27.3.11

Βιβλίο

 [από την στήλη: "Κάποτε στην Καστοριά"]

ΕΝΑΕΤΙΑ ΙΜΑΤΙΑ

Έτσι είναι το τίτλος ενός νέου βιβλίου που περιλαμβάνει όλη την ποιητική συλλογή της συμπολίτισσας μας Βενετίας Σιώντα. Μία ποιητική συλλογή, από έναν άνθρωπο που δούλευε αθόρυβα σεμνά και ταπεινά, που βραβεύθηκε και αναγνωρίσθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ίσως μια κληρονομία ή ένα γονίδιο από τον Αθανάσιο Χριστόπουλο, τον Διονύσιο Σολωμό και τόσους άλλους ποιητές γνωστούς και άγνωστους που έχει να αναδείξει ο ελληνικός πολιτισμός.

Ο πρόλογος του εκδότη ξεκινά με έναν στοίχο της Ελληνίστριας Ακαδημαϊκού Ζακλίν ντε Ρομιγύ που έχει ως εξής: «Την ελληνική κληρονομιά και τον αέρα της Ελλάδας τον αναπνέουμε κάθε στιγμή χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε!».
Ο δε πρόλογος της συγγραφέας λιτός και περιεκτικός αναφέρει: «Διανύοντας πολλαπλές διαδρομές από και προς την ‘’ ζαφειρόπετρα της γης ‘’, στους δρόμους του κόσμου, ή του νου, εντός ή εκτός των τειχών, πανταχόθεν το βλέμμα ενδεδυμένο, με ‘’ Εναέτια Ιμάτια ΄΄ , από τα περίοπτα ύψη του πολιτισμού μας:  ΑΡ΄ ΟΥΝ ΟΥ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ!».

ΝΙΚΕ ΑΤΤΙΚΗ, ΞΕΝΙΤΙΑ, ΕΝΔΟΜΥΧΟ ΣΧΗΜΑ είναι μερικά από τα περιεχόμενα της ποιητικής συλλογής που αναφέρεται στον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και την γενέτειρα πόλη μας την λίμνη και την Κουμπελίδικη. Εμείς δεν θα κάνουμε εκτενέστερη αναφορά, απλά θα αναφερθούμε στο βιογραφικό της Συγγραφέας όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο της, ευχόμενοι να αναγνωρισθεί το έργο της και από τον τόπο της, και να μην επιβεβαιωθεί στο απόλυτο η ρήση ‘’ουδείς προφήτης στον τόπο του’’. Καθότι και οι μεγαλύτεροι των μεγάλων δυστυχώς δικαιώνονται και αναγνωρίζονται μετά τον μάταιο τούτον κόσμο.

Η Βενετία Σιώντα, γεννήθηκε στην Καστοριά. Έχει τιμηθεί με Αριστείον Ποίησης, Πρώτα Βραβεία Ποίησης, Εύσημα Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, για Πρωτότυπο Ποιητικό Έργο, επίσης με Τιμητικές Διακρίσεις για την προσφορά της στην Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό κλπ, από φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού [Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Καστοριάς, Κύπρου, Γερμανίας (σε Στουτγάρδη και Μόναχο)] και είναι μία εκ των δύο συγγραφέων Καστοριανού Λεξικού Γούνας (Πουλιόπουλος Λεωνίδας-Σιώντα Βενετία). Έργα της έχουν διαβασθεί από σύγχρονους λογοτέχνες, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς και δημοσιευθεί σε Ανθολογίες, Λογοτεχνικά Περιοδικά, Εφημερίδες και στην «24τομη Νέα Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση» (Α’ Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας).

Η στήλη και η εφημερίδα εύχονται να έχει δύναμη όρεξη και κουράγιο να συνεχίσει την λογοτεχνική της προσφορά και ο τόπος της να την αναγνωρίσει για το έργο της, που μας κάνει υπερήφανους, σε μια δύσκολη εποχή που περνά ο ευλογημένος τούτος τόπος, που δυστυχώς τον εκθέτουν και τον δυσφημούν λίγοι μεν, αρκετοί δε, για να κάνουν την ζημιά τους.

"Ο Στοχαστής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ