11.4.09

ΜΑΓΔΑΣ ΔΟΥΚΑ: Γιατί αν γλυτώσει το παιδί… υπάρχει ελπίδα

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΟΤΙ στην μικρή μας πόλη δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε και προσπαθεί ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου. Προσπαθούμε επίπονα να επιδιώξουμε τα προσωπικά μας οφέλη, τις μικρότητες που μας διακατέχουν ώστε να διατηρήσουμε το κύρος μας, που προέρχεται είτε από μία Καστοριανή οικογένεια-τζάκι, είτε από την εφήμερη ευημερία που προσφέρουν τα δάνεια και ο μπαμπάκας. Eating seeds as a past time activity…Και καλά κάποιοι δικαιολογούνται για όσες εμπάθειες έχουν… γιατί όμως μπλέκουν και μαθητές στο δικό τους σύμπαν; Η Καστοριά έχει χωριστεί στα δύο για το θέμα στέγασης Πανεπιστήμιου. Αυτή η αναλογία 50%-50% δεν είναι βέβαια ορθή αλλά το θέμα αυτών των γραμμών δεν είναι ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Το θέμα είναι ότι ενώ στη μικρή μας πόλη οι νέοι αυτές τις ημέρες αναλώνονται σε αγώνες αγνοώντας ότι διεκδικούν οφέλη για άλλους, στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως την πρωτεύουσα, οι νέοι μάχονται καθημερινά για ζητήματα που καίνε και απασχολούν τον καθένα μας.Μακριά από το κέντρο, ζούμε όλοι στον κόσμο μας. Συγχωρέστε με όμως άλλη έκφραση δεν μπορεί να δηλώσει αυτό ακριβώς. Έχουμε ανάγει τα ασήμαντα σε σημαντικά. Μας δείχνουν το δάσος και βλέπουμε το δέντρο.

Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην Αθήνα ο δρόμος με έβγαλε νύχτα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Μία νεκρική σιγή στην ατμόσφαιρα σε ανάγκαζε να σταθείς και να μην το παίξεις άνετος. Οι φωτογραφίες του Αλέξη με τα γκράφιτι στους τοίχους σε έσπρωχναν να κοιτάξεις βαθιά για να νιώσεις όσα δεν σε έσπρωχναν να νιώσεις τα πανελλήνια ΜΜΕ από τον καναπέ του σπιτιού σου. Εκεί σκοτώθηκε το παιδί. Και θα το θυμίζει για πάντα η νέα σήμανση των οδών. Η μπλέ πινακίδα δε λέει «Οδός Τζαβέλλα», σημαίνει πια την «Οδό Αλ. Γρηγορόπουλου, δολοφονήθηκε από την Αστυνομία». Έχουν καλυφθεί οι παλιές ταμπέλες των οδών με αυτήν. Για να μη ξεχάσει κανείς. Τριγύρω λουλούδια και κεριά δημιουργούν το μνήμα του Αλέξη, σημειώματα και ποιήματα από τους φίλους του και από περαστικούς θα θυμίζουν τους λόγους και τις αιτίες που πρέπει κάποιος να αγωνίζεται στη ζωή. Τα σημαντικά ιδανικά που καθημερινά ξεχνάμε ότι λείπουν από τη ζωή μας.
Ίσως οι εκπαιδευτικές εκδρομές των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μας που γίνονται στη Βουλή των Ελλήνων αυτές τις μέρες να περιλάβουν στο νυχτερινό τους πρόγραμμά αυτή την περιοχή αντί για το Allou!! FUN PARK και τα μπουζούκια…

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26.3.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ