18.7.10

ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ορθολογισμός ή βαρβαρότητα;

Έχουν γραφτεί πολλά για το ΔΝΤ. Για το αν έπρεπε να έλθει. Αν μπορούσε να αποφευχθεί. Μετά από πολλά χρόνια και πολλές αναλύσεις θα πλησιάσουμε στην αλήθεια. Προσωπικά πιστεύω ότι η έλευση του ΔΝΤ είναι αποτέλεσμα της συνολικής αποτυχίας να διαχειριστούμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Αυτό για το οποίο αναρωτιέται κάθε μέρα ο καθένας μας. Γατί δεν υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην κοινωνία να υπερασπιστούν το ορθό; Αυτό που γίνεται σ΄ όλον τον προηγμένο κόσμο βρε αδελφέ! Όταν το συνταξιοδοτικό π.χ. δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανεβάζουμε τις εισφορές ή παρατείνουμε τον χρόνο εργασίας! Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν δεν το κάνουμε στην ώρα του θα το βρούμε μπροστά.



Τα καταραμένα μαθηματικά είναι ανελέητα. Γιατί σε οποιαδήποτε μεταβολή προς τον εκσυγχρονισμό η ατομική απαίτηση γονατίζει το πολιτικό σύστημα που το αντιμετωπίζει όπως ο «παπάς της ενορίας»; Με φιλεύσπλαχνο πνεύμα και κατανόηση! Όχι με πολιτικά και επιστημονικά κριτήρια αλλά φοβούμενος ο κάθε υπεύθυνος μήπως πάρουν το θέμα τα πρωϊνάδικα και το βγάλουν στον αέρα, μήπως ο Αυτιάς αρχίσει να ωρύεται σαν χότζας (ένα ευρώ αύξηση την ημέρα, δεν ντρέπονται κοροϊδεύουν τον συνταξιούχο, τσίριζε πριν λίγο καιρό. Και να που τον κόβουν), μήπως τα λαϊκίστικα έντυπα τον κρεμάσουν στα περίπτερα επειδή τόλμησε να πει κάτι που δεν αρέσει στον πολύ κόσμα, μήπως η παρέα τον απορρίψει σαν ανάλγητο και σκληρό! Και πάει λέγοντας.

Δεν μπορεί σίγουρα υπάρχουν λύσεις. Που είναι όμως κρυμμένες; Οφείλουμε όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να «αλλάξουμε τροπάριο». Σίγουρα υπάρχουν επιστήμονες και δημιουργικοί άνθρωποι που έχουν καταλάβει το πρόβλημα και είναι έτοιμοι να προτείνουν λύσεις Που είναι όμως; Ποιός θα τους βοηθήσει να έλθουν στο προσκήνιο; Ποιος θα διαπαιδαγωγήσει την κοινωνία στο να κρίνει αντικειμενικά και σύγχρονα και όχι με γνώμονα το ατομικό συμφέρον και το επικοινωνιακό κέρδος. Πού είναι η ελίτ του πνεύματος; Μήπως έπρεπε να την παρακινήσουν με το καλό και αν δεν πετύχουν με το στανιό οι δημοσιογράφοι να εκφέρουν άποψη και γνώμη. Οι καιροί απαιτούν δράση. Δεν θα κρυβόμαστε πίσω από το ΔΝΤ. Γιατί δεν έπρεπε να μας πει το ΔΝΤ ότι κακώς οι ανύπαντρες θυγατέρες παίρνουν σύνταξη! Έπρεπε να το κάνουμε μόνοι μας.

Παραφράζοντας το ατυχές « σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα » προτείνω να βάλουμε το σωστό δίλλημα. «Ορθολογισμός ή βαρβαρότητα». Αν δεν πορευτούμε με ορθολογισμό θα δούμε σίγουρα μπροστά μας την βαρβαρότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ