6.12.09

ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ιδεολογία και κόμματα

Μπορούν άραγε τα κόμματα να υπάρξουν χωρίς ιδεολογία; Μπορεί να συνταχθούν διαφορετικές προσωπικότητες με άλλες καταβολές, άλλα βιώματα υπό την σκέπη ενός κόμματος εάν δεν έχουν έναμίνιμουμ κοινών αντιλήψεων κοινών ιδεών. Πιστεύω ότι στην ερώτηση αυτή υπάρχει μία και μόνο απάντηση. Όχι. Κατηγορηματικό και απόλυτο. Τα κόμματα πρέπει να κινούνται γύρω από κεντρικές ιδέες που είναι ο θεμέλιος λίθος του οικοδομήματος π.χ. η εθνική ανεξαρτησία, η πατρίδα, το έθνος, η κοινωνική αλληλεγγύη, το οικονομικό σύστημα κλπ. Αλλιώς εκφυλίζονται σε ομάδες διαχείρισης αλληλοϋπονομευόμενες και αλληλοεξουδετερούμενες αφού τα συμφέροντα που προκύπτουν από τα μέλη σπανίως είναι πολωμένα. Το συμφέρον του ενός μέλους μιας ομάδας είναι αντίθετο με του άλλου και κατά αυτό τον τρόπο κάθε πολιτική ενέργεια έχει εκ των προτέρων αντίδραση και επιβράδυνση. Αντίθετα όταν ένα κόμμα έχει ιδεολογία την αναδεικνύει την προβάλλει και την προωθεί, όλα τα παραπάνω είναι αδύναμα να σταματήσουν μία πολιτική ενέργεια.
Τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν φανερή η έλλειψη της ιδεολογίας, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι γίνεται κυρίαρχη μία στείρα διαχειριστική αντίληψη των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, χωρίς την απαραίτητη προωθητική δύναμη να ξεπεράσει τις κατεστημένες αντιλήψεις. Οι μεταρρυθμίσεις έβρισκαν λυσσώδη αντίδραση από μεμονωμένα μέλη ή ομάδα με αποτέλεσμα πολλές φορές να σταματούν, να αγκομαχούν και στο τέλος να εγκαταλείπονται. Δεν μπορεί π.χ. να γίνει επανίδρυση του κράτους με διαχειριστική λογική! Η στάση της κυβέρνησης στα γεγονότα του Δεκεμβρίου απέδειξει την εγκατάλειψη της ιδεολογίας της Ν.Δ ότι είναι ένα κόμμα της ασφάλειας της τάξης και της διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης. Η πατρίδα μας δεν έπρεπε να αφεθεί στο έλεος κάθε μετανάστη. Παρ΄ όλα αυτά επειδή η ΝΔ ευνουχίστηκε στον τομέα αυτό από ξενέρωτους αναλυτές και μικροστελέχη της ευκαιρίας, επικράτησε ένας τακτικισμός μια φοβισμένη εκ του μακρόθεν παρατήρηση. Ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στο συνέδριο ανέδειξε το θέμα της ιδεολογίας ενός κόμματος. Πιστεύω ότι έχει πολύ δρόμο, πολύ συζήτηση το πώς θα αναδειχθεί και πως θα περάσει στα μέλη αυτή η αντίληψη. Είναι όμως απαραίτητο να γίνει. Θα έλεγα ότι δεν χωρά καμία δικαιολογία για καθυστέρηση η ανάδειξη του παραπάνω θέματος σε κυρίαρχο στο προσκήνιο της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των μεγάλων οικονομικών και εθνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει σίγουρα στο μέλλον η πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ