24.3.11

ΟΔΟΣ: Το θηρίο

ΤΟ ΘΗΡΙΟ
[της διαπλοκής 
και της διαφθοράς]

ΣΚΗΝΕΣ, όχι απλής έντασης, αλλά πρωτοφανούς οξύτητας για τα ιστορικά δεδομένα της πόλης, εκτυλίχθηκαν μεταξύ εκλεγμένων συμβούλων και του δημάρχου Καστοριάς στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς στην συνεδρίαση της π. Πέμπτης (10.2.11). Στο επεισόδιο αναμίχθηκαν οι κκ. Κ. Κοντόπουλος και Ν. Καραμανίδης (της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου), καθώς και αντιδήμαρχοι Καστοριάς. Ενώ ήταν σαφές ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς μετά βίας κατόρθωσε να αποκαταστήσει ένα στοιχειώδες κλίμα και να συγκρατήσει την έκδηλη οργή και τους θυμούς. Πριν να είναι για όλους αργά και συμβούν ακόμη χειρότερα επεισόδια.

Ο ένας κατηγορούσε τον άλλον, είτε ευθέως, είτε κυρίως με υπαινιγμούς γεμάτους νόημα, και οπωσδήποτε πάντως με φωνασκίες στην διαπασών σε κλίμα εριστικότητας και βαθύτατης εχθρότητας, αλλά και προσωπικής αντιπάθειας, για πράξεις ή ενέργειες οι οποίες από την άποψη της νομιμότητας, της δεοντολογίας ή των θεσμών, κινούνται επί ξυρού ακμής. Ή έστω στο πολιτικό περιθώριο.

Ακούστηκαν πολλά για αδήλωτες πισίνες, για αφανείς επαγγελματικές δραστηριότητες κ.ο.κ. Ωστόσο κανείς τρίτος, εκτός ίσως από τους ίδιους τους τιμημένους, δεν καταλάβαινε ακριβώς ούτε την αιτία, ούτε την αφορμή, ούτε τον λόγο ή το κίνητρο της κοκορομαχίας, και φυσικά ούτε το περιεχόμενο ή το αποτέλεσμα του συμβάντος.  Έδειχναν όλοι τους (ή έστω σχεδόν όλοι), να είναι κάτοχοι πολλών επιβαρυντικών σοβαρών μυστικών που έχει ο ένας για τον άλλο, τα οποία κρατούν προς το παρόν επτασφράγιστα κρυμμένα. Για το καλό του τόπου... προφανώς.

Συμπλήρωμα σε όλα αυτά, οι επίσης πρωτοφανείς προσκλήσεις για (δυναμική) επέμβαση της αστυνομίας (δημοτικής ή πραγματικής δεν έχει και τόση σημασία). Όπως και η επιτακτική παραίνεση «διώξτε τους», που προκαλεί αμηχανία. Καθώς και οι συνήθεις απειλές ανταλλαγής εκατέρωθεν μηνύσεων. Φυσικά περίσσεψαν οι φωνές για συκοφάντες, εκβιαστές, πολιτικούς αγύρτες, απατεώνες και άλλα «ενάρετα».

Ευτυχώς, ούτε η πραγματική αστυνομία έστω κι’ αν κλήθηκε, αλλά ούτε και η διαθέσιμη δύναμη της δημοτικής αστυνομίας, αν δεν ήταν απορροφημένη στο «ηρωϊκό» έργο της επιβολής προστίμων σε ΙΧ για παραβάσεις του ΣΕΣ (ουδείς λόγος για επιβολές προστίμων σ’ αυτούς που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια ή ρυπαίνουν την λίμνη, κόβουν αυθαίρετα δένδρα, ή καταστρέφουν την πόλη), θα ήταν απορροφημένη σε ιδιωτικές ασχολίες του αναπαυτικού καναπέ. Έτσι εν τέλει αποφεύχθηκε το πραξικόπημα της αστυνομίας, και η …βίαιη καταστολή των «αντιφρονούντων», καθώς και η μετατροπή της Καστοριάς σε παρωδία του Καϊρου.

Το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς έχει γνωρίσει και στο παρελθόν, κυρίως σε περασμένες δημοτικές περιόδους, εποχές εντάσεων και αντιπαραθέσεων, οι οποίες έμοιαζαν συχνά να υπερβαίνουν κάθε όριο. Με εξαίρεση βέβαια την τελευταία δημοτική αρχή, στην οποία οι αντιπαραθέσεις ήταν σπάνιες και το κλίμα βαρετό. Όσο και ο προθάλαμος της νύστας. Οι ελάχιστες συγκρούσεις προκλήθηκαν όχι μόνο από τον (και τότε) δημοτικό σύμβουλο κ. Κ. Κοντόπουλο αλλά και τον κ. Γ. Καπαχτσή, που ήταν επικεφαλής μειοψηφικών ομάδων. Αλλά σχεδόν πάντοτε για θέματα που αφορούν τον Δήμο, έστω κι’ αν το επίπεδο του δημοτικού έργου παρά την πλήρη τετραετία, με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν ξεπέρασε το επίπεδο των μαθημάτων δι’ αρχαρίους. Και ευτυχώς που υπήρξαν και εκείνες οι λίγες φραστικές αντιπαραθέσεις, για να υπενθυμίζουν τα τέσσερα, κατά τα άλλα αργόσυρτα σαν το μαρτύριο, χρόνια.

Η ΟΔΟΣ δέχεται ότι η αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων, ακόμη και η σύγκρουσή τους, ακόμη δε και η οξύτητα, μερικές φορές αποτελούν εργαλεία της δημοκρατίας, ενώ τροφοδοτούν ακόμη και την πρόοδο. Αρκεί όμως, όλα αυτά να περιορίζονται και να αφορούν την ουσία των προβλημάτων του Δήμου Καστοριάς. Να μην κινούνται στο επίπεδο των αυστηρά προσωπικών αντιπαραθέσεων, για ιδιωτικά έργα, πράξεις και παραλείψεις στον εκτός Δήμου βίο και πολιτεία των αιρετών συμβούλων και αξιωματούχων του, εφ’ όσον βέβαια όλα αυτά δεν σχετίζονται με το αξίωμα του εκλεγμένου στον Δήμο Καστοριάς και δεντο επηρεάζουν.

Διότι αν σχετίζονται, δηλαδή αν η εκλογή ή άσκηση των εκλεγμένων καθηκόντων έχουν σκιές, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όχι μόνο για τον άμεσα εμπλεκόμενο, αλλά και για κάθε έναν, που ενώ όπως ισχυρίζεται γνωρίζει με συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα αποκαλύπτει στην κοινή γνώμη, ούτε τα αναφέρει όπου πρέπει για την διερεύνησή τους.

Ζώντας βεβαίως σε μια χώρα, στην οποία παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για κάθαρση του δημόσιου (κεντρικού ή αυτοδιοικητικού βίου) για παραπομπές, τιμωρίες των ενόχων, ή έστω για απλές εκπτώσεις των υπευθύνων από τα αξιώματά τους, όλα μέχρις στιγμής δείχνουν ότι, το θηρίο της διαπλοκής και της διαφθοράς εξακολουθεί να επιβιώνει, ίσως πράγματι και να μοιάζει μάταιο, να καταγγέλλονται όσα αποκαλύπτουν αυθαιρεσίες και παρανομίες των εκλεγμένων. Μια και καμμιά καταγγελία δεν οδήγησε ενόχους, εκεί που οδηγεί τον τελευταίο ασφαλισμένο στο ΤΕΒΕ οφειλέτη.

Όμως, ακόμη και αυτό να συμβαίνει, είναι οπωσδήποτε απογοητευτικές οι εικόνες ενός (τόσο νέου ακόμη) δημοτικού συμβουλίου, μεταξύ παραγόντων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, σαν κι’ αυτές της π. εβδομάδας. Και μάλιστα από εκλεγμένους, από τους οποίους έστω και αν δεν αναμένονται θεαματικές επιτυχίες ή θαύματα, αν μη τι άλλο, προσδοκάται η τήρηση (και εγγύηση) ενός στοιχειώδους επιπέδου συζήτησης, ελέγχου ή διαφωνιών.

Σε μια Καστοριά, που καθώς πραγματοποιεί τα πρώτα βήματά της στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου Δήμου, η διαπίστωση ότι αντί για μπροστά, το κλίμα συμβολίζει την δύναμη της αναδρομής και της οπισθοδρόμησης, προκαλεί ανησυχίες και προβληματισμό. Αρκεί να μην επιβεβαιωθεί ποτέ το κάθε πέρσι και καλλίτερα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στο φύλλο 579 της 17.2.2011.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/3/11

    Το ξέρετε ότι ο Πατήρ Γεράσιμος της Ι. Μονής Αγίων Αναργύρων, στην επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, χρησιμοποίησε την φωτογραφία από το πρωτοσέλιδο της "Οδός", με μία πρότασή σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ