13.12.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας σας διάβασα μία επιστολή από μια αναγνώστρια σας, που υπογράφει ως «Μία Καστοριανή», με το οποίο εκφράζει την λύπη της, γιατί στην εκπομπή της ΕΤ1 «Αυτοί που πήραν τα βουνά» όταν σε κάποιο σημείο της συνέντευξης μου, δηλώνω πως πιστεύω ότι οι Καστοριανοί θεωρούν την Καστοριά δεδομένη και δεν την αγαπάνε, θεωρώντας έτσι ότι προσβάλλω και τους ανθρώπους και την ίδια την πόλη.

Μπορώ να την καταλάβω, εν μέρει, όμως είναι πολύ πιθανό σε μία εκπομπή μιάς ώρας, φορτισμένη από την ένταση του να μπορέσω να εξηγήσω την αγάπη μου για αυτήν την πόλη και να αναλύσω καταστάσεις, όπως την απόφαση μου να φύγω από την Αθήνα, την προσαρμογή μου στα νέα δεδομένα, την γνωριμία μου με τους ανθρώπους της Καστοριάς, αλλά και τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό, να είπα κάτι χωρίς να φροντίσω να το αναλύσω δεόντως. Γιατί σίγουρα δεν αδιαφορούν «όλοι» οι Καστοριανοί για την πόλη, και σίγουρα υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις…
Και δεν νομίζω πως το συμπέρασμα που βγάζει κάποιος βλέποντας όλη την συνέντευξη, να είναι ότι βλέπω τους Καστοριανούς σαν «Αρειανούς» και αδιάφορους ανθρώπους. Επίσης δεν νομίζω πως μειώθηκε η «απαράμιλλη ομορφιά του τόπου» με την φράση αυτή. Αντιθέτως πάρα πολλοί άνθρωποι, ανάμεσα τους και Καστοριανοί, ένοιωσαν γοητευμένοι και μαγεμένοι από την εικόνα που δόθηκε για την Καστοριά.

Πολλές φορές μας αρέσει να ακούμε μόνο τα καλά του τόπου μας και άλλες φορές, ενώ οι ίδιοι γνωρίζουμε καλά τα αρνητικά, δεν μας αρέσει να τα ακούμε από «ξένους». Όμως εγώ τολμώ και λέω του τόπου μας και το εννοώ γιατί «τόπος μου» είναι το μέρος που ζω, ανασαίνω, εργάζομαι, προσφέρω, αγωνιώ και προσπαθώ, και όχι απαραίτητα το μέρος που έχω μόνο γεννηθεί. Δεν με ενδιαφέρει να μιλήσω για την «γούνα» κανενός, άλλωστε δεν ήταν αυτός ο λόγος που με έφερε στην Καστοριά. Ήρθα για να ζήσω ευτυχισμένος σε μία πόλη που έχει πολλά να μου προσφέρει και να της προσφέρω.

Και αν στο κείμενο της η αναγνώστριά σας αναφέρει πως «υπάρχει αδιαφορία για τα προβλήματα και το μέλλον της πόλης από ένα κομμάτι της κοινωνίας της Καστοριάς», δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαμονής δεν έχω το δικαίωμα να το δηλώσω και να πω πως μαζί με πολλούς Καστοριανούς προσπαθούμε για κάτι καλύτερο.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο που θα διαθέσετε στην ανάγνωση της επιστολής μου

Κώστας Λάκης
Ένας πρώην Αθηναίος και νυν Καστοριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ