29.9.08

ΟΔΟΣ: Σταθερή ροπή σε έριδες

Φασαρίες και αντιπαραθέσεις, έριδες και γκρίνιες στο προσκήνιο, αυτή την φορά (και πάλι) στο Γηροκομείο Καστοριάς (Ίδρυμα Λαζάρου και Αθηνάς Ρίζου), όπου η εικόνα ήταν αληθινά αποκαρδιωτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, σύσσωμο, συγκροτημένο από γνωστούς έως βροντερούς συμπολίτες να αντιπαρατίθεται με τον επί πολλά χρόνια τώρα, διευθυντή του Ιδρύματος κ. Λάζαρο Σίσκο. Ο οποίος προέρχεται από παλιά οικογένεια της Καστοριάς που διακρίθηκε για τις δωρεές της στο παρελθόν. Παλαίμαχος πρόσκοπος ο ίδιος, θεωρήθηκε ότι (και) τιμής ένεκεν, άξιζε να διοριστεί στο Γηροκομείο.

Όμως στις φασαρίες, όλοι στράφηκαν έναντι ενός. Και ο πρόεδρός του, υπέβαλε για μια ακόμη φορά την παραίτησή του που δεν έγινε δεκτή.

Με συμπρωταγωνιστή των επεισοδίων τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς, που διορίστηκε «διαχειριστής» του Ιδρύματος. Αν και ο ίδιος στην ραδιοτηλεοπτική του εκστρατεία, χαρακτήριζε την δουλειά του «λειτούργημα» και έμμεσα τον εαυτό του «διάκονο». Δακρύβρεχτα.

Σημασία έχει πάντως να παρατηρηθεί ότι εντυπωσιάζει το γεγονός της συστηματικής και μόνιμης κρίσης που μαστίζει το Γηροκομείο καθώς και το ότι το μητροπολιτικό περιβάλλον επιδεικνύει δυστυχώς μια σταθερή ροπή σε έριδες. Ιδίως με όσους δεν συμφωνούν και δεν υποτάσσονται.

Οργιάζουν πάντως οι φήμες ότι η λειτουργική κατάσταση του Γηροκομείου δεν είναι ανθηρή με αντίκτυπο στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται. Και ότι ένα ολόκληρο Ίδρυμα με εντυπωσιακές για την εποχή του εγκαταστάσεις που συστάθηκε από το περίσσευμα της φιλανθρωπίας των ιδρυτών του, σήμερα παρακμάζει, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους απόμαχους τροφίμους δεν είναι αντάξια των προσδοκιών και των δυνατοτήτων.

Αν αληθεύουν όλα αυτά, τότε εγείρονται απορίες για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της διοίκησης που επισημαίνεται αποτελείται από προσωπικότητες που εκπροσωπούν τα υψηλά κοινωνικο-οικονομικά κλιμάκια της πόλης. Όπως και ερωτηματικά για την επάρκεια ή την ετοιμότητα του προσωπικού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μηδενός εξαιρουμένου. Και αν εν τέλει αυτό που συμβαίνει στο Γηροκομείο είναι διαχείριση, «διακονία» ή εκκαθάριση;

Η χείριστη εντύπωση πάντως προκλήθηκε από την εκστρατεία διασυρμού, συκοφάντησης και συντριβής ενός ανθρώπου και μάλιστα για απόρρητα ζητήματα, απόλυτα προσωπικής φύσεως.

Τα οποία, για τον οποιονδήποτε, σεβάστηκε η Καστοριά, ώσπου η φλυαρία και η αλαζονεία, καθώς και το αίσθημα παραγοντισμού γκρέμισαν, αυτά που η κοινωνική ευαισθησία μιας Καστοριάς που έφυγε, όχι μόνο αντιμετώπισε διακριτικά, αλλά και τίμησε.
Και αυτό δεν αλλάζει όσα κι’ αν είναι τα δίκαια.


ΥΓ. Η ΟΔΟΣ πάντως, με αφορμή τα όσα διέρρευσαν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ συνιστά και προτείνει στους φορείς να απαλλάξουν τους διακόνους από ταπεινές διαχειρίσεις. Διότι αν ο κάθε διάκος μαρτυρήσει κιόλας, θα είναι βάρος στην συνείδηση μιας Καστοριάς που δεν φοβάται τα απρεπή λόγια, όσο τις αντίστοιχες πράξεις.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18.9.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ