20.11.10

Κάποτε στην Καστοριά

(Στήλη η οποία φιλοξενεί η εφημερίδα)

Δεύτερη Κυριακή εκλογικής αναμέτρησης και τα επιτελεία των συνδυασμών και όσοι υποψήφιοι έχουν ελπίδες τρέχουν και δεν φτάνουν. Άλλοι είναι ευχαριστημένοι και άλλοι πικραμένοι αφού το όνειρό τους δεν έγινε πραγματικότητα. Φυσικά υπάρχει και μια μερίδα υποψηφίων που κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού η εκλογή τους εξαρτάται από το εάν ο συνδυασμός τους πάρει την πρώτη ή την δεύτερη θέση.
Σε μία τέτοια όμως εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν πικρίες αδικίες και ένα σωρό ίντριγκες, ανάλογα με χαρακτηριστικά κάθε συνδυασμού, αλλά και κάθε κομματικού μηχανισμού.
Εάν είναι κανείς βαθύς γνώστης των πραγμάτων μόνο από την σταυροδοσία του κάθε υποψηφίου ή ομάδας υποψηφίων, μπορεί να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα. Γιατί π.χ. κάποιοι με συγκεκριμένα επαγγέλματα προτιμούνται; Γιατί κάποιους που δεν τους υπολογίζεις κάνουν την έκπληξη και κάποιους που τους έχεις ως σίγουρους δεν τα καταφέρνουν; Φυσικά κάθε αποτέλεσμα έχει την λογική του και την εξήγησή του, αρκεί να έχει κανείς την σωστή πληροφόρηση προκειμένου να εξάγει τα σωστά συμπεράσματα.
Πάντως είναι τόσα πολλά που συμβαίνουν στις λίγες αυτές βδομάδες του προεκλογικού αγώνα ώστε άνετα θα μπορούσε κανείς να εκδώσει ένα βιβλίο. Εμείς πάντως σιγά-σιγά μέσα από την αρθρογραφία μας θα προσπαθήσουμε να ξεδιπλώσουμε το νήμα αυτό του βάρους του σταυρού προτίμησης και θα βγάλουμε τα συμπεράσματα μας, τα οποία και θα δημοσιοποιήσουμε. Διότι αν η λεγόμενη δημοκρατία μας θέλει να έχει μέλλον προοπτική και να παραμείνει βιώσιμη, θα πρέπει να αναθεωρήσει πάρα πολλά πράγματα τόσο στρατηγικής όσο και τακτικής σημασίας.

Κάποτε θεωρήθηκε ως απαραίτητο η ποσόστωση των γυναικών. Μήπως θα πρέπει να εφαρμοσθεί και η ποσόστωση των επαγγελμάτων; Μήπως κάποια επαγγέλματα που εμπεριέχουν το στοιχείο της εξουσίας θα έπρεπε να μπουν στην λογική της ποσόστωσης, ή ενός άλλου αντικειμενικού συστήματος που να τον κάνει ποιο ισότιμο με τους συνυποψήφιους του;

Η δημοκρατία μπορεί να είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής πολίτευμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες, αρχές, αξίες, πρακτικές κλπ., που πρέπει να αναπροσαρμόζονται, να αλλάζουν και να εξελίσσονται. Όσο για το βάρος του σταυρού στο οποίο αναφέρεται και ο τίτλος μας, σηκώνει πολύ συζήτηση, την οποία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μετά το πέρας των εκλογών. Διότι αν δει κανείς την σταυροδοσία κάθε συνδυασμού και την αναλύσει ορθολογικά, θα βγάλει πολύ ενδιαφέρονται κοινωνικοπολιτικά και όχι μόνο, συμπεράσματα, τόσο για τους συνδυασμούς και τους κομματικούς μηχανισμούς, όσο και για τα ψυχογραφήματα των υποψηφίων.

Όσο για τα παραλειπόμενα των εκλογών είναι τόσα πολλά, ων ουκ εστί αριθμός, που λέει και το ρητό. Εάν είχε κανείς την δυνατότητα την όρεξη και τον χρόνο να γράψει την ποιο σημαντική εμπειρία από τους χίλιους περίπου υποψηφίους και τα επιτελεία τους, τότε σίγουρα δεν θα έφθανε ένας τόμος βιβλίου. Ένα από τα πολλά που μου έκανε εντύπωση ήταν, όταν έπεσε στην αντίληψή μου ότι βουλευτής κόμματος δεν ευχήθηκε καλή επιτυχία σε πρώην ομοϊδεάτη που ήταν υποψήφιος σε αντίπαλο συνδυασμό. Σε αντίθεση φυσικά με κάποιον τ. πρόεδρο και συνδικαλιστή, ο οποίος πάντα εύχεται σε όλους ανεξαιρέτως καλή επιτυχία, διευκρινίζοντας πάντως ότι εννοεί την προσωπική και όχι του συνδυασμού ή του κόμματος του υποψηφίου.

Δεύτερη Κυριακή λοιπόν και οι προβλέψεις της προηγούμενης βδομάδας που ακούγονταν στα πηγαδάκια επαληθεύθηκαν. Πέρασαν στον δεύτερο γύρω δύο γαλαζοαίματοι συνδυασμοί. Εκείνο όμως που θα είναι το χειρότερο για την επίσημη ΝΔ, είναι αν επαληθευτεί εκείνο που και εμείς πολλές φορές τονίσαμε. Ότι την παράταξη αυτή την κυνηγά το σύνδρομο των λανθασμένων επιλογών που ξεκινά από το 1994. Εμείς πάντως τους προτείναμε να κάνουν ένα ευχέλαιο διαρκείας, μήπως και απαλλαγούν από αυτή τους την κακοδαιμονία. Πάντως αν χάσει τις εκλογές όπως δείχνουν τα πράγματα ο πρώην νομάρχης, αυτό θα σημάνει ίσως δυσάρεστες εξελίξεις και για τον βουλευτή.

Όσο για το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας, ο κ. Κιοσσές τα πήγε πολύ καλά. Αν συνεχιστεί αυτή η δυναμική, εάν υπάρξει προσέλευση και αυτοί που ψήφισαν το ψηφοδέλτιό του την πρώτη Κυριακή προσέλθουν να τον ψηφίσουν και την δεύτερη τότε θα έχει κάθε δικαίωμα ο πρώην δήμαρχος Αγ. Αναργύρων να υπερηφανεύεται για ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Αρκεί να φαντασθεί κανείς ότι πολλοί περίμεναν ότι ο κ. Δακής θα έβγαινε από την πρώτη Κυριακή. Πάντως αν και σε όλους τους άλλους νομούς η επιλογή των αντιπεριφερειαρχών ήταν τόσο πετυχημένη όσο στον Καστοριά, τότε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα ήταν ακόμη καλύτερα για τον συνδυασμό του κ. Παπαϊορδανίδη. Πάντως το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα το καθορίσουν οι ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων, η προσέλευση των μεν και των δε, και αυτοί που στον πρώτο γύρω ψήφισαν πρόσωπα δεν επανέλθουν στο μαντρί. Η αποχή όμως τα άκυρα και τα λευκά θα είναι όπως γράψαμε και πριν τις εκλογές ο μεγάλος νικητής.
Γι΄ αυτό το βάρος του σταυρού γίνεται βαρύ ως δυσβάστακτο. Όσο για τα μηνύματα και τα αποτελέσματα του βάρους του σταυρού θα τα αναλύσουμε μετά τις εκλογές, αφού καταλαγιάσει ο κονιορτός της προεκλογικής περιόδου και όλοι θα είμαστε ποιο νηφάλιοι και ξεκούραστοι, για να βγάλουμε ασφαλή και με περίσκεψη συμπεράσματα. Καλό βόλι λοιπόν και καλή δύναμη και τύχη σε όσους εξελέγησαν, καθότι οι καιροί είναι δύσκολοι και απρόβλεπτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ