2.12.10

ΟΔΟΣ: Αναδρομές-Ανατροπές

Δεν χωρεί (σοβαρή) αμφιβολία, ότι κερδισμένος στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σε πανελλήνιο επίπεδο, δεν είναι η αποχή όπως επιφανειακά προσεγγίζεται το φαινόμενο. Διότι ο κερδισμένος είναι το ΠαΣοΚ. Ενώ η Νέα Δημοκρατία χωρίς να είναι, κυριολεκτικά μοιάζει ηττημένη. Ύστερα από ένα χρόνο κυβέρνησης Παπανδρέου, με τα (μέχρι στιγμής) μέτρα που επιβλήθηκαν, να είναι τα αυστηρότερα από καταβολής του νεοελληνικού κράτους και να πλήττουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, και ένα μνημόνιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας να περιορίζει πτυχές της εθνικής κυριαρχίας.

Κι’ όμως ούτε αυτά τα δεδομένα, ούτε το ενδεχόμενο λήψης και νέων ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, στάθηκαν αρκετά για να επιδοκιμάσουν στην κάλπη τον… ανένδοτο «αντιμνημονιακό» αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Αντ. Σαμαρά. Διότι από την πλευρά του δεν αντιπρότεινε ως λύση οτιδήποτε λογικό που να οδηγεί στην έξοδο της χώρας από την πρωτοφανή κρίση στην οποία περιήλθε. Αντίθετα αρκούνταν στο να επικαλείται τον μηδενισμό του χρέους σε ένα χρόνο, με μόνο το μαγικό ραβδάκι. Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πράγματα και επειδή δεν γίνονται θαύματα, ο κόσμος, είτε με την συμμετοχή του στις εκλογές είτε με την γιγαντιαία αποχή, του κτύπησε το καμπανάκι. Και από την «ολική επαναφορά» του πρώτου γύρου των εκλογών, η ΝΔ οδηγήθηκε στην δεύτερη Κυριακή με σημαντικές απώλειες.

Εκτός απ’ αυτή την γενική αποτίμηση, ειδικότερα σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, θα έπρεπε όλοι να αισθάνονται κάπως ηττημένοι. Το ΠαΣοΚ επειδή «έχασε» την ευκαιρία της Δυτικής Μακεδονίας. Οι πολίτες της οποίας με την ψήφο τους αξιώνουν εξισορροπημένη μεταχείριση μεταξύ της Κοζάνης από την μια, και των Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών από την άλλη πλευρά. Μάλιστα για τον φιλόδοξο στόχο υπερψήφισαν τον μέχρι τώρα νομάρχη της Κοζάνης, που προέρχεται από την Νέα Δημοκρατία. Ο χρόνος θα δείξει αν το πολιτικό μήνυμα βρει τους αποδέκτες του.

Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών το αποτέλεσμα του Δήμου Καστοριάς συμπλήρωσε την εικόνα καθολικής ήττας της Νέας Δημοκρατίας αφού το κόμμα αυτό, έχασε και τους 3 δήμους του νομού Καστοριάς. Όσοι αναλύουν τα χαλάσματα για να ανακαλύψουν αλλού τις αιτίες αποτυχίας του συνδυασμού του κ. Κ. Λιάντση στις εκλογές για τον Δήμο Καστοριάς, ας μη ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα. Ούτε τον δάκτυλο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Διότι πολύ απλά, ο κ. Κ. Λιάντσης, έχασε ακριβώς για τους ίδιους λόγους που έχασε τις εκλογές στην Αθήνα ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης (παρά το γεγονός ότι αυτός είναι εκλεκτός της κ. Μπακογιάννη). Και για τους παρεμφερείς λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία έχασε τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Όπου ηττήθηκε ο κ. Γκιουλέκας και νικητής αναδείχθηκε ο κ. Μπουτάρης. Που είχε τολμήσει να ορθώσει (επιτέλους) ανάστημα στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος από ποιμενάρχης της συμπρωτεύουσας δίνει την εντύπωση ότι επιδιώκει να αναγορευθεί σε ανώτατο διοικητή ακόμη και των εγκοσμίων. Θα υποχρεωθεί επιτέλους να αμβλύνει τις παρεμβάσεις του.

Η ΟΔΟΣ στο φύλλο της π. εβδομάδος στο πρωτοσέλιδο παρουσίασε χωρίς μακροσκελείς αναλύσεις μέσα σε μια-δυο παραγράφους, τα αίτια του πλήγματος του κ. Λιάντση στον πρώτο γύρο των εκλογών: Δεν είχε φαντασία, απέφυγε την ανανέωση, υπήρξε άτολμος στην επιλογή συνεργατών και υποψηφίων συμβούλων του. Όχι μόνο επάνδρωσε τον δημοτικό συνδυασμό του με μια από τα ίδια της Νομαρχίας Καστοριάς, αλλά επιπλέον ζώστηκε με τα βαρίδια των αντιδημάρχων και του πολιτικού κόστους του συνδυασμού ‘‘Νέα Πνοή’’ του κ. Ι. Τσαμίση, σημερινού ακόμη δημάρχου που τα τελευταία 4 χρόνια καθήλωσαν την Καστοριά. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πήρε κοντά του και άλλους δημάρχους και επομένως χρεώθηκε με την φθορά τους. Προφανές είναι ότι ο κ. Κ. Λιάντσης, πριν χάσει τις εκλογές, είχε χάσει την επαφή του με την πολιτική καθημερινότητα.

Τεκμήριο αυτής της κατάστασης ήταν εβδομάδα που μεσολάβησε στους δύο γύρους. Αντί να αναδιπλωθεί και να αντεπιτεθεί δυναμικά, από το επόμενο κιόλας πρωϊνό, συμπεριφέρθηκε σαν ο χαμένος των εκλογών. Ήταν τέτοιο το σοκ του πρώτου γύρου, ειδικά από το αποτέλεσμα της πόλης της Καστοριάς που αντέδρασε σπασμωδικά ώστε στο τέλος επιδείνωσε την εικόνα του.

Επιπλέον, ηττημένα από τις εκλογές αυτές είναι τα MME, και ιδίως αυτά που έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ προβάλλουν έμμεσα τους πολιτικούς χρηματοδότες τους οι οποίοι νοικιάζουν την… ελευθεροτυπία. Τι κι’ αν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς σκόρπισε 300.000 ευρώ στα αγαπημένα «παπαγαλάκια» του τύπου. Στο τέλος καθόλου δεν μεταπείστηκαν οι ψηφοφόροι ότι θα άξιζε να είναι πρώτος δήμαρχος του νέου διευρυμένου Δήμου Καστοριάς, ο κ. Λιάντση. Τι κι’ αν θρυλούνται στενές σχέσεις επιρροής του κ. Κ. Κοντόπουλου με μερίδα των MME; Ο κόσμος -παρά την προπαγάνδα- ψήφισε αντίθετα, εν προκειμένω τον κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη.

Όπως αντίστοιχα ένα χρόνο πριν διάλεξε τον κ. Ζ. Τζηκαλάγια ως βουλευτή, αν και του έχουν κηρύξει πόλεμο συγκεκριμένα MME (και όχι την κ. Π. Μπουζάλη), αλλά και τον κ. Ι. Τσαμίση την περασμένη τετραετία, δηλαδή πρόσωπα που δεν υπέκυψαν σε πειρασμούς (ή και πιέσεις) αξιώνοντας «χορηγίες» προβολής. Τι κι’ αν κάποια ΜΜΕ εκτόξευσαν συντονισμένα μύδρους για πολλούς μήνες κατά του Γ. Δακή νομάρχη Κοζάνης και του τ. περιφερειάρχη της Ν.Δ -στο πλαίσιο προφανώς της υπακοής τους στον πολιτικό χαλίφη του ΠαΣοΚ- αφού τελικά ο κ. Γ. Δακής, και όχι ο εκλεκτός της κυβέρνησης, κέρδισε τις πρώτες περιφερειακές εκλογές.

Έτσι το βαρύτατο φορτίο της ευθύνης του νέου Δήμου, ανατέθηκε τελικά στον κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη. Και μάλιστα καθαρά, χωρίς πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η ΟΔΟΣ θα προσεγγίσει το γεγονός της νίκης του ίδιου και του συνδυασμού του, σύντομα αρκεί να διαφανεί το στίγμα. Στην ουσία για τον ίδιο και τον συνδυασμό του, όχι από την 1η Ιανουαρίου, αλλά αμέσως, από τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και οι απαιτήσεις. Οι νικητές των εκλογών ισχυρίζονται ότι μαζί τους η  Καστοριά γυρίζει σελίδα. Απομένει να αποδείξουν προς ποια κατεύθυνση γυρίζουν την σελίδα. Μπροστά ή πίσω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ