8.3.10

ΟΔΟΣ: Γαλάζιος λεκές

Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες, από την πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τον εορτασμό των τριών Ιεραρχών και των ελληνικών γραμμάτων, που συνέπεσε με την υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Στην διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Μασαλάς δήλωσε σε πανηγυρικό τόνο και με κατηγορηματικότητα ότι είναι απολύτως έτοιμοι από κάθε άποψη, για την άμεση λειτουργία του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, από το επόμενο κιόλας πανεπιστημιακό έτος 2010-2011, καθ’ όσον θεωρείται βέβαιο πως θα είναι έτοιμες και οι κτηριακές υποδομές στο σχολικό κτήριο της πλατείας Γκουμπελίδικης.

Ούτε είχαν στεγνώσει οι μελάνες από τα διθυραμβικά σχόλια του τύπου της Καστοριάς για το γεγονός της ολοκλήρωσης των διαδικασιών ίδρυσης της Σχολής, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν οι δηλώσεις του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου ο οποίος διαβεβαίωνε ότι η ίδρυση της σχολής (όπως και η σπηλιά του Δράκου) ήταν κι’ αυτή «όραμά» του, ενώ κατακεραύνωνε την απελθούσα (φοβική) κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την χρονική καθυστέρηση.

Και όμως, μετά από ελάχιστες ημέρες, η υπουργός παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με την γνώση (και σύμφωνη γνώμη) του βουλευτή Καστοριάς κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, σε δηλώσεις της στο Κοινοβούλιο, απάντησε και επίσημα ότι για το επόμενο έτος πανεπιστημιακών σπουδών δεν πρόκειται να λειτουργήσει καμιά νέα σχολή. Και επομένως αναβάλλεται η έναρξη λειτουργίας της Σχολής στην Καστοριά, επ’ αόριστο, και όχι για ένα χρόνο, όπως αφήνεται να παρανοηθεί για να απορροφηθούν οι αντιδράσεις.

Η ΟΔΟΣ, με αφορμή προηγούμενες αινιγματικές αναφορές της κ. Άννας Διαμαντοπούλου για την λειτουργία της σχολής στην Καστοριά και τις διαφαινόμενες προθέσεις της, είχε εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο αδρανοποίησης της Σχολής της Καστοριάς. Μάλιστα εκείνες τις ημέρες, διαφοροποιημένα από το χαρμόσυνο, καλοπροαίρετο αλλά οπωσδήποτε ανύποπτο κλίμα της ειδησεογραφίας του υπόλοιπου τύπου της Καστοριάς, είχε αφιερώσει το κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας του φύλλου 528 της 4-2-2010 με τον εύγλωττο τίτλο «Απειλητικό υπαινιγμός;» για το θέμα της Σχολής σε κριτικό τόνο, στην κ. υπουργό Παιδείας. Η οποία αν και χρημάτισε νομάρχης Καστοριάς στην αρχή της (κάπως άοσμης) πολιτικής της σταδιοδρομίας, από τότε που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της, για το θέμα της Σχολής φαίνεται να τοποθετείται περισσότερο σαν εκπρόσωπος γειτονικών ανταγωνιστικών τοπικισμών. Και όχι σαν υπουργός στο πλαίσιο της αρχής της κυβερνητικής συνέχειας και ευθύνης.

Και να, που μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα επιβεβαιώθηκαν οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, για τις πραγματικές προθέσεις της υπουργού Παιδείας η οποία με την σύμφωνη γνώμη του τοπικού βουλευτή του ΠαΣοΚ, παρά το γεγονός ότι η Σχολή μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια σε υψηλό επίπεδο από το επόμενο Φθινόπωρο (σύμφωνα με τις ρητές δεσμεύσεις του νομάρχη Καστοριάς για το κτηριακό και του προέδρου της ΔΕ κ. Χ. Μασαλά για το επιστημονικό προσωπικό και έργο αλλά και το πρόγραμμα των σπουδών), δείχνει να τιμωρεί άλλη μια ακόμη φορά την Καστοριά, για το γεγονός ότι αποτελεί σταθερά γαλάζιο λεκέ στον πράσινο εκλογικό χάρτη της χώρας. Προφανώς, για να μην παρεξηγηθούν οι πελατειακές σχέσεις του ΠαΣοΚ με άλλες γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες υπάρχουν εκκρεμή πολιτικά γραμμάτια. Έτσι, στην απόφαση για δήθεν γενικό πάγωμα των νέων σχολών σε όλη την Ελλάδα για το επόμενο πανεπιστημιακό έτος, προστέθηκε και η Σχολή της Καστοριάς, που κατά τα άλλα αποτέλεσε το όραμα του τοπικού της βουλευτή.

Μόνο που αυτό το όραμα, αρχίζει να μοιάζει σαν εφιάλτης για την Καστοριά. Η οποία για χρόνια υπήρξε θύμα της γενικευμένης κυβερνητικής οκνηρίας της Νέας Δημοκρατίας και του τρόμου της στις δήθεν αντιδράσεις μιας κατευθυνόμενης μικρής μερίδας γονέων και καθηγητών του 1ου γυμνασίου, αλλά και στην συναφή κριτική του τότε βουλευτή της αντιπολίτευσης κ. Φίλιππου Πετσάλνικου. Ο οποίος, όχι μόνο δεν στήριζε με τις δηλώσεις του την υλοποίηση της Σχολής στην Καστοριά, αλλά φαινόταν να εγείρει ζητήματα συντασσόμενος έστω και σε επίπεδο ανοχής με τους πάσης φύσεως υπονομευτές της υπόθεσης. Και να που τώρα η πόλη της Καστοριάς, αποδεικνύεται θύμα των κυβερνητικών προκαταλήψεων του «πατριωτικού» «ιστορικού» ΠαΣοΚ, οι εκφραστές του οποίου δεν ξεχνούν τι σημαίνει… Καστοριά.

Κι’ αν για την άδικη απόφαση της υπουργού Παιδείας, που συμπεριφέρεται σαν δούκισσα της Δυτικής Μακεδονίας, η κριτική διαρκεί αλλά τελειώνει, για τον βουλευτή Καστοριάς, που συντάσσεται αμαχητί και χωρίς προσπάθεια με την υπουργό, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όχι μόνο διότι, εδώ και 5 μήνες που κυβερνά το ΠαΣοΚ, δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως που να δείχνει ότι συμβάλλει στην ετοιμότητα της Σχολής για λειτουργία, (ετοιμότητα την οποία δηλώνει ότι αμφισβητεί), αλλά και επειδή εδώ, στην Καστοριά, ο κόσμος γνωρίζει, ποιος, και κατά πόσο τα τελευταία χρόνια, αγωνίζεται να γίνει το όραμά του πραγματικότητα, -στην πόλη της Καστοριάς εννοείται.

Είναι προφανές, ότι ο βουλευτής Καστοριάς που παρά την μακρά πολιτική του εμπειρία και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, σε εγχώριο και πανελλήνιο επίπεδο, κατορθώνει και βρίσκει όσο χρόνο χρειάζεται για να τιμηθεί, πολλές δεκάδες φορές, από πολλές δεκάδες φορείς (αυτοδιοίκησης, σωματεία κλπ), με μετάλλια και παρεμφερείς διακρίσεις για το γεγονός της εκλογής του στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ενώ δεν βρίσκει χρόνο για να κάνει πράξη αυτό που επιθυμεί και έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία της Καστοριάς, έχει πλέον την βασική πολιτική ευθύνη της επ’ αόριστο αναβολής λειτουργίας της Σχολής στην Καστοριά. Αναβολή η οποία δεν αποκλείεται, να οδηγήσει ακόμη και σε πραγματικό ναυάγιο. Εκτός αν, για τα οράματα των πολιτικών, χρειάζονται άλλοι ονειροκρίτες. Ή όχι και τόσος βαθύς ύπνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ