18.1.09

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα # 6 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ
Ωδείο

Συμπολίτης σε προχωρημένη ηλικία, γνωστότερος στους παλιότερους Καστοριανούς και κομιστής μιας άλλης Καστοριάς που πέρασε ανεπιστρεπτί, με την σημαντική χρηματική δωρεά του προς τον Δήμο Καστοριάς, που έγινε μέσα στο 2008, για την δημιουργία δημοτικού Ωδείου στην περιοχή της επέκτασης, απέδειξε ότι ο χρόνος και οι συγκυρίες δεν μπορούν να σβήσουν την αληθινή φλόγα.

Ο κ. Τάκης Μπαϊρακτάρης, εκφραστής της παλιάς Καστοριάς, απόγονος παλιών Καστοριανών γουνεμπόρων που μετανάστευαν στην Νέα Υόρκη απ’ όπου όλοι μαζί μεταλαμπάδευσαν στην Καστοριά την οικονομική ευμάρεια, τον φιλελευθερισμό και τους νεωτερισμούς που γνώρισε η πόλη στην ολόχρυση περίοδο της ακμής της από τα πρώτα κιόλας χρόνια της απελευθέρωσής της, με την δωρεά στην γενέτειρά του, και μάλιστα για Ωδείο, έδωσε έμπρακτη πατριωτική απάντηση σε αυτούς που μεμψιμοιρούν και αναλώνουν χρόνια και ευκαιρίες, κατηγορώντας το παρελθόν της πόλης ως μονοδιάστατο (με σκοπό τον ιδιωτικό πλουτισμό στην γούνα), χωρίς ενδιαφέροντα και ευαισθησίες.

Συνεχιστής μιας περιωρισμένης δυστυχώς παράδοσης δωρητών του σκληρού πυρήνα της πόλης, υπενθύμισε με την χειρονομία του ότι η πόλη δεν έπαψε να είναι υπόθεση που πονά και προβληματίζει.

Μέσα από το Ωδείο που θα δημιουργηθεί, ελπίζεται να γνωριστούν με τον κόσμο της μουσικής και τις τέχνες, οι νέες γενιές των επόμενων Καστοριανών, που θα έχουν έτσι ένα λόγο παραπάνω να κρίνουν δικαιότερα και πιο αντικειμενικά το λαμπρό αλλά και αινιγματικό ταυτόχρονα παρελθόν μιας πόλης σαν την Καστοριά. Η επιλογή του κ. Τ. Μπαϊρακτάρη στα πρόσωπα της χρονιάς, μοιάζει έτσι περίπου αυτονόητη.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1.1.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ