27.7.09

ΣΤΑΘΗ ΠΕΛΑΓΙΔΗ: Γιώργος Γκολομπίας

Ο ακάματος σκαπανέας της ιστορικής έρευνας

Ο γιατρός και ερευνητής της ιστορίας Γιώργος Γκολομπίας, από το Βογατσικό Καστοριάς, θα μείνει, για πάντα, μες στην καρδιά μας και θα δίνει νόημα στη ζωή μας, με το πλούσιο αυθεντικό ερευνητικό του έργο, που τον ανεβάζει σε επίπεδο καθολικής καταξίωσης.
Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ακόμη και ο μεγάλος ρώσσος συγγραφέας του περασμένου αιώνα, Άντον Τσέχωφ, περισσότερο γνωστός για το κλασικό λογοτεχνικό του έργο και ελάχιστα για την ιατρική του σταδιοδρομία, σίγουρα θα αναγνώριζε, στο πρόσωπο του νεαρού γιατρού και ιστορικού Γιώργου Γκολομπία, τον άξιο συνεχιστή του προσωπικού του παραδείγματος. Σίγουρα, ο μεγάλος εκείνος κλασικός δημιουργός, θα καμάρωνε την δικαίωσή του στο ιστορικό έργο του σημερινού, κατά πολύ νεότερού του, γιατρού Γιώργου Γκολομπία.
Ασφαλώς, η καθολική αυτή καταξίωση δεν απορρέει μόνον από την πλούσια, ομολογουμένως, ερευνητική συγκομιδή που μας άφησε ο Γιώργος. Απορρέει και από τα σπάνια ποιοτικά γνωρίσματα που σημαδεύουν όχι μόνο το δημοσιευμένο, αλλά και το αδημοσίευτό του έργο, που περιμένει τον επόμενο ισάξιο ερευνητή.

Πρώτο και κύριο γνώρισμα: Η πρωτοτυπία. Με την επίπονη, πολυδάπανη και διεισδυτική του έρευνα έρχονται στο φως νέα ιστορικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τηδυτική Μακεδονία και την Καστοριά. Ο Γιώργος Γκολομπίας είναι πρωτοπόρος και ουσιαστικός σ' αυτό το σημείο.

Δεύτερη, εξίσου σημαντική, περγαμηνή του ερευνητικού του μόχθου: Τα αυθεντικά ιστορικά ντοκουμέντα (φωτογραφικό αρχείο Παπάζογλου, ταχυδρομικά δελτάρια, εκκλησιαστικά βιβλία, αγιορείτικα κειμήλια στα βαλκάνια κ. ά.). Όλα τα παραπάνω ερευνήθηκαν από τον νεαρό βογατσιώτη ερευνητή, για να πλουτίσουν, ως νέα παρακαταθήκη, το μέχρι τώρα πολύτιμο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Τρίτο σημαντικό ποιοτικό γνώρισμα: Η τοπική ιστορία της δυτικής Μακεδονίας θα είναι, στο εξής, πολύ πλουσιότερη, χάρις στον καινοτόμο Γιώργο Γκολομπία.

Βεβαίως, μεγάλος ο πόνος και παλλαϊκός ο θρήνος από τον πρόωρο θάνατό του (μάρτυρας, η πληθώρα των αυθόρμητων νεκρολογιών στην Καστοριά, στο Βογατσικό, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα). Ακόμη μεγαλύτερη και αβάσταχτη η απουσία του στους σεβάσμιους γονείς, στους οικείους, στους συγγενείς και φίλους.
Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: Η αναγνωρισμένη και ήδη καταξιωμένη πνευματική και επιστημονική του προσφορά στον τόπο έχει αναδείξει τον νεαρό, σε ηλικία, ερευνητή σε ωριμότατο σκαπανέα της ιστορικής επιστήμης.

Γιώργο Γκολομπία, η μνήμη σου θα είναι αιωνία!

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18.6.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ