι ευαισθησίες, ευαισθησίες για το κλάδεμα των δύο ελάτων!

Εδώ είμαστε λοιπόν. Ελάτε κρεμάστε μας!
Απαντώ λοιπόν κι εγώ με την σειρά μου στις καταγγελίες της. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια; Μήπως για άλλους λόγους φυτεύθηκαν αυτά τα έλατα τα πάρα πολλά σε εκείνο μόνο το σημείο του προκηπίου και μόνο εκεί και ενώ υπάρχει κήπος περίπου 1.000 τμ; δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο αλλού; Μήπως θέλετε να κρύψουν κάτι πολύ άσχημο πίσω από τα όμορφα κατά άλλα, αλλά πολύ μεθοδικά κακοφυτεμένα έλατα;

Μήπως θέλετε να αποκρύψουν την αρχιτεκτονική ασχήμια που προκλήθηκε στο πανέμορφο νεοκλασσικό που θα κληρονομήθηκε από τους παππούδες (θα τρίζουν τα κόκκαλά τους) και γι’ αυτό ξαφνικά ξύπνησε η οικολογική ευαισθησία;
Εγώ δεν θα στείλω φωτογραφία αυτού του πραγματικού εγκλήματός γιατί δεν θέλω να πέσω στο ίδιο επίπεδό. Εσείς;

Μάθετε λοιπόν όλοι εσείς, ότι εγώ είμαι πολύ πιο ευαίσθητος οικολογικά-περιβαλλοντικά.. Μάθε ότι έχω διαθέσει το πατρικό μου επί της οδού Χριστ. Ζάχου 18 (που όταν μάθεις την ιστορία του θα μου ζητάς «αυτόγραφα») στον περιβαλλοντικό σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» του οποίου είμαι και μέλος (εσύ άραγε πού είσαι;), ακυρώνοντας την πώλησή του έναντι μυθώδους χρηματικού ποσού σε μεγάλη επώνυμη κρητική ξενοδοχειακή εταιρεία. Μάθε λοιπόν ότι δεν με τρομάζουν οι απειλές (γιατί δεν έκανα και κανένα έγκλημα), έστω κι αν αυτές έρχονται από τους δικηγόρους του Κορκολή. Δηλαδή οι δικοί μας οι δικηγόροι δεν κάνουν; Εκείνοι εξ Αθηνών έχουν την δύναμη να φυλακίζουν όποιον κλαδέψει ένα δένδρο;
Και το ευτύχημα είναι ότι η Καστοριά μας ξέρει όλους Ζήστε λοιπόν στην όμορφη Αθήνα, και άστε με εμένα να λύσω τα δικά μου. Άστε με να κάνω το μεροκάματό μου γιατί εγώ το έχω ακόμη ανάγκη και τα κλαράκια στα δενδράκια σου σύντομα θα ξαναμεγαλώσουν.
Και όποιοι δεν θέλουν να μας βλέπουν μία φορά , εμείς δεν θέλουμε να τους βλέπουμε 150.
Παρ’ όλα αυτά οφείλω να ζητήσω συγνώμη από την κα Πόπη που την στενοχώρησα και αν ποτέ με χρειαστεί εγώ δίπλα θα είμαι. Θα είμαι «ο καλός γείτονας». Ήταν ένα ατυχές γεγονός.
Και κάτι τελευταίο: Γιατί άραγε άρον-άρον έσπευσαν να φυτέψουν καινούργια έτοιμα μεγάλα δένδρα και στην σωστή απόσταση που ορίζει ο νόμος; Μήπως τελικά κι εγώ έχω λίγο δίκιο;

Εγώ πάλι σας αγαπώ και σας σέβομαι! Όμως δεν κερδίζονται οι καλές γειτονίες έτσι, εκτός αν έτσι συμβαίνει στην Αθήνα! «Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς» έλεγε η μακαρίτισσα μάνα μου. Την θυμάστε καθόλου; Μήπως της ήσασταν πολύ υποχρεωμένοι;

Ο «καλός σας γείτονας»
Δημήτρης Ζάχος

ΥΓ1) Μετά από αυτό θέλω να πιστεύω ότι οι κυρίες δασκάλες της α’ και β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μαυροχωρίου, που αναφέρθηκαν στο άτομό μου, στο φύλλο σας με αριθμό 438 στην στήλη «Λόγος & Αντίλογος» στην σελίδα 8, εξ αιτίας της επιστολής της κας Τζίφρα, να ανασκευάσουν και να μην βιάζονται να βγάζουν συμπεράσματα χωρίς να ακούσουν και την άλλη πλευρά. Εκτός κι αν είναι κολλητές και θέλουν σεκοντάροντας να μας την πουν. Μήπως;

ΥΓ2) Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την πρόεδρο του συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι» κα Νένη Τσαδήλα που με μεγάλη αυτοθυσία, μεσάνυχτα βοήθησε αδέσποτη γατούλα εγκλωβισμένη στο υπόγειο του συλλόγου να γεννήσει τα γατάκια της αισίως. Να μας ζήσουν. Πάντα τέτοια!

ΥΓ3) Και για σένα φίλε μου που «μου την λες» από τη στήλη της εφημερίδας «Κάποτε στην Καστοριά», θα στα πω στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας. Σού ‘χω πασχαλιάτικο δώρο.

Ο Καλός σας Γείτονας
Δημήτρης Ζάχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ