28.5.09

ΟΔΟΣ: Διαρκής πτώση και συρρίκνωση

Αργά το απόγευμα της π. Δευτέρας, όταν έκλεινε μεγάλο τμήμα του φύλλου και του πρωτοσέλιδου αυτού, δεν είχε κριθεί ακόμη η πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, ιδίως στην περίπτωση που η Βουλή αποφάσιζε τελικά την παραπομπή του βουλευτή της ΝΔ στην Δωδεκάνησο κ. Αριστοτέλη Παυλίδη (τ. υπουργού Ναυτιλίας) όπως την ζήτησε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χωρίς στην συνέχεια αυτός να παραιτηθεί.

Έτσι αν και οι περισσότερες αναλύσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μόνο σε περίπτωση παραπεμπτικής απόφασης από την Βουλή θα επακολουθήσει η κατά πάσα πιθανότητα προαποφασισμένη παραίτηση του τ. υπουργού για να αποσοβηθεί ο ολοκληρωτικός καταποντισμός του κυβερνητικού σκάφους στα ταραγμένα νερά του νοτίου Αιγαίου, στην πραγματικότητα μέχρι να επιβεβαιωθούν οι όποιες προβλέψεις, όλα τα ενδεχόμενα παρέμεναν έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, ανοικτά.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μήνα πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κατά τις περιοδείες τους δημόσιες εμφανίσεις των τελευταίων ημερών, των κκ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Παπανδρέου προδίδουν ότι ο προεκλογικός αγώνας των ευρωεκλογών αναμένεται να διεξαχθεί σε συνθήκες οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Με σκοπό της Νέας Δημοκρατίας να προκαλέσει πόλωση ώστε συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και να σταματήσει τις διαρροές προς το ΠαΣοΚ, που όπως επιμένουν οι δημοσκοπήσεις αναμένεται να αναδειχθεί ο σχετικός νικητής.

Στόχος του όμως είναι η άνετη διαφορά, γιατί σε περίπτωση περιορισμένου προβαδίσματος στην κάλπη δεν θεωρείται απίθανο να αναμοχλευτούν τα προβλήματα εσωστρέφειας που είχαν στο επίκεντρό τους την αμφισβήτηση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου. Γι’ αυτό αντίθετα με την ΝΔ, το ΠαΣοΚ δεν θα επιδιώξει ακραία πόλωση.

Σε αυτές τις ζοφερές και αινιγματικές πολιτικές συνθήκες που επικρατούν, προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί σήμερα στις 10:30, από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιο Μπούρα η 34η διεθνής έκθεση γούνας Καστοριάς που πραγματοποιείται στο κτήριο της ΕΔηΚα.

Αλλά πέρα από τις πολιτικές και οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι καθόλου καλλίτερες από τις πολιτικές. Ακόμη χειρότερη εμφανίζεται να είναι η κατάσταση στον κλάδο της γούνας μια και αναμένεται σημαντική πτώση του τζίρου της τάξης του 30% με 50% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της υποτίμησης του ρωσσικού νομίσματος.

Οι εξελίξεις αυτές απέδειξαν τις εγγενείς αδυναμίες και την αστάθεια της ρωσσικής αγοράς, η οποία απορροφά το 95% του ελληνικού παραγόμενου προϊόντος ή περίπου 250.000 τεμάχια (παλτά και ζακέτες) ετησίως. Έτσι, η περιορισμένη ρευστότητα, αλλά και τα μεγάλα αδιάθετα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, των οποίων η αξία συρρικνώθηκε κατά 50% σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς σε σχέση με την αρχική τους αξία, οδήγησαν στην μειωμένη συμμετοχή των ελλήνων γουνοποιών στην παγκόσμια αγορά πρώτων υλών. Με καταγεγραμμένη μια πρωτοφανή πτώση της τάξης του 70%, το μερίδιό τους καθηλώθηκε στο μονοψήφιο 3%-4% έναντι 10%-12%, στο οποίο κυμάνθηκε ένα χρόνο πριν. Η ανεργία, ως παράπλευρη συνέπεια απειλεί άμεσα τους περίπου 11.000 εργαζομένους που απασχολούνται στον κλάδο, αφού ήδη οι 1.300 ενεργές γουνοποιητικές επιχειρήσεις σε Καστοριά (και Σιάτιστα), μολονότι δεν έκλεισαν οριστικά, υποχρεώθηκαν ωστόσο να προχωρήσουν σε απολύσεις και διέκοψαν την παραγγελία εργασιών φασόν σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Όλα τα στοιχεία αυτά προδίδουν μια εικόνα που δεν αλλάζει έστω κι’ αν σύμφωνα με τα μηνύματα και τους χαιρετισμούς των εναρκτήριων εκδηλώσεων στην διεθνή έκθεση, αναμένεται να ακουστεί από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ο ισχυρισμός, ότι αυξήθηκαν οι εκθέτες ή ότι στο τέλος της εκθέσεως, υπήρξε ποσοτικά και ποιοτικά βελτιωμένη εμπορική κίνηση.

Έτσι σήμερα, ούτε αρνητική πολιτική κατάσταση, ούτε η αλήθεια θα καλυφθούν από τις «λαμπρές» παρουσίες από τα φλας, και τους προβολείς, της βουλευτού κ. Παρασκευής Μπουζάλη, των πολυάριθμων πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας καθώς και του βουλευτή του ΠαΣοΚ. κ. Φιλίππου Πετσάλνικου. Ο οποίος, στις τελευταίες δημόσιες παρουσίες του, δύσκολα συγκρατεί την ικανοποίηση της υπεραισιοδοξίας του, όχι απλώς για την διαφαινόμενη νίκη του ΠαΣοΚ, ούτε μόνο για την πιθανή συντριβή της Νέας Δημοκρατίας σε επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά κυρίως για την προσωπική νίκη του κ. Γεωργίου Παπανδρέου. Καθώς και την αισθητική μιας ρεβάνς μέσα στο κόμμα, αλλά και έξω απ’ αυτό, στο πλαίσιο της ολικής επαναφοράς.

Κι’ όμως, η Καστοριά, που χάνοντας την γούνα τις περασμένες δεκαετίες όταν συμπτωματικά κυβερνούσε το ΠαΣοΚ, έχασε οριστικά και ταυτόχρονα το κοινωνικό και οικονομικό της βάθρο, έχασε επίσης στα 5 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από την σεμνή και ταπεινή Νέα Δημοκρατία, την προφανώς τελευταία μεγάλη ευκαιρία να αναστρέψει μια πορεία διαρκούς πτώσης και συρρίκωσης της γούνας σαν να έχει προσβληθεί από μια πανδημία γρίππης της γούνας. Ποιος άλλος θα μπορούσε να τα καταφέρει τόσο άσχημα; Προφανώς κανείς. Κι’ αυτό είναι κάτι που πιστοποιούν στην εντέλεια οι πολιτικές εξελίξεις.



Σχετικά κείμενα:


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7.5.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ