12.3.11

ΟΔΟΣ: [Νέες] Πυραμίδες

Δημόσια έργα στα οποία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι φορέας ή συντονιστής τους, και συγκεκριμένα τα έργα που σχετίζονται με την περιοχή της Καστοριάς, όπως η μελέτη για την Σήραγγα της Κλεισούρας, και η πιλοτική αποναρκοθέτηση ύποπτων περιοχών του Γράμμου στο πλαίσιο της ψηφιακής καταγραφής τους, τα οποία ο θόρυβος ή το μουρμουρητό (για υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα και σκιές) τα διατηρεί στην παραπολιτική επικαιρότητα τουλάχιστον ένα έτος, ασφαλώς και είναι ψίχουλα σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης της Καστοριάς.

Όμως, «σύμπτωση» ή όχι, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δύσκολα θα βρεθεί δημόσιο έργο που να προγραμματίσθηκε και να εκτελέσθηκε στην πόλη ή και στα πέριξ της Καστοριάς τα τελευταία χρόνια, που να μην αμφισβητήθηκε συθέμελα από το βαθύ κατεστημένο της Δυτικής Μακεδονίας που εκ των πραγμάτων σχετίζεται με το ΠαΣοΚ. Το οποίο στοχοποιεί την Ν.Δ αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλούνται στην Καστοριά. Και εφορμά από εκεί, που φύσει και θέσει διατηρεί υπεροχή έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Δηλαδή (πού αλλού παρά) στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, την Κοζάνη. Υπηρετείται βέβαια από τα πάσης φύσεως φερέφωνα στους 4 ορίζοντες της Δυτικής Μακεδονίας. Που φροντίζουν να παρουσιάζουν στην κοινή γνώμη τα δημόσια έργα της Καστοριάς (και μόνο) ως σκάνδαλα, ή ως άχρηστα και σπάταλα.

Αντίθετα -προφανώς και πάλι «συμπτωματικά», δεν υπάρχει απολύτως κανένα από τα δεκάδες, συνήθως σημαντικά και πολυδάπανα δημόσια έργα που να έγιναν οπουδήποτε αλλού στην Δ. Μακεδονία -για παράδειγμα στην πόλη και τα πέριξ της Κοζάνης- για το οποίο να έχει υποκινηθεί ακόμη και η παραμικρή υπόνοια κακής διαχείρισης ή και σκανδάλου. Έστω κι’ αν τα έργα αυτά εκτελέσθηκαν επί Ν. Δημοκρατίας.

Είναι τόσος ο εθισμός της κοινής γνώμης στην συστηματική πρακτική αμφισβήτησης της Καστοριάς, ώστε στους περισσότερους να φαίνεται περίπου φυσιολογικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτής της αποδόμησης της Καστοριάς, ακόμη την «σωτηρία» της λίμνης της, αντί να ανατεθεί σε φορέα της περιοχής, την ανέλαβε η Αναπτυξιακή Κοζάνης. Ό-πως και η πρόταση της φαεινής ιδέα της … τηλεθέρμανσης της Καστοριάς από τα νερά της λίμνης.

Στο ίδιο πλαίσιο του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της Δ. Μακεδονίας, σαν κάτι απολύτως φυσικό και κυρίως δίκαιο, παρουσιάστηκε το γεγονός ότι σε εποχή ισχνών αγελάδων, κατά την οποία η υπουργός της Παιδείας (κλπ) αλλά και βουλευτής Κοζάνης κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ανέβαλε επ’ αόριστο με προφανή σκοπό την ματαίωση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, σαν κάτι σπάταλο και περιττό, σ’ αυτή την εποχή των θυσιών και των στερήσεων, ο έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από πολυπληθές κλιμάκιο των πανίσχυρων δυτικομακεδόνων πολιτικών του ΠαΣοΚ, υπό την σιωπηλή και διακριτική (απαρατήρητη κυριολεκτικά) παρουσία του βουλευτή Καστοριάς κ. Φιλίππου Πετσάλνικου ως προέδρου της Βουλής, ανακοίνωσε πριν μερικές εβδομάδες από την Κοζάνη για την Κοζάνη και μόνο, την δημιουργία του γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου, σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία-κολοσσό. Το έργο προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 200 μεγαβάτ περίπου, καθώς και την δημιουργία μονάδας κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων, και θα προσθέσει ακόμη περισσότερη ευημερία στην περιοχή της Κοζάνης για τις επόμενες δεκαετίες, και πλούτο στους κατοίκους της.

Υπενθυμίζεται, ενδεικτικά και μόνο, ότι στην περιοχή της Κοζάνης υπάρχει και λειτουργεί η τηλεθέρμανση καθιστώντας λιγότερο επώδυνη την ακρίβεια των πετρελαίων και την επιδρομή των φόρων. Έχουν γίνει δεκάδες επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα. Εκεί επίσης, ζει και βασιλεύει η έδρα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (προφανώς με… δωρεές και το θαύμα της Κανά θα αντιμετωπίζουν τα έξοδα). Επιπλέον λειτουργούν τεράστια εργοστασιακά συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, εθνικών διαστάσεων. Σε όλα αυτά απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων. Και όλα αυτά (συν όλα τα υπόλοιπα) προγραμματίζονται, εκτελούνται, επιδοτούνται και παραδίδονται προφανώς εντιμότατα. Χωρίς κανένα υπαρκτό ή ανύπαρκτο πολιτικό ή οικονομικό σκάνδαλο, και χωρίς τον ξεπεσμό οποιουδήποτε.

Πολύ καλά για να είναι αλήθεια; Κι’ όμως, εκεί στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας, δείχνουν να τα πιστεύουν. Και γι’ αυτό περιέργως βρίσκουν προβλήματα, μόνο στα έργα της περιοχής Καστοριάς.  Κι’ όμως, κανείς δεν σκέφτηκε να τους ασκήσει κριτική για τον γεγονός ότι, ακόμη και γι’ αυτή την τελευταία επένδυση μαμούθ, διάλεξαν την Κοζάνη. Και όχι μια άλλη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπως για παράδειγμα την Καστοριά ή τα Γρεβενά, όπου ευημερεί η ανεργία και ο πρωτογενής παράγοντας της πολιτικής αφέλειας. Φροντίζει βεβαίως το κατεστημένο της Δυτικής Μακεδονίας.

Όλα αυτά, αποδεικνύουν ότι μερικά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της σημερινής κυβερνήσεως του ΠαΣοΚ, σχεδιάζουν από τώρα την πολιτική σκακιέρα της Δυτικής Μακεδονίας, και το δικό τους μέλλον. Με το βλέμμα στραμμένο στην περίοδο που η χώρα θα βγει επιτέλους απ’ αυτή την δύσκολη περίοδο. Και ότι η συναίνεση καθώς και ο ομολογουμένως εκλεπτυσμένος πολιτικός πολιτισμός, τον οποίο προωθεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, έχουν ημερομηνία λήξεως: τις επόμενες εκλογές. Είτε τις κερδίσει, και ιδίως αν τις χάσει. Έτσι με αφορμή την «κουμπαριά» που συνδέει κ. Ανδρέα Λεούδη και τον τ. πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, χτυπούν τον πρώτο διαρκώς ώστε να προκαλέσουν ρήγμα στις σχέσεις του τέως με τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. και διχασμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, τιμωρούν για μια ακόμη φορά την Καστοριά, για την κομματική της αιρετικότητα.

Από τον κανόνα της Καστοριάς, όπου τα έργα της είναι σκάνδαλα, εξαιρούνται σημαντικά έργα (Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχαιολογικό Μουσείο) που έγιναν στο Άργος Ορεστικό, στην διάρκεια της τελευταίας κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας χάρη στις προσπάθειες του απελθόντος δημάρχου κ. Ν. Τοτονίδη. Που είχε μαρκάρει στενά τον τότε Γ. Γ. της Περιφέρειας προωθώντας λύσεις για μεγάλους στόχους του δήμου του. Αυτά τα έργα δεν έχουν τεθεί στο βαρόμετρο εντιμότητας και διαφάνειας του ΠαΣοΚ, προφανώς επειδή οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων στο Άργος Ορεστικό δεν είναι και τόσο απογοητευτικοί για το κυβερνόν κόμμα.

Διότι κατά τα λοιπά, για κάθε άλλο έργο ή πρόγραμμα, ή έστω όραμα που αφορά την Καστοριά, οι κομματικοί παράγοντες του ΠαΣοΚ στην Κοζάνη όπου εκλέγονται πανίσχυροι πολιτικοί (Διαμαντοπούλου, Παπακωνσταντίνου, Κουκουλόπουλος κοκ), και το κατεστημένο που μονοπωλεί την πρόοδο στην Δυτική Μακεδονία, μοιράζοντας τις πίτες, ή πετώντας τα ψίχουλα, έχουν να πουν από κάτι κακό. Στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο.

Αφορμή για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις αυτές είναι το ξαναζεσταμένο επεισόδιο στον σκοτεινό πολιτικό πόλεμο της Δυτικής Μακεδονίας, εξ αιτίας της φημολογούμενης απένταξης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου για την πιλοτική αποναρκοθέτηση του Γράμμου και την ψηφιοποίηση προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που έγινε επί θητείας του τ. Περιφερειάρχη κ. Ανδρέα Λεούδη. Την οποία απένταξη όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και blogs προτείνουν και εισηγούνται οι έλληνες υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (υπουργός είναι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, βουλευτής Κοζάνης), και όχι τίποτε βλοσυροί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς είχε τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης «καθαρά χέρια αλα Τούρκα», ο έως τον Δεκέμβριο του 2010 Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κίρκος, ο οποίος, αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχε θεωρηθεί από το κόμμα του υπόλογος στο σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς, ωστόσο, μετά τις εκλογές του 2010 επανέκαμψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και ανταμείφθηκε, αφού διορίσθηκε Γ.Γ. της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας.
Έτσι ως αρχάγγελος της διαχειριστικής εντιμότητας και επιθεωρητής Κλουζώ, έφερε υποθέσεις που αφορούν την Καστοριά στα συμπεράσματα. Τα οποία ευχαρίστως παπαγαλίζουν μερικά ΜΜΕ, που αν δεν συναλλάσσονται με το αζημίωτο με τους εκάστοτε εντιμότατους διαχειριστές των κρυφών κωδικών και των ταμείων, προσπαθούν τουλάχιστον αφελώς να σερβίρουν την συνταγή του κατεστημένου μιας Κοζάνης-αφεντικού.

Αν και τον ενοχλούν τα 3,5 εκατομμύρια του Γράμμου, πρόλαβε ο πολυπράγμων τελευταίος δοτός Περιφερειάρχης, δηλ. ο κ. Γ. Κίρκος, στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 λίγο πριν παραδώσει καθήκοντα στον νεοεκλεγμένο αντικαταστάτη του, να υπογράψει απόφαση ένταξης του έργου «Κτήριο βιβλιοθήκης και εκθεσιακού χώρου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης» στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, αν και η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και οι Έλληνες στα όρια της απόγνωσης, στην Κοζάνη, ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού Οικονομικών, και της οικονόμου υπουργού Παιδείας, θα αναπτυχθεί ένα τεράστιο σύνθετο κτηριακό συγκρότημα στέγασης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Εκθεσιακός χώρος με συνολικό εμβαδό 2.720 τετραγωνικά μέτρα και προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ.

Όμως, ο ανένδοτος πολιτικός μετά την έρευνα για τα πεπραγμένα της Καστοριάς, εκτός από τα συμπεράσματα έδωσε και τα δια ταύτα: Σύμφωνα με αυτά και τα στατιστικά, κάθε έργο που έχει ανάγκη η Καστοριά, είναι πολυδάπανο και πηγή διαφθοράς. Σε αντίθεση με την πρωτεύουσα της περιφέρειας, που εκτός από λιγνιτοφόρα, διαπρέπει στα γράμματα και τις τέχνες, γι’ αυτό και αποφάσισαν (μετά την ψηφιοποίηση με 650.000 ευρώ της βιβλιοθήκης τους), και σε εποχές internet, να κτίσουν εκεί 3 ολόκληρα στρέμματα βιβλιοθήκη, την ώρα που η δημοτική βιβλιοθήκη της Καστοριάς μετά βίας επιβιώνει.

Τα ίδια έκανε και η κυρία Μουμπάρακ στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που είναι ηλιόλουστη. Γι’ αυτό την λατρεύουν οι συμπατριώτες της. Όπως ηλιόλουστη θα είναι και η Κοζάνη, γι’ αυτό και επιλέχθηκε για το πάρκο φωτοβολταϊκών με τις διαστάσεις μαμούθ. Τις νέες πυραμίδες.


Σημ. Η ΟΔΟΣ δεν διατηρεί προκατάληψη απέναντι στην Κοζάνη και ειδικά στους κατοίκους της, που εκτός των άλλων διαθέτουν ανεπανάληπτη αίσθηση του χιούμορ. Απλώς καταγράφει και σχολιάζει μερικά γεγονότα και άλλες τόσες συμπτώσεις. Για τα οποία ως συνήθως ελάχιστοι είναι αυτοί που τα αποφασίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ