14.1.11

Πρόσωπα 2010 | ''Σπασμένο Ρόδι'' & ''Μαζί σου'' [9]

Mort de l’ après-midi

ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ σωματεία ξεχώρισαν μέσα στο 2010 για την δράση του το καθένα, στον δικό του τομέα. Έσπασε οριστικά επομένως μια παράδοση πολλών ετών, που έδειχνε την κατάσταση της συλλογικής δράσης απελπιστικά προσκολλημένη στην αναπαράσταση της λαογραφίας, της παράδοσης, καθώς και στα après-midi των κυριών μελών τους.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι», αποτέλεσε από τις εκπλήξεις της χρονιάς που πέρασε, Όχι μόνο για το πλήθος των εκδηλώσεων που οργάνωσε και τις πρωτοβουλίες που έλαβε, αλλά πρωτίστως για την ιδέα να ζητήσει από τα μέλη και τους φίλους του να αναρτήσουν κορδέλες στα καγκελόφραχτα παράθυρα της νομαρχίας Καστοριάς, με ονοματεπώνυμα εθελοντών για την σωτηρία της λίμνης της Καστοριάς. Η οποία την εποχή εκείνη (τέλος Αυγούστου 2010) παρουσίαζε εικόνα και οσμή βούρκου.

Η πρωτότυπη ιδέα, μετά την υλοποίησή της, γνώρισε πανελλήνια προβολή. Ωστόσο, η χαρά και η ικανοποίηση του κ. νομάρχη Καστοριάς για την πανελλήνια επιτυχία του «Σπασμένου Ρόδι» ήταν τόοοοσο ιδιαίτερη, μεγάλη και από βάθους καρδιάς, ώστε ο ίδιος έσπευσε να δώσει εντολή να μαζευτούν οι  κορδέλες από τα παράθυρα. Η υπόνοια ότι δεν ανέχθηκε τον αρνητικό θόρυβο για τις ευθύνες της Ν.Α. Καστοριάς, εν όψει και των δημοτικών εκλογών στις οποίες ήταν τελικά ο εκλεκτός υποψήφιος της Ν.Δ., δεν επιβεβαιώνονται από κανένα στοιχείο.

Πάντως η ενέργεια του συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι» δεν τάραξε μόνο τα στάσιμα λιμνάζοντα νερά, αλλά επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της λίμνης της Καστοριάς. Με αποτέλεσμα στο τέλος του 2010. ακόμη και η Αναπτυξιακή Κοζάνης, πανταχού παρούσα, να εμφανισθεί ως από μηχανής (εν προκειμένω εξ ελικοπτέρου) θεότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ο νεοϊδρυθείς σύλλογος «Μαζί σου», καλύπτει για πρώτη φορά ένα υπαρκτό κενό στον τομέα της κοινωνικής ευαισθησίας και δράσης γενικά. Δηλώνει ότι εργάζεται για να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους, και ιδίως παιδιά που ζουν στην Καστοριά και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα νεοπλασματικών παθήσεων. Επιχειρεί έτσι να προκαλέσει και στην Καστοριά την ενεργοποίηση και την ευαισθησία του κοινωνικού συνόλου.

Με ομιλίες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, σφυρηλατεί επιτέλους ένα minimum κοινωνικής συνείδησης το οποίο αργότερα, χωρίς περιττά λόγια αλλά με έργα, αναμένεται να μπορεί να παρέμβει υπέρ των σωματειακών σκοπών και των αρρώστων με τέτοιες ασθένειες.

Σε μια πόλη στην οποία η αλληλεγγύη των ανθρώπων της περιοριζόταν στα στεγανά φιλανθρώπων, φιλοπτώχων και προοδευτικών ενταγμένων στο status, η εναλλακτική πρότασή της, αποτελεί θετικό σημάδι. Αρκεί να γίνεται πράξη, να εκδηλώνεται και να διαδίδεται. 


(*) Mort de l’ après-midi = θάνατος των απρεμιντί, ελεύθερη απόδοση, από το Mort dans l’ après-midi (Θάνατος το απόγευμα) του E. Hemingway (Death in the Afternoon).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ