18.9.08

ΟΔΟΣ: Αναγνώστες έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Καστοριά, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τον τόπο της θυσίας του Παύλου Μελά, στο ομώνυμο χωριό της περιοχής. Ήθελα να πιστεύω ότι το σπίτι όπου έπεσε η κορυφαία μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, θα ανταποκρινόταν στο μεγαλείο της ιδέας του Αγώνα και τη λάμψη του ήρωα που την ενσάρκωσε. Επιπλέον περίμενα να διακρίνω έμπρακτα το ενδιαφέρον της πολιτείας για τον τόπο και το χώρο, ιδιαίτερα σήμερα που εθνικά δίκαια τίθενται εν αμφιβόλω.

Αντ’αυτών αντίκρισα μία εικόνα εγκατάλειψης και εξαθλίωσης. Τοίχοι με αράχνες, πατώματα κατεστραμμένα, νερά της βροχής να τρέχουν στους τοίχους, σκόνη παντού και γενικά εμφάνιση έσχατης παρακμής. Μοναδική εξαίρεση ο κύριος Γιώργος, ένας ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού που εκτελούσε χρέη ξεναγού, ο οποίος αφού μας εξιστόρησε συγκινημένος τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε, υπογράμμισε την πλήρη αδιαφορία των κρατικών φορέων για το μνημείο.

Αναρωτιέμαι, ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των βουλευτών και του νομάρχη του νομού Καστοριάς. Ακόμη, ποια υπηρεσία του κράτους (υπουργείο κ.λ.π) είναι υπεύθυνη για την βεβήλωση αυτή; Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους να αναβαθμίσει συντομότατα το μνημείο αυτό που θυμίζει τη θυσία όχι μόνο του Παύλου Μελά αλλά και χιλιάδων Ελλήνων που έπεσαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Αποτελεί στοιχειώδης καθήκον της πολιτείας προς τους ακρίτες της περιοχής που ζουν εκεί και διατηρούν ζωντανή τη ιστορία μας. Είναι στοιχειώδης καθήκον μας προς τις επόμενες γενιές, διότι το μέλλον επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους λαούς που «ξεχνούν» την ιστορία τους.

Με τιμή
Στάθης Αλεξόπουλος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Βασ. Γεωργίου 20
54640 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310262431, 6974946506

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11.9.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ