2.12.10

Παρουσίαση βιβλίου

H παρουσίαση του βιβλίου του Νώντα Τσίγκα «Μαύρο χιόνι» (με ζωγραφική του Μόδη Γούναρη) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στην πλατεία Ντολτσού. Στην παρουσίαση θα μιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου Νώντας Τσίγκας, ο κ. Μόδης Γούναρης που εικονογράφησε το βιβλίο καθώς και η κα Δ. Μιχαήλ, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Πρόδρομος Γιαννιάς, διευθυντής παραρτήματος Καστοριάς Τ.Ε.Ι Δυτ. Μακεδονίας. Τα έσοδα από τα αντίτυπα του βιβλίου που θα διατεθούν στην εκδήλωση  θα δοθούν στον συλλόγο Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών «Μαζί σου».


Στο οπισθόφυλλο του μικρού βιβλίου διαβάζουμε:
΄Ενας άνθρωπος έξω από το συρματόπλεγμα αντικρίζει με δέος τους κρατουμένους των στρατοπέδων -τα ονόματα αλλάζουν εδώ με μεγάλη ευχέρεια-. Υπάρξεις αποστερημένες από κάθε ιδιότητα του ανθρώπινου είδους «σιωπηλές σαν πράγματα». Η δική του ζωή, ξεφεύγοντας από τη σκληρή δικαιοσύνη του νόμου των πιθανοτήτων, τον έχει φέρει στην άλλη μεριά. Εκεί όπου ο ήλιος λάμπει, η καθαρότητα της φυλής μεγαλουργεί, η τάξη των πραγμάτων δεν επιδέχεται παρεισφρήσεις και αλλαγές. Στην ελεύθερη πλευρά του συρματοπλέγματος ο ασφαλής άνθρωπος, ζωσμένος την αρματωσιά της βεβαιότητας και της δύναμης, δεν υποπτεύεται καμιά κατάρρευση, δεν διαισθάνεται καμιά ντροπή για τη βία που συνιστούν η άγνοια κι η αδιαφορία.
Και δεν αντιλαμβάνεται πως και στις δυο πλευρές αυτού του συρματοπλέγματος το ίδιο πάντοτε πρόσωπο συναντάμε σε ρόλους θύματος ή θύτη που τα χρόνια κι οι αιώνες φροντίζουν να μοιράσουν αδιάφορα.
Κοίταξε λοιπόν προσεκτικά τον «άλλον». Δεν αναγνωρίζεις πάνω του σημάδια του δικού σου προσώπου; Η «ξενιτιά» του δεν αποτελεί μια δική σου ήττα;

Το βιβλίο του Νώντα Τσίγκα (εκδόσεις ΔιάπυροΝ), που διαπραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, τυπώθηκε με δαπάνη των συντελεστών του και αποφασίστηκε να διατεθεί ως εξής:
500 αντίτυπα προσφέρθηκαν και θα διατεθούν από την PRAKSIS. 200 αντίτυπα προσφέρθηκαν για να διατεθούν από τον σύλλογο γονέων παιδιών και ενηλίκων με νεοπλασματική νόσο στην Καστοριά. 200 αντίτυπα προσφέρθηκαν για να διατεθούν από το Στέκι Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα 400 αντίτυπα θα διατεθούν σε βιβλιοπωλεία όλης της χώρας και τα έσοδα θα δοθούν στην οικογένεια του αδικοχαμένου Αφγανού νεαρού Χαμι Νατζάφι που σκοτώθηκε από μια εγκαταλειμμένη βόμβα σε σκουπίδια.

Νώντας Τσίγκας | "Μαύρο Χιόνι"
Εικονογράφηση: Μόδης Γούναρης.
Εκδόσεις ΔιαπυροΝ, ΤΘ 18888, Αγ Αρτέμιος 11602 Αθήνα, τηλ. 6972767070
Άνοιξη 2010, σελ. 52, ISBN 978-960-98748-3-0



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ