3.8.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε Διευθυντά,

Στις 9 Ιουλίου κάνοντας… «ζάπινγκ» στην τηλεόραση… χτύπησε το «κοντρόλ» και την ΕΤ3 και την εκπομπή του κ. Σαββίδη, με θέμα το σκοπιανό. Φυσικά σταμάτησα εκεί!
Όλοι, πολλοί εν πάση περιπτώσει, λένε πολλά για το θέμα, ανάλογα με όποιες γνώσεις και γνώμες έχουν γι’ αυτό, αλλά και με το προσωπικό τρόπο-βλέμμα που το αντιμετωπίζουν.
Θα καταντούσε κουραστικό αν οι άνθρωποι του νεότευκτου γειτονικού κράτους διέθεταν και ψιχία λογικής και σοβαρότητας. Δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και με καθημερινές προκλήσεις τους, μπορεί να προβλέψει ο καθένας πως το σήριαλ θα έχει μάκρος….
Και βέβαια, ευτυχώς το κατάλαβε και η Αθήνα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σοβαρή αντιμετώπιση.

Τώρα μας προέκυψε και «μειονότητα» αλλά και απαιτήσεις για… περιουσίες.
Έχω την άποψη πως η κυρία Μπακογιάννη είναι η πιο κατάλληλη πολιτικός για να τους αντιμετωπίσει (όπως και παρακάτω σημειώνω).
Στην εκπομπή λοιπόν που ανέφερα του κ. Σαββίδη, κάποια στιγμή ο κ. Λυγερός (είναι από τους σοβαρούς δημοσιογράφους και από τους λίγους που έχουν σφαιρική γνώση του θέματος), άρχισε φράση, όταν του δόθηκε ο λόγος, για δοσιλογισμό, αλλά τον διέκοψε ο κ. Σαββίδης λέγοντας (περίπου) «μα δεν είναι αυτοί που μετά το τερματισμό του εμφυλίου εγκαταστάθηκαν εκεί στα Σκόπια;».
Με την διακοπή η συζήτηση πήγε σε άλλο θέμα και ο κ. Λυγερός δεν ολοκλήρωσε την σκέψη-άποψή του.

Με αναστάτωσε το γεγονός πως ένας δημοσιογράφος κρατικού καναλιού και ασχολούμενος χρόνια με το θέμα αγνοούσε βασικά στοιχεία του σοβαρού αυτού θέματος!
Πριν προκύψει η επιστολή Γκρουέφκσι (τι πρόκληση!) δεν άντεξα και έστειλα επιστολή στον κ. Σαββίδη για την απαράδεκτη άγνοια σημαντικών στοιχείων του θέματος, που ύπουλα παρασιωπούν οι άνθρωποι, που όμως σήμερα τουλάχιστον εμείς, πρέπει να προβάλλουμε. Ιδιαίτερα τώρα που έχουν το θράσος να.. ζητούν και τα ρέστα (αποζημιώσεις κλπ).
Σας κοινοποιώ λοιπόν αυτήν την επιστολή με την ελπίδα πως αν δημοσιευθεί στην ΟΔΟ, θα υπάρξουν συμπατριώτες που θα έχουν πολλά συγκεκριμένα στοιχεία για τις αθλιότητες των κομιτατζήδων της εποχής εκείνης, που όλοι (οι περισσότεροι) κατάφεραν να περάσουν στην γειτονική σερβική περιφέρεια, που με μαγικό τιτοϊκό τρόπο, μετατράπηκε σε «κράτος» και… «έθνος»!

Δηλαδή ο κ. Σαββίδης αγνοεί τι έγινε στην κατοχή με τους βουλγαρίσαντες, αλλά και τα εγκλήματά τους, και γενικά με τις πολλές ανθελληνικές και αντεθνικές πράξεις τους, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό, υπηρετώντας τους κατακτητές, και έχοντας την βεβαιότητα πως θα κληθούν να δώσουν λόγο στην Ελληνική Δικαιοσύνη, βρήκαν θερμή στέγη στο κυοφορούμενο κρατίδιο.
Αυτής της κατηγορίας προϊόντα είναι οι Γκρουέφκι, Μιλόσοσκι και οι λοιποί, που δυστυχώς με την υποστήριξη των σημερινών φίλων Αμερικανών, έφτασαν να ζητούν και τα ρέστα!
Ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Βασίλης Κ. Χριστόπουλος
Βενιζέλου 7, 55133 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310433455

Αγαπητέ κύριε Σαββίδη,

Δεν είμαι… φανατικός χρήστης της tv, αλλά κατά καιρούς παρακολουθώ πέρα από τις ειδήσεις (που έχουν γίνει κουραστικές τελευταία) και άλλες, περιστασιακά, εκπομπές, συνεπώς και την δική σας.
Θα ομολογήσω πως το σκοπιανό με απασχολεί, όπως πλέον όλους τους Έλληνες, αλλά θα έλεγα λίγο περισσότερο.
Ίσως να οφείλεται στην καταγωγή μου από την Δυτική Μακεδονία, τον νομό Καστοριάς, το κεφαλοχώρι Κορησός.
Έτσι, κάθε άκουσμα, κάθε γραπτό σχετικά με το θέμα, τραβάει την προσοχή μου. Κι ακόμη έχω γράψει κάποια άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες της Καστοριάς, καθώς και πολλές επιστολές προς δημοσιογράφους των Αθηνών (Καψής, Σωμερίτης κά) πάντα σχετικά με το θέμα αυτό.
Δεν είμαι ειδικός, ούτε ιστορικός βέβαια, υπήρξα τραπεζικός με σπουδές νομικές και οικονομικές και έκλεισα την σταδιοδρομία μου ως γενικός διευθυντής της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, όταν υπήρχε! Θα σημειώσω ακόμη πως καλοπροαίρετα στέλνω αυτήν την επιστολή, ύστερα από διαπίστωση, βλέποντας την χθεσινή (9/7) εκπομπή σας, πως σας διαφεύγει μία σοβαρότατη πτυχή αυτού του θέματος. Αδικαιολόγητη, συγχωρέστε με, για έναν δημοσιογράφο που έχει τόσο ασχοληθεί με το θέμα.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, στην παραπάνω εκπομπή (συμμέτοχοι Λυγερός, Γούναρης (;) κάποιος άλλος, και παρεμβαίνων ο κ. Ζαχαράκης), όταν ο κ. Λυγερός, αναφερόμενος στους Σκοπιανούς, άρχισε φράση για δοσιλογισμό, τον διακόψατε λέγοντας (οι λέξεις περίπου) «Μα τι λέτε, αυτοί δεν είναι που με την λήξη του εμφυλίου πολέμου κατέληξαν εκεί;».
Κύριε Σαββίδη, έμεινα κατάπληκτος, μου ήρθε η έννοια της αρχαιοελληνικής λέξης «ενεός». Έμεινα ενεός!
Δεν γνωρίζετε λοιπόν τι έγινε στην χώρα μας στην διάρκεια της κατοχής; Δεν γνωρίζετε την δράση των βουλγαρισάντων (δεν υπήρχε (δεν υπήρχε Μακεδονικό), σε κάποιες περιοχές της χώρας, κύρια στην Δυτική Μακεδονία; Δεν ακούσατε ή διαβάσατε για τους κομιτατζήδες; Για την συνεργασία τους με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς; Για τα εγκλήματά τους; Το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας που έπαιξαν ρόλο με τους Γερμανούς;
Τι να πρωτογράψω γι’ αυτήν την τρομερή περίοδο κύριε Σαββίδη; Έγιναν πολλά εγκλήματα από μέρους αυτών των ανθρώπων, που το μένος τους ήταν μεγαλύτερο κατά των προσφύγων (Μικρασιατών και Ποντίων) αφού κυριαρχούσαν στην υπό ξενική κατοχή τμήματα του νομού (υπήρχε και το ελεύθερο τμήμα).Οι Ιταλοί, μετά την ανάπτυξη του αντάρτικου, κλείστηκαν στην Καστοριά.
Κάντε μία βόλτα σε Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, για να πάρετε μία ιδέα από ειδικότερους, αν και το θέμα τείνει να ξεχαστεί. Και θεωρώ καλό αυτό, για να μην τραυματίζονται, ενδεχόμενα, συγγενείς των εγκλημάτων, που δεν έφταιξαν σε τίποτε και παραμένουν καθαρά έλληνες πολίτες. Όμως για να μην μακρηγορώ:


Κύριε Σαββίδη,

Βέβαια είναι και αυτοί που κατέληξαν μετά τον τερματισμό του εμφυλίου στην χώρα αυτή. Αλλά ο κύριος όγκος που εγκαταστάθηκαν εκεί, βρήκαν, θα έλεγα, ζεστή αγκαλιά, τους χρειάζονταν, ήταν οι βουλγαρίσαντες από όλη την Μακεδονία και την Θράκη. Και βέβαια όλοι οι εγκληματίσαντες στην Δυτική Μακεδονία και κύρια στον νομό Καστοριάς σαν κομιτατζήδες, αφού στην Βουλγαρία σαν συνεργάτες των φασιστών δεν ήσαν ευπρόσδεκτοι…!
Συντονιστής τους και σύνδεσμος με τους κατακτητές ήταν ένας βούλγαρος υπολοχαγός, ο περίφημος Κάλτσεφ, που υποθέτω, σαν εθνικιστής, δεν μπορούσε να βρει στέγη στην κομμουνιστική Βουλγαρία και παραδόθηκε στις Ελληνικές Αρχές. Δικάστηκε
συνέχεια στην επόμενη σελίδα
συνέχεια
και εκτελέστηκε.
Αυτή η κατηγορία των «πολιτών» αυτής της χώρας είναι οι πιο φανατικοί και οι περισσότερο μισούντες κάθε τι ελληνικό, μεταφέροντας μέσα τους το πνεύμα της προ της απελευθέρωσης (1912-1913) κατάστασης. Βγήκε στην επιφάνεια όταν δόθηκε η ευκαιρία στην διάρκεια της κατοχής (με εγκλήματα) και διακρίνεται και σήμερα από μία σημαντική μερίδα τους.
Επομένως είναι θράσος (μάλλον ελιγμός) να ομιλούν για ιδιοκτησίες και δικαιώματα και φυσικά δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες τους.
Θα πρέπει κανονικά να καλούνται όχι να πάρουν, αλλά να δώσουν λόγο για τα εγκλήματα των προγόνων τους. Και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: γιατί έφυγαν; Όπως οι Αλβανοί της Θεσπρωτίας.
Δεν βλέπω πως έχουν τελειωμό αυτά που θα ήθελα να πω για το θέμα. Γι’ αυτό θα κλείσω με μία προτροπή και μία διαπίστωση.
1. Η προτροπή προς τον συμπαθή κ. Σαββίδη να διερευνήσει αυτήν την (σε εθελούσια και σωστή κατ’ εμέ λήθη) πτυχή του θέματος. Για πολλούς από άγνοια και για τους γνωρίζοντες από σωφροσύνη.
2. Και η διαπίστωση πως η κυρία Μπακογιάννη (δεν είμαι ομοϊδεάτης της) είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος από όλους τους έλληνες πολιτικούς που μπορεί να χειριστεί το θέμα με επιτυχία για την ελληνική πλευρά. Έχει κατανοήσει βαθιά το θέμα (ευτυχώς και γνωρίζει πως θα το παλέψει. Ας της έχουμε εμπιστοσύνη!
Κατ’ εμέ η τοποθέτησή της στο ΥΠΕΞ θα είναι η μοναδική πράξη του Καραμανλή που θα μπορεί να επικαλείται όταν κάποια στιγμή απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία.


Με εκτίμηση
Βασίλης Κ. Χριστόπουλος

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24.7.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ