3.8.09

ΟΔΟΣ: Φλογερή δημιουργικότητα

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καστοριά, σε λεύκωμα που ξεχωρίζει για την καλαισθησία, την ποιότητα και την επιμέλειά του και περιλαμβάνει έργα του Χρυσόστομου Τζημάκα, ο οποίος κατάγεται από το Βογατσικό, είναι γνωστός γιατρός, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Αλλά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Καστοριά και αρθογραφεί συχνά στην ΟΔΟ.
Χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, το λεύκωμα που επιγράφεται «εικαστικές δημιουργίες» στις 125 αριθμημένες σελίδες του, περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από μακέτες, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής του κ. Χρ. Τζημάκα. Στα πολύ γνωστά έργα του συμπεριλαμβάνεται η αξιόπιστη μακέτα του κτηρίου του παλιού γυμνασίου στην πλατεία της Κουμπελίδικης, που εκτίθεται στον δήμο Καστοριάς, καθώς και η αναθηματική στήλη που τοποθετήθηκε στην νότιο παραλία, στο πεζοδρόμιο στην αρχή της οδού Μ. Αλεξάνδρου, στην μνήμη των Μακεδονομάχων. Πολλά σχέδια (αρχιτεκτονικών μορφών και προτάσεων) καθώς και μεγάλος αριθμός πινάκων ζωγραφικής που τεκμηριώνουν πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα. Και φλογερή δημιουργικότητα.
Εντύπωση προκαλούν οι ζωγραφικοί πίνακες σε λάδι και πλαστικό, πολλοί από τους οποίους είναι εμπνευσμένοι από το Βογατσικό αλλά και την Καστοριά. Ιδιαίτερη μνεία όμως αξίζει στους ιμπρεσσιονιστικούς πίνακες με λάδι και σπάτουλα σε μουσαμά. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς φανερώνουν τις σπάνιες ικανότητες του ζωγράφου και την πλούσια έμπνευσή του σε χρώματα, σχέδια, συνθέσεις και αφαιρέσεις που καθοδηγεί και βελτιώνει τον ίδιο και τα έργα του. Δεν είναι υπερβολή να τονιστεί ότι μερικά απ’ αυτά ασφαλώς και θα διακριθούν ακόμη περισσότερο.
Και η περίπτωση του κ. Χρυσόστομου Τζημάκα, όπως και άλλων δημιουργών της Καστοριάς, υπάρχει για να τονίζει τις αδικαιολόγητες ελλείψεις της περιοχής σε υποδομές. Μια πόλη χωρίς πινακοθήκη, μια πόλη χωρίς θέατρο, χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων. Μια πόλη που αφήνει άστεγο και ασυντόνιστο το πλούτο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ