27.8.09

ΟΔΟΣ: Ηδονικός μεταλλικός ήχος και το απαλό θρόϊσμα

Από τις στήλες αυτής της εφημερίδας στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, όχι μόνο προβλήθηκε η είδηση για την κατασκευή χώρου δεξιώσεων και τελετών στην θέση του άλλοτε γραφικού υπαίθριου χώρου της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, και μάλιστα με οικοδομική άδεια για κατασκευή υπόγειου… γκαράζ, αλλά ασκήθηκε επανειλημμένα αυστηρή κριτική. Που είχε επίκεντρό της την παράλογη τσιμεντοποίηση ενός σπάνιου υπαίθριου ενοριακού χώρου που κάποτε ήταν γεμάτος λουλούδια και περιποιημένους θάμνους και την οικοδομική αυθαιρεσία. Αλλά και το γεγονός ότι, πίσω από την αυθαιρεσία, βρίσκεται το κίνητρο πολλαπλασιασμού των εσόδων της Ενορίας, δηλαδή της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, αφού από την αρχή, σκοπός τους ήταν να μετατρέψουν το «γκαράζ» σε αίθουσα «δεξιώσεων».

Μερικά πράγματα μοιάζουν να γίνονται πια χωρίς προσχήματα και χωρίς την παραμικρή αναστολή. Και όλα αυτά, σε εποχές που τα σκάνδαλα της απληστίας των Βατοπεδινών προκαλούν σοκ στον ελληνικό λαό και κλυδωνίζουν την πολιτική σταθερότητα. Αλλά και σε εποχές που ρημάζει η περιοχή της «επάνω» Καστοριάς και κλείνουν η μια μετά την άλλη μικρές επιχειρήσεις της περιοχής. Ενώ ταυτόχρονα, στους αντίστοιχους παραβάτες, όταν είναι απλοί άνθρωποι, από την Πολεοδομία του Δήμου Καστοριάς, επιβάλλονται βαριές ποινές και πρόστιμα.

Τους τελευταίους μήνες, προφανώς μετά τα γνωστά νομιμοφανή τεχνάσματα και παραθυράκια, συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες αποπεράτωσης του υπογείου αυτού γκαράζ, καθαρά πια ως χώρου δεξιώσεων, με παράθυρα θρησκευτικού διακόσμου, πολυελαίους, μάρμαρα, κουζίνες και όλα τα συναφή. Μεταξύ των άλλων ξεχωρίζει χώρος για εικόνες και κεριά, πάνω στο επίπεδο του δρόμου (οδός Αγίου Αθανασίου) έξω από το γκαράζ, που προορίζεται για τον οβολό των διερχομένων. Με τον ηδονικό μεταλλικό ήχο, ή το απαλό θρόϊσμα του χαρτονομίσματος των περισσότερο μεταφυσικά ανήσυχων. Πρόκειται για ευτελισμό και εκμετάλλευση της θρησκευτικής ευαισθησίας των διερχομένων πιστών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα αισθάνονται ένα είδος υποχρέωσης προσκυνήματος και προσφοράς του οβολού τους.

Όσες άδειες και αν νομιμοποιηθούν στην Πολεοδομία του Δήμου Καστοριάς, όσα επιχειρήματα κι’ αν επιστρατεύσουν οι υπεύθυνοι της Ενορίας και ακόμη περισσότερο οι υπεύθυνοι της Ιεράς Μητροπόλεως, οι ενέργειες αυτές, που αποσκοπούν σε καταχρηστική κερδοφορία, προκαλούν κατά βάση το κοινό αίσθημα των Καστοριανών και υπονομεύουν την μακραίωνη σχέση του με την εκκλησία.

Αλλά αυτά σε κάποιους μοιάζουν ψιλά γράμματα. Πρόκειται για αυτούς που αντιλαμβάνονται τα παγκάρια σαν καζίνο: Μετρά μόνο η casa.
Big Business.



Υ.Γ. Στο πλαίσιο της ίδιας απόλυτα κερδοσκοπικής πρακτικής της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς, που δεν κολακεύει κανέναν και προκαλεί ένα αίσθημα ταπείνωσης, αποτελεί η προσπάθεια που γίνεται να σφετεριστεί την κυριότητα του οικίσκου των Ψαράδων, στην θέση Άγιος Νικόλαος στον γύρο της λίμνης. Τώρα που ολοκληρώνεται η Σπηλιά του Δράκου και αναμένονται οι επισκέπτες με τα ευρώ τους, η προοπτική της μικροbusiness, της εμπορίας λιβανιού, καρβούνου, θυμιάματος, εικονικών αντιγράφων και φυσικά κομποσκοινίων, θόλωσε το μάτι κάποιων. Και μπροστά στα μάτια των Καστοριανών, προσπαθούν να βαπτίσουν ιδιοκτησία τους ό,τι δυνητικά μπορεί να γεμίσει ταμεία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31.7.2009



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ