22.1.09

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα # 1 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΝΤΣΗΣ

ΑΓΩΝΑΣ
Εκ των ων ουκ άνευ

Παλιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Καστοριάς, πέρασε απ’ όλα σχεδόν τα εσωκομματικά «αξιώματα» για να εισέλθει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα πρώτα κιόλας βήματα του θεσμού των αιρετών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Έκτοτε εκλέγεται συνεχώς, χρηματίζοντας για πολλά χρόνια αντινομάρχης (επί νομαρχίας του κ. Γεωργίου Καπαχτσή), ενώ τα τελευταία 6 χρόνια είναι νομάρχης Καστοριάς.

Με αυτές τις συνθήκες είναι φυσικό ο κ. Κ. Λιάντσης να μην αφήνει αδιάφορο σχεδόν κανένα πολίτη που παρακολουθεί τα κοινά. Προκαλεί συμπάθειες ή αντιπάθειες το ίδιο έντονες, έστω κι’ αν έχει πολλά-πολλά χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας.

Αυτοί όμως που επέλεξαν τον κ. Κω/νο Λιάντση για πρόσωπο της χρονιάς του 2008, το έπραξαν για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Διότι μέσα στην χρονιά που πέρασε, ο νομάρχης Καστοριάς, (που ως πολιτικός τύπος είναι αρκετά αντιστάρ), τέθηκε δημόσια στην πρωτοπορία της προσπάθειας, όχι απλά για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής, αλλά για την στέγασή της και μάλιστα σε μόνιμη βάση στο κέντρο της παλιότερης Καστοριάς, στο σχολικό κτήριο της Παναγίας Γκουμπελίδικης, στο 1ο Γυμνάσιο. Και το έπραξε σε βαθμό που συνέδεσε άρρηκτα τον ένα στόχο με τον άλλο, ώστε να τους καταστήσει εκ των ων ουκ άνευ.

Με δεδομένα ότι ο νομάρχης Καστοριάς λογοδοτεί πολιτικά σε ολόκληρο τον νομό, επομένως θα μπορούσε η πρωτοβουλία του να προκαλέσει αντιπαραθέσεις με άλλους δήμους του νομού, που ως γνωστό διεκδίκησαν ακόμη και παρασκηνιακά την σχολή, αλλά και με επιπλέον δεδομένο ότι από μια ολιγάριθμη ομάδα προσώπων (ακόμη και μέσα από την τοπική Νέα Δημοκρατία), είχε διαμορφωθεί μια σχεδόν πολεμική ατμόσφαιρα που διέθετε απ’ όλα (μέχρι και μαινάδα) ενώ δεν ήταν αβάσιμοι οι φόβοι ότι συγκεκριμένα κομματικά στελέχη επιδιώκουν την στέγαση της Πανεπιστημιακής Σχολής οπουδήποτε αλλού -για προσωπικούς λόγους (κοινώς μίζες), όλα αυτά είναι λόγοι που την κατά τα άλλα περίπου αυτονόητη υπόθεση, την καθιστούν πραγματικά αξιέπαινη.

Χωρίς να μασά καθόλου τα λόγια και τις απόψεις του, σε αντίθεση με πολλούς άλλους στον Δήμο Καστοριάς, αλλά και την Νομαρχία, υποστήριξε με παρρησία την μόνη ρεαλιστική άμεση λύση που θα αναζωογονήσει την υποβαθμισμένη περιοχή του αλλοτινού αστικού κέντρου. Απέδειξε ότι αφουγκράζεται με αμεσότητα και επιτυχία τις αληθινές ανάγκες και προτεραιότητες του τόπου, με αποτέλεσμα, με την βοήθεια και συμπαράσταση κοινωνικών φορέων, ιδίως των συλλόγων της Καστοριάς, να πετύχει αντιστροφή στο σωστό δρόμο μιας πορείας που έμοιαζε να ξεφεύγει. Προσπάθησε για το αυτονόητο, αλλά μερικές φορές αυτός είναι ο πιο δύσκολος αγώνας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1.1.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ