25.1.10

ΟΔΟΣ: Η λεωφόρος των Κύκνων

Αυτή την περίοδο η πλημμύρα με τα νερά της λίμνης του parking στην Νομαρχία, «δικαίωσε» όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν την ονομασία της λεωφόρου των Κύκνων, αφού ειδικά φέτος, μεγάλο τμήμα του οδοστρώματος βυθίστηκε κι’ αυτό κάτω από την λίμνη. Η θέα της περιοχής θυμίζει πλημμυρισμένο Μπαγκλαντές την περίοδο των μουσώνων παρά Καστοριά. Μόνο που δεν υπάρχουν μπανανιές και άλλα τροπικά…

Η κατάσταση βέβαια δεν είναι κωμική. Αντίθετα υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την αισθητικά επιβαρυμένη εικόνα της Καστοριάς, όπως βεβαίως συμβολίζει την εκδικητική επιστροφή της φύσης. Παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες περασμένες χρονιές (κυρίως αυτές της ανομβρίας) που επαναλήφθηκε το φαινόμενο, η έκταση της πλημμύρας μπορούσε να θεωρηθεί περιορισμένη, ο φετινός χειμώνας, καθώς και το γεγονός ότι στο παρελθόν έγιναν κάποιες προσπάθειες «αποκατάστασης» του ναυαγίου που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και αποτυχημένες, απέδειξε ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις σε αρμονία με την φύση και την λίμνη.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι, ότι δεν είναι η λίμνη που μπαίνει αυθαίρετα στον δρόμο, αλλά ότι με τα μπαζώματα και τις άλλες υπερβολές, το πάρκιγκ και ο δρόμος κατέλαβαν την λίμνη, και μάλιστα σε ένα σημείο απ’ όπου ξεκινούσε στο παρελθόν ο «λαιμός» της λίμνης. Ο οποίος με τις επιχωματώσεις μπορεί μεν να διευρύνθηκε, αλλά καθώς αποδεικνύεται υπερέβη τα όριά του.

Η λύση δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι άλλη παρά αποκατάσταση της λίμνης στο σημείο εκείνο. Ακόμη και αν απαιτεί μετατόπιση της Λεωφόρου των Κύκνων και περιορισμό του πάρκου στο σημείο εκείνο, που δεν είναι ανεπίδεκτο κριτικής για την πρόχειρη αισθητική του.
Αλλιώς κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες θα επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια. Και θα πιστεύεται ότι η λίμνη είναι εχθρός, και όχι φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ