27.5.10

Εξαίρεση δήμου της εκλογικής του περιφέρειας από τις συνενώσεις ζήτησε ο Φ.Πετσάλνικος

Αντιπαράθεση μεταξύ του Φίλιππου Πετσάλνικου και του Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του «Καλλικράτη». Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών πως «κάνει ότι ακούει τις ενστάσεις των δημάρχων για τις συνενώσεις» και ζήτησε εξαίρεση δήμου της εκλογικής του περιφέρειας.

Να μην ζητάμε εξαιρέσεις κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ απντώντας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε εξαίρεση του Δήμου Ελληνικού είπε ότι «η Ελλάδα των εξαιρέσεων μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Ο κ. Πετσάλνικος μετέφερε στον κ. Ραγκούση παράκληση του Δήμου Μακεδνών, στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια, την Καστοριά, να μείνει εκτός των συνενώσεων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Δήμου Δοξάτου Δράμας, ο οποίος επέστρεψε το βραβείο Αριστείας που τού είχε παραδώσει το ελληνικό κράτος πριν από 60 χρόνια, διαμαρτυρόμενος για τον «Καλλικράτη».

Συνεχίζοντας, άσκησε κριτική στον υπουργό Εσωτερικών με την εξής φράση: «Δύναμη είναι να ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε λογικές σωστές και να διορθώνεις τα μικρολάθη σου. Γιατί έτσι διασφαλίζεις την αναπτυξιακή πορεία και πάνω από όλα διασφαλίζεις τη στήριξη όλων των πολιτών αλλά και την συμμετοχή τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Δεν σχεδιάζουμε κάτι για τα επόμενα 10 χρόνια, ούτε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες. Η χώρα περιμένει πολλά από την επιτυχία εφαρμογής του Καλλικράτη».

Απάντηση Ραγκούση

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, που απέρριψε τη πρόταση, ενώ είπε με νόημα ότι «το να ακούει κανείς αφορά όλους μας». Πρόσθεσε ότι τα κριτήρια της χωροθέτησης είναι καθαρά αναπτυξιακά και ότι η Καστοριά δεν μπορεί να λειτουργήσει έξω από τη λογική του «Καλλικράτη» και της χώρας.

«Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και όχι να ζητάμε εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε τον κανόνα και φαντάζομαι ότι ούτε ο πρόεδρος της Βουλής εννοούσε κάτι τέτοιο. Εμείς επιμένουμε. Σε συνθήκες 'Καλλικράτη', σε συνθήκες νέας εποχής, δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω από 10.000 κατοίκους. Δύναμη είναι πράγματι να ακούς. Αλλά αυτό μας αφορά όλους και όλοι οφείλουμε να ακούμε και τους άλλους» αντέτεινε ο κ Ραγκούσης.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη συγχώνευση του Δήμου Δοξάτου, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο δήμος θα πάει στο Καλαπάκι, διότι εκεί υπάρχει ήδη ένα δημαρχείο που έχει κατασκευαστεί κι έχει στοιχίσει 5 εκατ. ευρώ, ενώ στο Δοξάτο δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές.

«Μάς ζητάει» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης «αυτό το κτίριο που πλήρωσε ο ελληνικός λαός με 5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, μπορεί και παραπάνω, να το αφήσουμε άχρηστο και να πάμε την έδρα ενός δήμου εκεί που δεν είναι σήμερα και δεν έχει κτιρια. Με συγχωρείτε πολύ, ο αγαπητός πρόεδρος είπε ό,τι είπε κι έφυγε. Εμείς με δική μας πρωτοβουλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό δεν μπορούμε να το εισηγηθούμε».

Για τον Δήμο Μακεδνών, ο υπουργός απάντησε ότι οι δύο από τους τέσσερις δήμους που θα μπορούσαν να συγκροτήσαν έναν αυτόνομο δήμο Μακεδνών, ως ορεινό δήμο με πάνω από 10.000 κατοίκους, θέλησαν να πάνε στο Δήμο Καστοριάς. Κατά συνέπεια, είπε ο Ραγκούσης, δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση απ' όλη την Ελλάδα μόνο για την Καστοριά.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

* Λαμβάνοντας το λόγο, η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα δηλώσει «παρούσα».

Κόντρα με Τσίπρα, Καρατζαφέρη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην συνενωθεί ο Δήμος του Ελληνικού. Απαντώντας, ο κ. Ραγκούσης απέρριψε το αίτημα του κ. Τσίπρα και είπε πως «η Ελλάδα των εξαιρέσεων μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επίσης θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και είπε ότι διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη, ενώ ζήτησε την εξαίρεση του δήμου Ελληνικού από τις συνενώσεις, αίτημα που απέρριψε ο κ. Ραγκούσης.

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε: «Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας».

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς,τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο νομοσχέδιο της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

H διαμάχη συνεχίστηκε στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τον Π.Ευθυμίου (ΠΑΣΟΚ) να απορρίπτει τις εγκλήσεις της Αντιπολίτευσης, λέγοντας πως μέσα σε επτά μήνες αυτή η κυβέρνηση έλαβε γενναία, αποφασιστικά, ολοκληρωμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι παθολογίες του ελληνικού κράτους, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο, με κύρια επιχειρήματα ότι αποτελεί προϊόν «διαβούλευσης» εντός του ΠΑΣΟΚ, είναι πρόχειρο και άκαιρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή: in.gr / MEGA / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος27/5/10

    «Μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία και όχι τους τεχνοκράτες», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Πετσάλνικος.
    Το ορθότερο είναι "μαγκιά είναι να ακούς τον αδελφό σου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ